Není alergie jako Alergie

  • Číst 3072 krát

Maco Berger muzikant a leader kapely Alergie, která před několika dny pokřtila svoje CD je už na scéně nějaký ten pátek. Využíváme relativního klidu, abychom s Macem pokecali o muzice.

Ahoj, vezmeme to spolu hezky od podlahy, jak jsi se k muzice vůbec dostal, a na co jsi hrál?
Ahoj, k muzice jsem se dostal už jako dítě, viděl jsem to u táty, bráchy ,bráchance, strejdy, dědy atd… Nástroje mě moc nebavily, našel jsem se u zvukařiny. Bylo mi asi 14 let, když přišla za mnou partička začínajících muzikantů s prosbou o ozvučení zkoušky, byl to takový heavy metal. Tajně jsem si tátův aparát vypůjčil, protože by mi ho zcela určitě nepůjčil , hodně si na něm zakládal a na dvoukoláku jsme ho v dešti převezli přes půl vesnice do zkušebny. Mikrofóny typu AMD-TESLA, páskové echo taky TESLA a otcův aparát od firmy TESLA, byl přichystán k akci. Bylo to fakt něco, protože doba byla jiná než je teď, kluci hráli přes stará lampová rádia a finanční možnosti byly velmi omezené. Bohužel přišlo velké zklamání, nepřišel sólový zpěvák, protože kalil na bečce a zapomněl se tam. Kluci si chtěli mermomocí zahrát, protože pozvali místní holky, aby se předvedli, tak mě vyhecovali aby jsem se aspoň pokusil zachránit situaci a nastalo velké BUM! Hned mi dali do ruky texty a kazetu s natočenými skladbami a do pátku ať to umím. Zvláštní bylo to, že se mě nikdo neptal, jestli to vůbec chci. Prostě v sobotu děláme předskokany kapele na hasičské zábavě, tak se to nauč. Byl to velký úspěch a já jsem uvnitř cítil, že je to přesně to co chci v životě dělat a od té doby se věnuji zpěvu skoro 30 let.

Jako jak se dnes říká teenager – co jsi poslouchal? Pamatuješ se na svoje první LP, které tě opravdu dostalo??
Jako teenager v těch 14 letech jsem poslouchal: S.D.I., Anthrax, Overkill, W.a.s.p., Judas Priest a potom jsem prvně uslyšel Iron Maiden a ti mě dostali. Na blešáku jsem si koupil jejich live koncert na video kazetě a to jsme doma žádný přehrávač neměli, teda vlastně ano kotoučák, ale tam to přehrát nešlo. Na vesnici byly na to pořadníky, protože to chtěl každý vidět.

Jak se vyvíjela tvoje hudební kariéra? Koukal, jsem, že máš za sebou několik úspěchů.
Dostal jsem šanci postavit se za mikrofón u Valašské legendy skupiny Leopard, kde jsem se mohl na živo ukázat každý víkend před spoustou lidí a tam už jsem začal tvořit vlastní skladby. Přes další skupiny jsem se dostal až k dnešku, kde cítím, že je to přesně tak, jak jsem o tom sníval, když jsem začínal.

Ty a bígbít, hrával jsi v nějakých kapelách mimo Alergii?
Než jsem dostal rozum a usadil jsem se, tak jsem prošel pár kapel. Když nebudu počítat zábavové kapely a dnešní oblíbené revivaly, tak to vezmu od začátku:
Sadhell, Pestyler, Leopard, Grátys, Wizard, Traktor, ALERG!E

Vsadil jsi na post zpěváka, kdo byl tvým vzorem – a je stále??

Mým velkým pěveckým vzorem byl a je Jorn Lande.

Na svém kontě máš dvě alba (na obě chystáme recenzi). První je ještě sólové s názvem Alergie, pamatuješ se, jak vznikalo a kdo ho s tebou nahrál?
Ano dvě alba legálně vydané, mimo ně byly natočeny ještě další tři, které nikdo vydat nechtěl. Rád vzpomínám na to první, byla to pro mě obrovská zkušenost učit se od profíků a bylo natočeno ve studiu WEST 2000 v Plzni, pod vedením producenta ing. Vladimíra Fily. Album se jmenovalo: Marcel Berger - Ráj+peklo. Na nahrávání se podíleli tito hosté: vokály zpíval Petr Kolář, klavír Mersik z Burmy, kytary Miloš Militký a bicí, basu Daniel Čáma. Dost dobře namakaný projekt, o který žádný z vydavatelství nejevil zájem… Z alba byl natočený videoklip na skladbu Ráj+peklo a ten se v hitparádě na TV- Óčko umístil hned na prvním místě. U těch dalších vzpomenu jen názvy alb: Maco Berger - Dobrá nálada, Maco & Jenny - Pop rockové duety a Maco Berger – Jen žádný spěch.
Ted k té druhé otázce, to si opravdu pamatuji velmi dobře, jak vznikalo album Maco Berger – Alergie, než jsem napsal texty, na některých se mnou spolupracoval výborný textař Jakub Matocha a udělal arange, tak to trvalo pár let, pořád jsem to měnil a vylepšoval, až jsem to celé po…. Na albu byly housličky, flétničky, trubka, ságo, klavír, harmonika, kytaristi, bubeníci, zpěváci a zpěvačky a dalších milión nástrojů v podstatě kamarádi muzikanti, kterýma jsem obklopen a chtěli mě podpořit svým uměním, ale vznikl z toho obrovský guláš, tak jednoho dne jsem si řekl dost a vybrali jsme s manažerkou z těch 25 skladeb 13 a ty se natočily jednoduše a tím se to uzavřelo.

Kde jsi sháněl muzikanty , kteří ti pomohli s deskou
Jak už jsem řekl, byli to kamarádi z různých kapel.

Aktuální CD již je pod hlavičkou Alergie – představ nám kapelu.
Bicí: Míra Svoboda, Basa: Daniel Macek, Kytary: Michal Banovský a Miroslav Husek

Proč přechod ze sólové dráhy ke kapele? Většinou to bývá opačně?
Je to hlavně proto, že to vypadá líp, když je na pódiu víc lidí, než jeden, hahaha, kecám…
Není to přímo přechod ke kapele, vlastní tvorbě a sólové dráze jsem se věnoval odjakživa a věnovat budu , spíš je to tak že jsem během hudební spolupráce poznal skvělé lidi a hlavně skvělé muzikanty s kterými se mi dobře spolupracuje a hraje.

Před pár dny jste vydali jako kapela CD, jakým dílem jste si rozdělili práci na textech, muzice?
Převážná část tvorby je mým dílem, ale makali jsme na albu všichni, každý si ten svůj nástroj vytvořil tak, aby se mu to dobře na koncertech hrálo a hlavně aby to dobře znělo.

Ty jako autor pracuješ jak, sedí ti víc textovat na muziku nebo opačně??
Stává se to jen sporadicky, ale někdy vyskočím v noci z postele a zapisuji si různé harmonické linky s nesmyslnými frázemi a nakonec z toho vyleze docela zajímavá skladbička. Nedávno jsme byli na cyklostezce na kole a pozdravilo mě asi 100 lidí. Už jsem si z toho dělal legraci a nechtěj vědět, jaké psycho mě napadlo? Vznikla nová pecka pod názvem „ Jedeme na kole“ . Čerpám inspiraci pro tvorbu hlavně z okolí kolem mne, stačí jen rozlepit oči:) První si broukám melodii a pak textuji, ale někdy je to i opačně.

alergie do textu

Divoké svině, Ruské kolo, Hudební masakry... kde čerpáš inspiraci a téma k textům?
Hlavně ze života, Divoká svině mě sejmula v prosinci a bylo to fakt o fous, airbagy střílely a auto na odpis, bez připojištění na srážku se zvěří, no prostě hardcore, ale přežili jsme to a vznikla z toho super skladbička, Ruské kolo to mi zase za krk nablil někdo z účastníku této atrakce a Hudební masakry nebudu raději komentovat.

A konečně, jako autor nám představ opět CD, co kterou skladbou chtěl básník říci.
Stačí si ho poslechnout a hned každý pochopí.

Všechny skladby vznikly aktuálně na CD, nebo jsi měl v šuplíku něco, co nešlo použit na sólové album?
Vybírali jsme z 15. Skladeb z toho novinek bylo 13. Oprášili jsme z prvního alba dvě písničky - Další důvody, To mi neříkej a naopak volnější skladby šly pryč.

Patříš k lidem, kteří musí mít vše naplánováno, nalajnováno, připraveno.... nebo k těm, kteří potřebují cítit tlak, aby se dokopali k nějakému výsledku, jinými slovy, šli jste do studia řádně připraveni?

Jsem ve znamení Blíženec, když cítím tlak, tak dokážu pracovat rychle, jinak mám na všechno času dost. Každopádně már rád připravenost a když mají věci nějaký řád.

Kde CD vznikalo a jak dlouho jste ho nahrávali. Zvládli jste všechno sami, nebo pomohl nějaký producent, mistr zvuku při masteringu?
CD vznikalo ve Valašském Meziříčí, jeho příprava od textu, aranže, natočení dema byla tak dva roky. Natáčení naostro, včetně mixu bylo tak kolem třech týdnů. Do budoucna bych to chtěl změnit, tak abych nemusel být producent, zvukař i manager v jedné osobě, ale pěkně si jen natáčení svých partitur užít.
Finální dynamickou úpravu zvuku, neboli premastering přenechávám profíkům, kteří to opravdu umí a ing. Jiří Paška ze studia Biotech patří mezi nejlepší, rád s ním spolupracuji a vždycky pomůže.

Čerstvě jste pokřtili CD, jak jste na tom s koncerty???
Vydání alba a křest se vydařil, užili jsme si to v Žatci na Offroad párty.
S koncerty to letos nebude tak žhavé, jak by jsme chtěli, protože kytarista musel na plánovanou operaci, tak si to vynahradíme hned jak bude ready.

Ptám se pomalu každého muzikanta, nebudeš vyjímka – jak se díváš na dnešní dobu stahování muziky, na různé torrenty....
K tomu nejde co říct, tomu prostě nezabráníš…. Bohužel, taková je doba, fanda si ho koupí…

Jak jsem koukal na váš web, jsi poměrně dost vytížený, jak vypadá ten správný relax podle tebe?
Pro mě je největší relax ve studiu.

Co tvoje hobby a záliby mimo muziky? Najdeš na něco čas?
Volný čas se snažím trávit s rodinou, ale doma si mě moc neužijou…Mám rád kulturistiku, cyklistiku, plavání, snowboarding.

Co bych teď našel v tvém přehrávači? A kde posloucháš muziku?
Myslím, že je tam cédo kapely ALERG!E, poslouchám muziku v autě a na kole.

Sleduješ hudební scénu? Co tě v poslední době potěšilo a naopak – co zklamalo?
Potěšila mě zpěvačka Gabriela Gunčíková a zklamalo mě to, že pivo podražilo.

Máš nějaký zajímavý objev tady v Čechách? Zaujala tě nějaká kapela?
O 5 Gabriela Gunčíková.

Těsně před vydání alba, když jsme spolu mluvili, si se právě chystal na dovolenou – kde jsi byl? Byla to odměna za CD, které jste právě dotáhli do konce?
Bylo to období plné presu a stresu, aby to všechno dobře dopadlo a je to přesně jak říkáš, bylo to za odměnu. Nebyl tam signál ani wifi, no užil jsem si 10 dní klidu a nasával novou energii pro další tvorbu. Byli jsme na ostrově Murter v HR.

Nové CD je venku, jaké plány máš dál? Ptát se tě teď co chystáš je asi drzost-))))
Plánujeme s kapelou ještě letos natočení nového videoklipu, nasadit do hitparády na TV Fajn Rock Music a TV – Rebel. Není to drzost, je dobře, že se na to ptáš, chceme hrát na letních open air, tak budeme rádi, když vyjde aspoň polovina slíbených akcí.

Kde najdou lidé info o tobě, potažmo o kapele a vašich aktivitách?
Buď na: www.macoberger.cz, nebo na www.alergie-rock.cz

Maco, já ti děkuju za rozhovor a poslední otázka, co vzkážeš našim čtenářům a tvým novým potencionálním fanouškům?
Chtěl bych všem fanouškům vzkázat, že se budeme těšit na společně prožité koncerty s Vámi.
Díky za rozhovor Maco Berger & ALERG!E

berger pod text