Chci pomáhat těm druhým...Ivan Jeki Jekielek

  • Číst 4196 krát

Je mnoho lidí, kterých si vážím, obdivuju a mám je rád. Klaním se lidem, kteří konají něco pro ostatní, jen tak, aby prostě jen pomohli druhým. Jedním z nich je třeba Ivan Jeki Jekielek, který je znám nejen jako „diktátor“ a kapelník kapely Ahard, ale i jako organizátor festivalu Rocktherapy, kdy výtěžek festu jde pro ty, kteří mají vážné zdravotní problémy... tleskám ve stoje a jsem rád, že podobným lidem mohu říkat přátelé.

Ivane, jak jsme nakousli Rocktherapy – kdy vznikla tato myšlenka, proč vůbec vznikla??
Vznikla v roce 2009, tehdy jsem chtěl něco pro obyvatele Orlové vymyslet a tak mě napadl rockový festival. Vzhledem k tomu, že se s mou rodinou život nemazlil, řekl jsem si, že by rockeři a rocková muzika mohla pomoci lidem, ke kterým také není život milostiv a výsledek? Letos proběhl již devátý ročník a za těch 9 let jsme pro zdravotně postižené spoluobčany vybrali skoro 700.000 Kč !!

Kolikátý ročník Rocktherapy letos byl a kde se pravidelně koná?
Jak jsem již psal, letos byl devátý ročník a festival se koná v areálu letního kina v Orlové.

pod clanek


Chystáš už další ročník?? K jakému číslu máš v plánu to dotáhnout?
Další ročník chystám, bude to desátý, jubilejní a chci udělat v Orlové to, co tady ještě nebylo a na co budou všichni dlouho vzpomínat. A kolik bude ještě ročníků?? Nevím, je to vždy o partnerech a sponzorech, protože veškeré vstupné jde vždy pro ty nemocné spoluobčany.

Kdo a podle čeho vybíráte lidičky, pro které se ten ročník koná a kterým odevzdáte vybranou hotovost?
Výběr není jednoduchý, lidem se často o své nemoci těžko hovoří a nechtějí to prezentovat na veřejnosti. Vždy se ale spojíme s nemocnicemi, spolky, lékaři a 3 lidičky vždy najdeme.

Máš přehled, kolika lidem jste takhle pomohli?
Tak to vím zcela přesně – je jich 21 a jeden ročník šel výtěžek na dětský domov, takže tam těch dětí bylo hodně.

Kapely na zmíněném festivalu vystupují bez nároku na honorář?
Ne, to bohužel ne. Vystupují za nižší honorář, než je jejich běžná taxa, ale bez honoráře by jsem tam měl jen „no name“ kapely. Já ale potřebuji přitáhnout lidi ze širokého okolí!!

Jaká je reakce kapel, když je oslovíš s touto myšlenkou?
Reakce je různá, některé kapely zde hrají opakovaně a s radostí, ale určité „hvězdy“ nebudu je jmenovat, nejsou ochotné slevit ani korunu, a proto zde nehrají a hrát s největší pravděpodobností nebudou. Festivalem již prošlo cca. 80 kapel.

Ty sám jsi muzikant, jak jsi se k muzice dostal???
Od devíti let jsem hrál na housle, ve čtrnácti jsem přešel na nástroj, který má 6 strun a bylo to.

Dnes „šéfuješ“ kapele Ahard, jaké máte plány, na desku je asi ještě brzo?
Co se nové desky týče, tak až v roce 2019, chceme dodržet tříletý cyklus a chceme se více věnovat živé produkci a v té se zdokonalovat a získávat si další fanoušky. Už máme termíny na celou řadu festivalů v roce 2018, tak musíme připravit nějakou zajímavou LIVE SHOW

ahard

Vás teď čeká turné s výborným Limetalem, jak jste jako kapela připraveni, jste v plné polní?
Myslím, že připraveni jsme a moc se těšíme. Ještě chceme udělat jeden cover od Helloween, jako bonus pro fanoušky.

Jak relaxuješ, když ušetříš nějaký ten čas? Že svoje tělo neustále týráš v posilovně o tobě vím, ale co ten klasický odpočinek? Kniha, film...???
No, ještě chodím běhat, to je super relax!! Velice rád vařím a strašně rád chodím pravidelně kontrolovat kvalitu chmelového moku do mé oblíbené hospůdky, kde se setkávám s přáteli a kamarády. Na filmy moc nejsem, když tak klasika s Vlastou Burianem, na knihy mi bohužel čas nezbývá.

Sleduješ hudební scénu? Co tě v poslední době nejvíce zvedlo ze židle a naopak, co tě potěšilo?
Hudební scénu sleduji, to je samozřejmé. Ze židle mě nic moc nezvedlo a potěší mě vždy jakákoli dobrá muzika a je mi jedno, kdo je interpretem.

Co bych našel v tvém přehrávači za muziku?
Momentálně jedu na Alter Bridge, ale je tam i Sonata Arctica, Motorband, Limetal, Shakra, Metallica.

S manželkou vám to taky báječně klape, jak to děláš?? Muzikant a spokojené manželství?? Neprozradíš recept ostatním?
Letos 21.10.2017 spolu budeme 27 let. A je to asi jako v každém manželství i v tom našem občas jsou a byly ! hromy a blesky“, ale těch super dnů je daleko více. Je to vždy o toleranci partnerů, já mohu vše, manželka nic (hi,hi). Ne, manželka mě poznala s kytarou na krku a také miluje muziku, ne jen rockovou. Jsme k sobě tolerantní, máme společné zájmy a to je asi základ toho, že nám to klape a že jsem po dvaceti sedmi letech do své ženy stále zamilovaný.

do tektu k manzelce

Co by jsi vzkázal našim čtenářům??
Choďte na koncerty kapel, pro nás muzikanty je to největší odměnou a inspirací do další práce!!!