Bruno, Krabathor, Hypnos = Revoltikon

  • Číst 3958 krát

V době konání festivalu Brutal Assault, přesněji 8. srpna 2018, vyšlo druhé vydání knihy Revoltikon, memoárů Bruna Kovaříka, kterého budete znát jako basáka a leadera legendárních deathmetalových kapel Krabathor nebo Hypnos!

Velmi čtivě psaná kniha má víc než 400 stran. Součástí je velké množství archivních fotografií. Vydavatel, kterým je česká pobočka polské firmy Mystic Producition, uvádí, že jich je 530. Většina obrázků má výstižné popisky.

Bruno v Revoltikonu vzpomíná na své dětství, první kontakty s muzikou a první vystoupení kapely Krabator ještě bez písmena H, první nahrávky a i nějaké alkoholické historky. Nechybí veselé vyprávění z natáčení. Každou chvíli jsem se něčemu chechtal. Výborná je třeba historka se šlapkama na legendárním festivalu Death metal session vol. II. Pořadatel Vlasta Henych totiž kapele v propozicích napsal: „Vezměte si s sebou šlapky“. Nešlo o nic lechtivého. Prostě si bubeník měl vzít vlastní kopáky, protože na místě byly připravený jen erární bubny. No a Bruno tehdy hrával na bicí a šlapky nechal doma. To nevymyslíš!

Podobných veselostí se Brunovi na cestách téměř po celém světě stalo víc. Dočtete se též ale i o méně veselých záležitostech, jako byl Brunův odchod z Krabathoru, když se nepohodl se spoluhráčem Christopherem. Holt ponorková nemoc udělala své a jednou to prostě bouchlo naplno. O to lehčeji se čtenáři louskal závěr knihy, kde se Bruno s Chrisem zase sešli a odehráli koncerty na Brutal Assaultu 2016 a i české turné. Já osobně doufám, že Krabathor ještě někdy vstane z mrtvých.

Samozřejmě nechybí ani vyprávění o kapelách světových jmen, se kterými stál Bruno a spol na jednom pódiu. Ne každá kapela se k českým muzikantům chovala férově, některá je vyloženě přehlížela. Ale naopak skutečně velké hvězdy patří mezi Brunovy přátele do dnešních dní. Zažil také dnes slavné kapely, které tehdy začínaly. Přátelí se s Piotrem z polských Vader nebo s rouhači z Behemoth rovněž od našich severních sousedů. Obě kapely jsou dnes hvězdy minimálně v deathmetalovém ranku.

Část knihy je psaná deníkovou formou. Zápisky z cest totiž Bruno již dříve publikoval v tehdejších rockových časopisech. Vzpomenu Big Bang nebo Whiplash!

Velkou devizou této rozsáhlé publikace je kvalitní práce s českým jazykem a naprosté minimum pravopisných chyb. Sem tam se něco málo najde. Většinou jde ale o pouhé překlepy. Moc dobře vím, jak se hodinek udělají holínky. A neříkejte, že se oboje natahují.
V každém případě hodnotím knihu velmi kladně. Četl jsem ji o dovolené doslova jedním dechem a to zrovna nejsem „knižní povaleč“. Palec hore! Knížku si můžete objednat na webu mysticproduction.cz

Pro Rockpalace Honza Holý