Memoary - od rocku až po pop!

  • Číst 2416 krát

Karvinská kapela Memoary je mi sympatická tím, s jakou vervou jde do muziky a je za nimi opravdu vidět kus práce. Nepatří zrovna k tvrdým kapelám, ale jejich muzika má energii, která vás určitě strhne a to hlavně na živo. Mají za sebou pár videoklipů, které vždy nepostrádají nápad a kvalitní zpracování. Na scéně je máme od roku cca 2010. Na svém kontě mají celkem tři placky. Rozhodl jsem se vyzpovídat Honzu Vargu, který je leaderem téhle smečky a kromě jiného ho můžete také zahlédnout jako distingovaného moderátora regionální televize.

Vaše kapela se věnuje spíše rocku až pop rocku, minimálně podle mne. To je úmysl nebo se to tak prostě „vyvrbilo“ – jakože to tak cítíte??
Žádný úmysl. Kluci v kapele jsou odkojení na tvrdší muzice, já ale studoval na konzervatoři hru na klavír a tak na mě měla rozhodně vliv klasická hudba. Když jsem s klukama začal hrát, přinesl jsem do muziky trochu toho klasického vlivu, jasnějších postupů, které výsledný efekt trochu změkčují.

Mám dojem, že v tomto druhu hudby je zapotřebí hit tak nějak více, aby kapela prorazila. Dá se něco takového naplánovat nebo vycítit???
Jak se dělá hit v tomto druhu hudby po pravdě nevím. Když vymýšlíme skladby, tak věříme těm, které na nás něčím zapůsobí, které nám po několika přehráních nejsou lhostejné. Pořád ale obecně nejspíš platí pravidlo, že nesmí chybět úderný rytmus, charakteristický riff a chytlavá melodie. Každý z posluchačů má ale pro tyhle atributy jinou citlivost. Právě proto za ně lépe rozhodne klasická rádiová vymejvárna mozků, kde vám i sebepitomější písničku prostě natlučou do hlavy a kdykoliv ji pak znovu slyšíte, zaplaví vás důvěrný pocit bezpečí, na to jsou prý psychologické a marketingové studie. Ale tohle prostě s tvůrčí prací a citem moc společného nemá.

Naprostý souhlas. Znám vás celkem dobře a potenciál tam cítím – je nějaký konkrétní cíl nebo soubor etap, kterými se chcete k tomuto cíli dostat???
Pochopitelně jako všichni bychom rádi s naší muzikou uspěli u posluchačů. Budeme rádi za každého, kdo přistoupí na naši hru a bude ho ta muzika zajímat. K tomu pochopitelně pomáhá co nejvíce vystupovat a hrát na akcích. Takže momentálně rozhazujeme sítě a domlouváme hraní na příští sezónu. Abychom se měli čím prezentovat, máme také nový videoklip k úvodní písničce alba Pilulky s názvem Pády. Za úspěch považujeme každého fanouška, který si na naši hudbu zapaří i mimo hranice našeho města.

DSC09986

Podle vašeho předposledního klipu „ Pán večírků“ – je zjevné, že umíte mít nadhled a to mám rád, ale ne každý to takto chápe. Jak se vyrovnáváte s případnou kritikou??
Nemáme problém s kritikou, pokud je konstruktivní, tak je přece jen a jen užitečná. S konstruktivní kritikou se ale já osobně setkávám jen zřídka. Tak jako je těžké cokoliv vytvořit, tak taky není jednoduché se k tomu pak umět vyjádřit na úrovni, aniž by člověk nesklouzl k subjektivnímu plácání a snahám se na někom povozit. Je možné, že s Pánem večírků jsme takovým lidem šli trochu naproti, ale chtěli jsme udělat jednoduchý letní song a trochu se pobavit. Všechno děláme tak, jak to zrovna cítíme a jak nás to zrovna baví, těžko se můžete přizpůsobit vkusu každého a my se o to ani nikdy v budoucnu snažit nebudeme.

Celkem vnímám, že klávesy jsou ve vaší kapele dost dominantní nástroj – je to tím, že Honza /klávesy, zpěv/ je rovněž poměrně dominantní osobou???
Takhle jsme nikdy nepřemýšleli, klávesy jsou až na výjimky rovnocenným partnerem všem ostatním nástrojům. Slouží jako střeva kapely, sem tam nějaké malé sólíčko, ale stejný prostor má i kytara. V kapele rozhodně nikomu nic nepřikazuji, ovšem dominantnější jsem už z podstaty, jelikož songy z větší části vymýšlím, píšu k nim texty a taky je zpívám, takže zabírám větší část z pomyslného koláče. Nikdy bych ale nikomu nebránil v tvůrčí práci ostatních členů.

Přibrali jste druhého kytaristu a už se to jeví jako poměrně slušný ansámbl. Mám to chápat tak, že dominance a vláda kláves pomalu končí???
Zvuk klavíru jako takového už není moc slyšet ani na posledním albu Pilulky. Používáme teď nástroj, který se jmenuje Seaboard Rise a je to spíše takový kytaro-klavír. Každopádně nabízí nový způsob hraní a mnoho zajímavých efektů, které do naší hudby, myslím, dobře sedí. Rozhodně se ale klavíru nevzdáváme, pokud přijde inspirace, opět nastoupí na scénu.

Je pro vás prioritní hráčská dovednost nebo jste v rámci přátelství schopni a ochotni dělat hudební kompromisy???
Jediný, kdo zatím musel přikročit k hudebním kompromisům, jsem já (zpěv, klávesy). Někdy opravdu není snadné sladit zpěv s tím, co se má zrovna z kláves ozývat. Jinak jsme zatím na žádnou větší překážku nenarazili. Máme se ale rádi, takže budeme vždycky spíše hledat cestu, jak si když tak hráčsky poradit jiným způsobem.

DSC09996 Edit Edit

Někdy vede malá zkratka přes hudební soutěže. Váš názor na účast v těchto různých soutěžích???
Proti soutěžím nic nemáme, nějakých jsme se i zúčastnili. Podařilo se nám například vyhrát v soutěži Fajnfest. Jednu jsme absolvovali v Praze i přesto, že jsem měl celkem silný zánět hlasivek, taky tomu můj výkon odpovídal. Obecně si ale myslím, že pokud vás „odborná“ porota vyzdvihne, ještě to neznamená, že máte jistý úspěch u lidí.

Tak jsem ve své hlavě a ve vaší hudbě pátral po nějakém vašem silném hudebním vzoru, který by vás mohl ovlivňovat – je toho tolik v této oblasti hudby, že si netroufám jmenovat. Tak jak to je??
Bráchu, který hraje na bicí znám pochopitelně celý život, stejně tak ale kytaristu Michala Urbana, žili jsme totiž v paneláku na stejném patře. Když chlapcům vyrašili první jemné knírky, často bylo v našem poschodí buď z jedněch nebo druhých dveří slyšet nějaké album Metallicy. Já to doplňoval kapelami jako Linkin Park, Korn a podobně. Ovšem stejně tak jsme se uměli hodit do tranzu u některého z alb Mikea Oldfielda nebo Depeche Mode a Erasure. Náš nový kytarista Szajty je odkojencem kapely FooFighters. V poslední době se nevyhýbáme ničemu, hodně nás ale ovlivnila hudba kapely Muse.

Jste karvinští patrioti, nebo by jste byli ochotni se přestěhovat kvůli růstu kapely ???
Těžko říct. V dnešní době internetu asi není úplně nutné se za úspěchem někam stěhovat. Stačí zajímavá kampaň, někoho, kdo se v tom umí pohybovat a je to.

Kterého vašeho hudebního počinu si nejvíce ceníte??
Největší radost máme prozatím z alba Pilulky. Podařilo se nám, myslím, vytvořit celkem slušné album, kde není nic navíc a ani tam z naší hudby nic nechybí. Radost máme také z klipu Pády, jehož natáčení jsme si opravdu užili a to také díky Michalu Novákovi, který ho pro nás natočil. Spolupráce s ním je fakt super, takže tímto moc děkujeme za tuto zkušenost.

Je něco, na co jsem se nezeptal, ale přesto by jste to rádi zmínili ???
Začínáme trochu nestíhat domlouvat koncerty. Momentálně by se nám tedy opravdu hodil někdo, kdo by nám s tím pomohl a v tomhle ohledu se uměl postarat. Zkoušet, vymýšlet repertoár, hrát naživo a ještě si koncerty domlouvat nám sežere opravdu hodně času.

Děkuji za rozhovor a pokud o tuto bandu máte zájem, tak zde :
http://www.memoary.cz
http://bandzone.cz/memoarymusic

DSC00002 Edit Edit

Pro Rockpalace Ruda Schweser