Folkmanova dvanáctka melodických pecek

  • Číst 2414 krát

Debutové album Luďka Folkmana obsahuje 12 originálních autorských skladeb. Rockové album o radostech, které si dopřáváme, životech, které žijeme a o současné době a problémech, kterým musíme čelit. Vítejte v realitě!“ Tak hovoří promo slogan vydavatelské firmy Avik a řekl bych, že se vyjadřuje velmi trefně.
Luděk Folkman, muzikant mně naprosto neznámý. Západočech původem od Kolína vydal desku s mimořádně divným obalem. Vysvětlení najdete v písni „Zpověď veganského psa“. „Vítejte v realitě!“ Na desce hostuje Vláďa Šafránek, tak to asi bude zajímavý.
Není to špatný. Melodická muzika plná výrazných textů a monumentálních sborů. Potud mi to dost připomíná Harlej a to by v tom ani nemusel zpívat Šafrda. Tahle muzika je Harleji hodně blízko. Nemyslím to nijak zle, je to hodně zpěvná záležitost.
Doprovodnou kapelu basáka a zpěváka Luďka Folkmana tvoří Pavel Čengery (rozhovor s ním jsme publikovali na Rockpalaci nedávno), který hraje na kytaru, basu a podílí se na sborech. Karolína Skuhrovcová obstarala akordeon plus ženský zpěv a František Toman hraje na bicí. Ve třech písních zpívá Vláďa Šafránek.
Většinu hudby složil Folkman, ve dvou případech z dvanácti mu pomohl Čengery. Texty jsou komplet prací Luďka Folkmana. Se slovy umí pracovat, dokáže napsat text, který má hlavu a patu, je dostatečně chytrý, přitom si lehce zapamatujete refrény. Jo, na tohle musí být talent. Tohle umí spojit právě zmíněný Harlej.
Je to jedna pecka za druhou a nechybí ani závěrečná srandička. To je hospodská vodrhovačka, jak má být. Tady ale nejde o žádnou kopírovačku, tohle je originální muzika. Jen si občas možná řeknete, že už jste něco podobného někde a někdy slyšeli. Co se dá ještě vymyslet?
Jsou to písničky ze života a ten není jen černý nebo bílý. Je barevný, podobně jako hudba Lůdi Folkmana. Mně to přijde hodně v pohodě. Co říkáte?
Pro Rockpalace Honza Holý