"Satriani" z Moravy - Jarda Bartoň

  • Číst 8607 krát

Limetal vyjel na první samostatné turné, což je jeden z impulsů pro náš rozhovor s Vaškem Vlasákem a Jardou Bartoněm. Asi je nemusíme víc představovat, ale stejně si myslím, že se v našich otázkách dostaneme i k něčemu, o čem jste neměli někteří ani tušení.

Jardo, když jsi nepříliš dobrovolně končil v Kreysonu, napadlo tě, že ještě o level hůř to dopadne s Citronem?
Hůř? V žádném případě. U Kreysonu to byla snaha mě nějak omezit ve fungování v další kapele, a to konkrétně v Citronu. Moc jsem to nechápal. Ve světě je normální, že muzikanti hrávají i v jiných projektech. Paradoxní je to, že Láďa teď spokojeně válčí na plné pecky v obou jmenovaných kapelách a management to nijak neřeší. Tak z toho je mi smutno. Inu byznys je byznys. A co se týká Citronu, tak to už jsem jednou odešel s Láďou hlavně za jinou muzikou a jinými lidmi. Teď tomu bylo podobně.

Jaké je po mnoha odehraných letech ve slavných kapelách stát znovu na samotném začátku?
Je to napínavější než dříve, protože dnes má šanci stát se slavnou, každá ,,mladá začínající kapela‘‘. Možná nám pomohlo i to, že lidé už naše jména a obličeje dobře znají.

Pamatuju, že jsi také hrál s kapelou Kanon, ta se kdysi psala též jako Canon, hraje ještě tahle parta?
Ted‘ se ten projekt jmenuje Dio Tribute. Hrajeme skladby kapel, kde R.J.Dio zpíval. Ale není to ten klasický revival. To by bylo proti mým zásadám. Díky mé vytíženosti vystupujeme veřejně tak dvakrát za rok. Hraním těchto skladeb si neustále připomínám základy klasického heavy metalu. Stále mě to moc baví.

Hlavně v začátcích Limetalu jste hráli písničky Citronu, některé máte v repertoáru dodnes a lidi baví i stará muzika třeba s novými texty Jury Šperla. Jak hodnotíš Jurovo textařské umění? Podle mě je mistr svého oboru. Souhlasíš?
Jo s Jurou dělat texty je super zábava. Má výborné nápady. Například u Staré gardy...když tě kopne mula….když tě kousne teriér…. Tak to jsem se řehtal na celé kolo. Na druhou stranu dokázal na mé přání napsat krásný poetický text Karolína. I když se mu ze začátku do toho moc nechtělo, znal Karolínku nejdéle z nás. A pokud jde o nové texty u starých citroňáckých skladeb, tak mně se zdají zajímavější. Ale zvyk je železná košile a někteří fandové brblají. Pak jsou tu ale i ti, a těch je většina, kteří si na nové texty rychle zvykli a v pohodě si je s námi na koncertech zpívají.

Vzpomněl jsem si, že dvě velmi dobré desky vydal taky na sólové dráze zpěvák Fany Michalík, na obou albech jste se podíleli ty i Vašek. Nenapadlo vás zahrát něco i z těchto cédéček? Myslím, že tam byly hodně dobré věci. Co ty na to? Nestály by za oprášení?
Ne. Tahle muzika je někde jinde, prostě funny.

Jsem moc rád, že Limetal často připomíná odkaz Jindry Kvity a Standy Hranického. Oba jsem měl moc rád. Je možné, že někdy v budoucnu ještě „vstanou z mrtvých“ a vytáhnete nějakou pecku, na kterých se oba pánové podíleli?
Já osobně nemám žádný materiál, na kterém tenkrát pracovali, a který ještě nikdy nevyšel. Franta prý něco má, protože úplnou náhodou koupil čtyřstopák i s Jindrovými demáči. Ale já jsem ještě neměl možnost si to poslechnout. Možná se k tomu někdy dostaneme. Teď se naplno věnujeme našemu prvnímu turné.

Měl jsem tu čest recenzovat všechny nahrávky Limetalu včetně singlů a jsem možná až nekriticky nadšen. Zhodnoť s odstupem jednotlivé desky?
Všechny nahrávky vznikaly v jakési euforii po rozchodu a je to na nich řádně cítit. Spousta energie a výborný zvuk. Nemá cenu je jednotlivě rozebírat. Doufám, že v tom budeme nadále pokračovat. Čeká nás ještě moc práce.

Dve Je

Dvě velká Jé – Jarda a Jura, kytarová úderka Limetal

Nadšeně reagují i fanoušci, kteří jezdí na vaše koncerty. Viděl jsem vás v květnu v Pečkách a musím s nimi souhlasit. Z Limetalu je cítit obrovská energie a chuť hrát. Lidi to cítí a myslím, že vám svou přízní dodávají energii. Je to tak?
Vlastně sis na otázku sám odpověděl. Teď už máme pořádnou základnu fandů, kteří nás doprovází snad na všech našich vystoupeních. Navíc už máme i vlastní fanklub, který neustále roste. Naši fanoušci jsou ti, pro které hrajeme. Bez nich bychom si brnkali jen pro sebe doma v obýváku. Za jejich věrnost bych jim všem chtěl moc, moc poděkovat.

Na podzim 2017 přišel čas na samostatné turné Limetalu, které má 16 zastávek po celé republice. Jaké jsou první ohlasy?
Zatím vše klape jak má. Lidé na nás chodí ve slušném počtu. Jsme moc spokojeni. Hlavně přijdou ti věrní, kteří nás znají z dřívějšího působení a chtějí nás vidět a slyšet v plné síle. Vše v souladu se zvukem a technikou, bez které by celá mašinérie nemohla fungovat. Klukům, kteří se o to starají, patří také velký dík.

Potřebuje kytarový virtuos jako ty ještě před podobným turné cvičit?
No, opatrně s tím virtuosem. Dnes se díky internetu, který ti vše přiblíží a značně urychlí, může stát skoro každý trochu talentovaný muzikant výborným hráčem. Já cvičím stále, protože mě to pořád ještě baví. Udržuji se tím ve formě. Dnes už se více věnuji tvorbě. Ta tě odlišuje od ostatních.

Co ty a tréma po tolika letech?
Tu jsem míval jako kluk už od hudebky jako houslista a mám ji dodnes. Lehká tréma před hraním je u mne vždy předzvěstí dobrého koncertu.

Na několika zastávkách turné s vámi hrají též regionální kapely. Mluvíte pořadatelům do výběru předkapel? Nebo jak tohle funguje?
Na turné nás stabilně doprovází dívčí kapela Kapriola a taky kapela Ahard. Obě jsou z našeho regionu. Pokud si pořadatel přeje ještě nějakou další skupinu, vybírá si sám.

Vím o tobě, že jsi vášnivý rybář. My v Rockpalaci máme hodně blízko k přírodě. Minimálně jeden z nás je birdwatcher a já přírodu moc rád fotím. My to máme jako relax, způsob uvolnění se. Předpokládám, že to ty budeš mít podobně s rybařením. Je to pro tebe oddychovka?
Vášnivý rybář jsem už od dětství. Dříve jsem se soustředil jenom na lov. Vnímám teď přírodu nějak intenzivněji. Čím dál víc cítím potřebu být u vody úplně sám. Bohužel mám v posledních době na rybaření méně času. Rozjezd kapely, aranžování, natáčení ve studiu, spoustu koncertů a teď turné. To byl pro nás slušný zátah. Snad se ještě nějaká ta chvilka na relax s prutem u vody brzy najde

Máme za sebou volby. Podle mě je blbost spojovat muziku s politikou, ale najdou se i takové kapely, kterým nevadí vystoupit na podporu té či oné partaje. Jak tohle vidí Limetal?
Tak to jde mimo nás. Ale pokud bych měl bojovat za jakoukoliv svobodu člověka, tak do toho bych klidně šel.

Nakonec taková trapná otázka, ale proč ne. Co vzkážeš naším čtenářům?
Chtěl bych vzkázat všem, kteří nám fandí, ať se přijdou podívat na náš koncert. Jsme ,,Plni energie“ a rádi vám ji předáme!

Pro Rockpalace Honza Holý