Radek Zíka "oprášil" supergroup Storm!!!

  • Číst 5395 krát

Na konci roku 1994 se čtyři výjimeční muzikanti z Plzně, Radomil Zíka - zpěv (ExtraBand, Extraband Revival, Whitesnake Revival, ParadeMarche, Gepard), Miroslav „Jabko“ Hanuš - kytara (Extraband, Sapon, Gepard, Jabkowitz), Zdeněk Podskalský - basa (Alice, Děda Mládek Illegal Band) a Jiří „Mikeš“ Milý – bicí (Alice, Palice, Gepard, Hruškowicz), domluvili, že po sobě zanechají nesmazatelnou hudební stopu v podobě hudební skupiny STORM a začali připravovat materiál na plánované CD.

Zatímco se všichni vzpamatovávali ze silvestrovských oslav, STORM odjíždí 1. ledna 1995 do ostravského studia Citron Radima Pařízka a začíná desetidenní natáčení CD. Většina písní byla připravená a několik se jich dodělávalo až na místě ve studiu. Výsledkem je deset nadčasových písní. Většinu z nich napsal Míra Hanuš a dvě Jirka Milý. Otextovali je Zdeny Podskalský, Jirka Milý a rockový publicista Jan Petričko.
Na CD se zapsali jako hosté kytarista Jaroslav Bartoň (Citron, Kreyson, Limetal), který natočil u dvou písní akustické kytary, a Dan Bárta, který nejen zpíval vokály, ale podílel se také na textech. O několik týdnů později bylo v Loděnicích vylisováno přes 1000 kusů CD a zhotoveno přes 1000 audiokazet.

obal strom 2018

Po vydání CD vlastními silami bohužel tato sestava nenašla dostatek energie a času na rozběh Stormu. Každý se věnoval svým již zaběhlým známým kapelám, a tak to také zůstalo. Storm byl rozpuštěn.
V několika následujících letech se CD šířily nejen celým západočeským krajem, ale také Prahou. Tím se Storm dostával stále více a více do povědomí muzikantů a hudebních fanoušků. A je tam vlastně ve velké míře dodneška.
Zlom nastal v červnu 2017, když Mírovi Hanušovi vnuknul myšlenku obnovit Storm plzeňský kytarista Tomáš Krauz (Paradox, Láďa Křížek), který s Mírou Hanušem v minulosti působil v kapele Jabkowitz. Zdeny Podskalský a Jirka Milý se z účasti na znovuzrozeném Stormu omluvili kvůli velkému časovému vytížení. Hledala se tedy rytmická část kapely.
V srpnu 2017 nabídku přijal zkušený basák Petr „Jula “ Sládek, který působí s Radomilem Zíkou ve skupině ParadeMarche a ve stejný čas potvrdil účast bubeník Marcel Kříž (Whitesnake Revival, Uriah Heep Revival).
Pozici zpěváka a frontmana nemohl obsadit nikdo jiný než Radomil Zíka. A tak se také stalo v říjnu 2017.
V minulosti přezdívaná „Plzeňská kapela snů“ je kompletní a plná síly.

kapela storm 2018

Co váš čeká na koncertě Stormu kromě chytlavých, melodických a rockových písní?
Nejlepší a nejmenší basák v ČR, za mikrofonem „český David Coverdale“, neskutečná virtuózní kytara doplněná o další kytaru a parádní hardrockové bicí.
V současnosti plánujeme velký premiérový koncert, na kterém proběhne křest prvního CD. Ten by měl proběhnout někdy na přelomu podzim/zima 2018.

Pro Rockpalace Marek Kupka