Vlasta Henych v dresu Masters Hammer

  • Číst 5512 krát

Na BFF 2017 jsem využil chvíle, kdy jsme se s Vlastou potkali v zákulisí, kam jsme se oba zašli občerstvit. Téma bylo jasné. Jako velký fanoušek Masters Hammer jsem s radostí kvitoval zprávu, že se Mistři kladiva vrací a je pro mne moc fajn, že tenhle vlasatý a blonďatý basák je u toho. Dohodli jsme se na rozhovoru s tím, že budeme mít maličko svázané ruce, jelikož právě ve Sparku vyšel s Vlastou velký aktuální rozhovor a že se pokusíme neptat na to samé -))))

V lednovém rozhovoru jsi zmiňoval, že tě frontmanství ani moc nebaví a raději bys byl ,,pouze" basákem nějaké fungující kapely. Dnes, kromě tvé formace Henych666, jsi členem legendárních Masters Hammer a v příštím roce snad i znovu nastartovaného projektu Zemětřesení. Nebude toho najednou až moc?

Ne, že by mě nebavilo, ale dělal jsem frontmana celej život a vždy jsem měl vystoupeni na hrbu sám. Spíš je to chuť zkusit si i druhou pohodlnější variantu muzikanta. Co by zas spousta kytaristů a basaků za „funkci“ frontmana dala…….spíš je to u mě touha po změně. A obecně mám radši model kapely, která je plná osobností a pozornost není soustředěna pouze na jednoho člena. Jako např. Beatles (smích). Jo, mám teď tři kapely a tudíž více práce. Já jsem rád, protože jsem teď 4 roky věnoval své dceři Lindě a dal jsem si od hraní dlouhý voraz. Linda už povyrostla, chodí do školky, a tak mám chuť a čas zase něco dělat v muzice.

20227479 10209302594991154 763268762 n

Kdy jsi poprvé slyšel, nebo jakkoliv zaznamenal Masters Hammer, jak jste se v té době vnímali?
Poprvé jsem se o Masters Hammer dověděl od Franty Storma, který u mě doma jednou zazvonil a pouštěl mi svůj první demáč. My už jsme s Torr měli svoje první úspěchy za sebou, a tak ho zajímal můj názor a možnost nějaké spolupráce. Franta chodil s Herešem a Dejvickou partičkou do hospody Na Slamníku, a tak byl v podstatě z jedny party. Později nafotil fotky na obal alba Torr Armageddon a Masters Hammer pomáhal s koncertama náš tehdejší manažer. Franta taky v roce 1992 namaloval pro Torr první plachty na scénu. V té době to tady žádná kapela ještě nepoužívala jako kulisu na podiu. Ted mi došlo, jak se vlastně známe dlouho. Strašně to letí.

Původní fans znají dnes už kultovní nahrávky poměrně důkladně, takže jejich prezentace nese určitou zodpovědnost. Kývl jsi na nabídku být součástí téhle kultovní kapely (Masters Hammer) okamžitě? Nebo jsi váhal?
Přemýšlel jsem o tom asi 3 minuty.

Máte za sebou první koncert, který byl přijat více než kladně. Splnilo to tvoje očekávání?
Co se tyká naší energie, radosti z hraní na podiu a spokojenosti publika, které zpívalo nejen texty ale i rify (melodie kytar), nemohlo to dopadnout lépe. Byl to úplně první koncert v této sestavě a první koncert MH po 25 letech. Pokud to vydrží a budeme hrát často, bude MH nadupanější, zkušenější a sehranější.

O Masters Hammer je známé, že fungují řekněme v nepravidelných etapách, víš třeba, jak dlouhá bude ta současná? Je možné delší fungování, či další vystupování, krom těch již předeslaných?
Je to Frantova kapela, což je bez debat, takže toto rozhodnuti je hlavně na něm. Kazda kapela, aby byla dobrá a fungovala, jak má, musí hrát koncerty. Zatím ta vůle je, jak velká, ukáže čas. Zájem fanoušků a promotérů nejen u nás je o MH velký.

20227335 10209302596951203 739588247 n

Současná sestava MH, by se dala nazvat jakousi SuperGroup v rámci žánru. Není to ale jediná hvězdná formace, které ses zúčastnil (Zemětřesení). Není účast v takových projektech po letech v hudební branži pro muzikanta jakýmsi vysvědčením? Nebo zadostiučiněním?
Takhle to necítím ani neberu. Pro mě to nejsou sestavy supergroup, pro mě to jsou kapely složené ze známých a kamarádů, které znám ještě od doby, kdy jsme nebyli nic, a nikdo nás neznal. Asi jsem měl v životě štěstí na kamarády. Např. i Lucku Bílou jsem znal dřív než kdokoli jiný. Ještě v době, kdy zpívala 3 písničky jako host a mladá holka na vesnických zábavách. Přivedl jsem ji k Arakainům do zkušebny a sedli si. Pak začala chodit s mým spolužákem ze zakládky, v době, kdy s ní Hanig natočil u Supraphonu Neposlušné tenisky. Když začala jezdit jako host s Arakainem, tak u mě skoro 2 roky pravidelně přespávala, protože nebyla z Prahy. Měli jsme ale vztah jako brácha a ségra. Dodnes se rádi vidíme a byla mi za svědka na svatbě. To samé Láďa Křížek, který u mě dlouho přespával, když přisel z Loun do Prahy a začal zpívat ve Vitacitu…….a další a další dnes známí a talentovaní umělci. Nějak nás osud k sobě rovnal dříve, než vypukly naše kariéry. Jsme malá země a já říkám vesnice. Všichni muzikanti jsou švagři. ;-)

Máš v nynějším playlistu skladbu od MH, kterou hraješ vyloženě rád?
Skladby, co máme nazkoušené, mě baví opravdu všechny. Jen jedna mi nesedla na sto procent, ale to není důvod, abych ji neměl rád. Spíše výzva se s ní popasovat.

Jak to vypadalo se cvičením ohledně basy k Masters? Pilně cvičíš anebo razíš heslo Aleše Brichty, že zkoušení je pro zbabělce?
Tak Alešova hláška je taková poza. Trochu cvičit přece jenom musíš. Z oblohy to na tebe nespadne. Ale co mam úplně stejně s Alešem, že necháváme vše až na poslední chvíli, kdy už termín hoří a musí byt práce hotova. Texty oba píšeme nejlépe ve studiu, když už zvukař křičí, že už zbývá jen natočit zpěv ;-)

Jaký byl tvůj pocit na prvním koncertě MH? Ruku na srdíčko, členem MH se nemůže stát každý, proběhlo ti něco hlavou??
Před koncertem nemyslíš na nic jiného než na to, aby vše dopadlo podle plánu. Je tam vždy moc věcí, které se můžou pokazit a které můžeš pokazit ty sám. Na nic jiného není čas. Musíš se soustředit. A určitě nemyslíš na to, s jakou kapelou zrovna hraješ. 

Sleduješ dění na dnešní hudební scéně? Našla by se kapela, která tě zaujala?
Spiše objevuju kapely, které hrají již déle, ale jelikož nejsou třeba tolik populární, tak se ke mě dříve nedostaly. Jako je třeba kapela Kabaret dr.Caligariho, to je co mě nedávno zaujalo z český scény. Jinak ze zahraničí těch nových alb a kapel se na člověka stále valí ze všech stran, ale neslyšel jsem nic, co bych už neslyšel dříve, a tak se radši vracím k mým ověřeným starým hodnotám.

Hodně se věnuješ dceři, co ale muzika, co vlastně poslouchá Vlasta Henych 2017? Máš nějakou nahrávku, která pro tebe nestárne?
Takových nahrávek jsou stovky. Jedna z nich je Pink Floyd The Dark Side of the Moon. Tu poslouchám od 13ti let a ještě se mi neohrála. Pro mne asi nejlepší album.

Nyní máš hodně aktivit, dokážeš také vypnout a relaxovat?
Nehraju pořád, a tak mam volného casu spoustu. Vypínat a relaxovat mi jde asi nejlíp. Možná bych mohl na to téma pořádat semináře a kurzy. Základ je, když cítíš potřebu vypnout, se na všechno a všechny vysrat.

Děkujeme za rozhovor - Dan Talanda a Rockpalace