Karvinský Ingott dává Adie potvorám...

  • Číst 3603 krát

Ex libris a Adie potvorám, to jsou první skladby, které kapela uvolnila na singlu před vydáním nového CD. Singl nahrála ve vyzkoušeném studiu Šopa, pod taktovkou Standy Valáška. Kapela neměnila jak studio, tak obsazení, takže Ingott Are: – Jura Šperl, kytara, zpěv (ex Citron, nyní Limetal), Martin Szczur – kytara, Pavel Piskorz – basa a Víťa Sargánek – bicí (Ahard). Kapela neexperimentuje se zvukem a je jí to ke cti. Drží se svého hard rockového cítění. Silné melodie, čistý zvuk a dobře čitelné nástroje a nad vším výrazný Šperlův hlas, to je nový singl Ingott. Krátce – výborný heavy metal s hardrockovými prvky.

Ex libris – úvodní, středně rychlá, houpavá melodie. Co činí tuto skladbu jedinečnou je její text. Ex libris se dá přeložit jako Z knihy a Šperl, který je podepsán jak pod muzikou, tak pod texty u obou skladeb, to vzal tady naprosto doslova. V neuvěřitelně poutavém a silné textu, který vás nutí poslouchat skladbu znovu a znovu. Šperlův cit pro slovíčka a spojení je až neuvěřitelný. Do příběhu zatahuje netradičně knižní klasiky (Shakespeare, Wilde, Čapek....) a pomocí jejich hrdinů vypráví emotivní příběh boje Dobra se Zlem...Ožívá tu zlý intrikář Jago, Sophie opět stojí před nesnadnou volbou, Poeův černý Havran rozpíná křídla, Dorian Grey se zjevuje v obrazech a pozorní posluchači najdou odkaz i z Bible nebo na Kesseyho knihu Vyhoďme ho z kola ven...

Kytarově rychlejší a důraznější - Adie potvorám se věnuje již každodennímu životnímu tématu – ženy, alkohol, peníze. Rychlý nástup kytar, basa bublá, přidávají se rytmicky přesné bicí. Muzika šlape jak správně namazaný stroj. Šperlův hlas na úvodu recitace řeže jak nůž ...aby přešel do drsného refrénu... poslední pivo si dám, propiju všechno co mám, po dlouhé době se ztřískám, Adié všem potvorám, adié všem potvorám... budou na koncertě zpívat všichni s kapelou a bude to hit.Že je Šperl kvalitní a neobvyklý textař mě přesvědčilo, jakým způsobem zpracoval naprosto klišovité téma.

Sečteno podtrženo – výborný heavy rock s perfektními a netradičními texty a víc než zajímavou a líbivou muzikou. Šperl jako textař se nepouští cestou laciných rýmovaček, ale volí libozvučná a netradiční slovní spojení. Každopádně z textů sálá autorův vysoký nadhled, sečtělost a široký rozhled. Je vidět Juro, že ty velké knihovny narvané knížkami, co máš doma, nezahálí…

Těším se, moc se těším na celou desku, pokud bude celá znít jako nový singl, máme se všichni na co těšit, a Ingott zase nastaví laťku vysoko ve svém žánru, ale že jede na plný plyn jsem si už u toho vysokého, sympatického vlasáče zvyknul. Jedna podtržená a přidávám sluníčko!! Bude to bomba!