Metaloví Tortharry vydali devátou desku a zvou na její křest na Zděřině

  • Číst 2009 krát

Východočeské deathmetalové kapele Tortharry právě vychází nová deska. Je to již devátá položka v jejich albové diskografii. A to je důvod, abychom si popovídali nejen o tomto cédéčku. Ke slovu se dostane též MetalGate Czech death fest. Na mé zvídavé otázky odpovídal bubeník Jirka „Panther“ Rosa a manažer kapely Luboš „Goro“ Gorgan

Jak se nová deska jmenuje, kdy vychází, kdo ji vydává?

Jirka: Nová deska Tortharry se jmenuje Sinister Species vychází u vydavatelství Metalgate 18.01.2018. Křest nového CD Tortharry proběhne 20.01.2018 v Polici nad Metují v Music hall Zděřina, kam jste všichni srdečně zváni.

Novou desku už jsem slyšel, zaslouží si pochvalu za zvuk, který je hutný, přitom krásně čitelný. Kde jste desku točili a kdo ji produkoval?

Jirka: Desku jsme točili ve studiu The Barn u Litoměřic. S produkcí nám pomáhal majitel studia Dan Friml z kapely Mean Messiah, který je neuvěřitelný sluchař a muzikant. Práce s ním byla radost a pro mě velká zkušenost. Doufám, že jsme tam nebyli naposled. Rodinná a pohodová atmosféra v krásném prostředí se při natáčení určitě odrazila na celkovém výsledku desky. Díky moc Danovi a Alici Frimlovým.

Máte zkušenosti ze světově proslulého polského studia Hertz, kde jste zplodili předchozí CD „Follow“. Proč jste tentokrát zvolili poměrně málo známé české studio? Stojí za tím finance, nebo jste chtěli zkusit něco nového?

Jirka: V Hertzu to byla určitě dobrá zkušenost, ale rozhodli jsme se, že nová deska vznikne na domácí půdě právě ve zmiňovaném studiu The Barn. Nešlo ani tak o peníze. Když jsme se byli ve studiu The Barn podívat, tak nás to prostě dostalo. Zvuk, zázemí a profesionální přístup. Vsadili jsme na jednu kartu. Myslím si, že budete s výsledkem spokojeni…

Teď je módou, že se na každé druhé metalové desce objevují hosté. Tortharry této vlně nikdy nepodlehli, nebo se pletu? Hrají na novince nějací hosté?

Jirka: My jsme s módou nikdy moc nešli, haha!

Tortharry 2018 1

Specifikou Tortharry jsou skvělé texty Štefana Ležoviče, který své básně tvoří přímo v angličtině. O čem tentokrát pojednává jeho lyrika a jsou k dispozici i české překlady?

Goro: České překlady jsou u Tortharry automaticky v každém bookletu našeho cédéčka. V každém z našich již teď devíti alb jsme měli vždy anglicky psané texty a zároveň jejich překlady. Není tomu jinak ani u nového alba. Ohledně tématiky použiji některé fráze z nedávno vydané glosy našeho vydavatele MetalGate, jmenovitě Ondry Šmejkala, který popisuje téma ve zkratce následovně: „První tematická rovina by se dala shrnout slovem „mamon“, což znamená honbu za hmotnými statky, která nikdy nekončí, jelikož jejich vlastnictví je povýšeno na určující měřítko existence. To nevyhnutelně vede k permanentní nenasytnosti, protože člověk, jehož kvalita života se takto odvíjí jen a pouze od toho, co vlastní, nikdy nebude mít dost, aby došel naplnění, bezohlednosti, protože takovýto člověk se dříve či později dostane do situace, kdy musí jít takzvaně přes mrtvoly, aby získal víc než momentálně má, ale i strachu, protože nejhorší noční můrou všech uctívačů mamonu je, že o své bohatství a moc přijdou, což může vést až k paranoidní představě, že se všichni kolem spikli za účelem realizace tohoto hrůzného scénáře. Tím se dostáváme na druhou rovinu, která reflektuje právě vytváření obrazů domnělého nepřítele, jenž je pak zástupným řešením, takovým hromosvodem, pro všechny obavy, nejistoty a komplexy, což je ostatně vždy jednodušší než hledat příčiny vlastních problémů u sebe sama.

Tortharry na nové desce radikálně změnili logo. Mně se tahle změna moc nelíbí, ale třeba mi to vysvětlíš. Co vás k tomu vedlo?

Goro: Změna loga vyplynula ze situace, kdy nám náš grafik Jaromír „Deather“ Bezruč poslal první návrh obalu. Pohled na líbí/nelíbí si budeme muset nechat otestovat na naších příznivcích, kteří nám buď logo otlučou o hlavu, nebo se jim naopak bude líbit. Nemůžeš se nikdy zavděčit každému. Každopádně jsme chtěli zásadní změnu po těch 27 letech a toto je výsledek. Ono celkově album malinko vybočuje ze zaběhlých deathmetalových kolejí. To se týká především grafiky, klipu, malinko i muziky. Bylo tudíž na čase zvednout hlavu a založit „THY Corporation“. Už se těším na ty komentáře, „Co si to zase Tortharry dovolují, haha!

Zároveň se objevuje zkratky THY (jako Tortharry, to je jasný?). Jenže tohle slůvko znamená v lehce archaické angličtině též přivlastňovací zájmeno „tvé“. Má pro vás tahle zkratka hlubší výraz nebo jde o pouhou značku?

Goro: Tak s touto úvahou bych THY určitě nespojoval. Jedná se čistě o zkratku, která se již běžně pro Tortharry používá, nyní tomu dáváme oficiální datum narození a značku THY Corporation vydáme 18.01.2018 pod vydavatelstvím MetalGate.

Tortharry 2018 7


V souvislosti s novou deskou jste připravili též nový videoklip, který vznikal v nádherných prostorách bývalého pivovaru v Hronově u našeho společného přítele Honzy Aulicha. O jaký song se jedná, o čem pojednává jeho příběh a proč jste točili právě v domácích podmínkách?

Jirka: K nové desce vychází zároveň také videoklip ke skladbě Without a break „Bez přestávky”. Natáčení jsme si moc užili, byl to parádní mejdan. Poprvé jsme dělali klip s větším hereckým obsazením, což vyžadovalo dlouhé přípravy. Některé herecké výkony jsou až „Oskarového typu“, haha. Klip pojednává o naší touze chtít v životě víc plnit si své sny, především ty finanční a materiální. Nic nám není dost dobré, usilujeme o to nejlepší, sami si kováme pouta, není čas na odpočinek, jsme odkojeni tradicemi úspěchu a prostě musíme být stále lepší a lepší a na konci očekáváme, hledáme, chceme “mamon peněz“.

Při koncertech v jaroměřském Nároďáku 19. ledna a o den později (20.1.) na Zděřině v Polici nad Metují představíte nová trička, mikiny a další „merchandise“. Na co ještě se fanoušci můžou těšit?

Goro: Jak už je u nás zvykem, k nové desce bude nová kolekce merchandise, můžete se těšit na bohatý sortiment jako jsou trička, mikiny, čepice, hrníčky a samozřejmě nové CD Sinister Species. Jen tě opravím, 19.01.2018 pořádáme první zastávku našeho „METAL UNITED TOUR“ v jaroměřském Nároďáku, kam zveme kapely Doomas (SK), Steel Engraved (DE), Exorziphobia a Dewdroop (CZ). Je to takový úvodní večer celého metalového víkendu, který bude předcházet křtu nového alba, jež proběhne o den později v Music Hall Zděřina v Polici nad Metují. Zde vystoupí opět Doomas (SK), Steel Engraved (DE) a jako speciální host přijali pozvání HYPNOS.

Už pár let hrajete ve trojici, předpokládám, že tomu tak bude i v budoucnu. Nebo stále platí, našel-li by se druhý šikovný kytarista, jdete do toho? Martin Hrubý alias Máca se kolem Tortharry přece stále točí.

Jirka: Máca je stále členem rodiny. I když s námi nehraje v Tortharry, tak pro kapelu dělá maximum a hraje v našem bočním projektu Czech Sepultura revival. Rozhodně nesháníme žádného dalšího člena. Už jsme si na hraní ve třech zvykli, a hlavně nové věci jsou už složené v triu.

Tortharry hrají již 27 let (já na vás jezdím už 25 let) a třicítka se nezadržitelně blíží. Máte ještě nějaké splnitelné i nesplnitelné sny? Co plánuje kapela do dalších let?

Jirka: Doufám, že kapela vydrží, pro mě je to letos teprve 13 sezóna. Ale doufám, že to bude fungovat furt stejně. Jsme jako jedna velká rodina. Je obdivuhodné, jak dlouho už tu metalovou káru kluci táhnou. Je to jako chodit 27let do dvou zaměstnání. V roce 2021 by kapela měla oslavit 30 let na scéně… Nechte se překvapit třeba desátou řadovou deskou 

Tortharry 2018 8


Kapela Tortharry je taky neodmyslitelně spjatá s festivalem MetalGate Czech death fest (MGCDF), který letos v červnu oslaví již 10. narozeniny. Proto zde letos vystoupí dvojnásobný počet hlavních kapel, tzv. headlinerů. Už jste avizovali skvělé americké „deathery“ Suffocation, excentrické Švýcary Samael a kanadské rouhače Cryptopsy. Z českých luhů a hájů bude velkým tahákem vystoupení kapely Master´s Hammer. Dvě velká jména ještě chybí. Prozraď nám něco nového.

Goro: Jo, jo, MGCDF není už naše „miminko“, ale dorůstající chlapák. Letos budeme mít první dekádu za námi a plány jsou samozřejmě stále velké. Člověk ale musí stát nohama na zemi, být skromný, pokorný. Hlavně je potřeba takové věci dělat od srdce, jinak by to nikdy nemohlo fungovat. Moc rád bych prozradil nějaké převratné jméno, které se u nás ještě objeví, ale „čertužel“, ani já ho zatím nevím, takže se musíme všichni nechat překvapit.

Co účast na dalších festivalech. Za ta léta, co hrajete, jste si vybudovali velmi dobrou pozici, že si můžete vybírat hraní nebo berete všechno, co se dá?

Goro: Nikdy jsme se nedostali na pozici, že bychom si mohli vybírat z nabídek a koncerty odmítat. Za celých 27 let se vždycky hrálo všude, kde nás někdo chtěl slyšet a vidět, pokud to samozřejmě možnosti a okolnosti dovolily.

Děkuji za rozhovor.
Pro Rockpalace Jan Holý