Jak hrát na basu (pro kytaristy)

  • Číst 10038 krát

Před nějakým časem jsem narazil na velmi inspirativní video od Adama Neely, kde popisuje šest tipů pro lepší pochopení principů hraní na baskytaru. Obsah je primárně určený kytaristům, kteří přecházejí na baskytaru (častý jev v rockových a metalových kapelách) nebo potřebují ovládnout základy hraní, když si natáčí basové linky pro svoje dema, či studiové nahrávky. Basa prostě není kytara se čtyřmi strunami!

To, že jste ovládli techniku hraní na kytaru neznamená, že ji jednoduše aplikujete na zdánlivě ne příliš odlišný nástroj - baskytaru. “Komfortní zóna je krásné místo. Ale bohužel tam nic neroste.”

Je naprosto přirozenou touhou použít stejné modely a fyzikální zákony, které jste se naučili na kytaře analogicky i na baskytaru.

Ale byste vyrostli jako hudebníci je potřeba tyto naučené postupy vyhodit z okna a naučit se pochopit roli baskytary a její úlohu v rámci širšího hudebního celku.

Nepoužívejte trsátko
Ještě než mě přerušíte mnoha argumenty o tom, jak skvěle trsátko funguje a kolik slavných basistů ho používá, tak vás zastavím. Při hraní prsty (neboli pizzicato) nejde ani tak o mechanickou záležitost, jako spíš o psychologický trik. Všechny ty úžasné vybrnkávačky a kytarové triky jsou teď o hodně těžší zahrát, takže vás to donutí soustředit se jenom na vše podstatné. Pokud hrajete prsty, tak nebrnkejte na struně, ale jděte prstem skrze ní tak, že prst, který uhodí danou strunu skončí opřený o strunu pod ní (v anglické terminologii se tomuto způsobu hraní říká REST STROKE). Oproti tomu u kytary se používá tzv. FREE STROKE, kdy prsty po úhozu struny zůstávají v prostoru. REST STROKE má hutnější a průraznější zvuk, proto je také tak oblíbený u baskytaristů. Pokud se naučíte hrát s REST STROKE technikou, budete znít více jako profesionální baskytaristé.

00af73 5b6bc34a16f74879a53ef99250889ecb mv2

Názorná demostrace REST STROKE v brněnské prodejně kytary.cz 

Používejte pouze jeden prst
Cože? Pravděpodobně většina z vás už viděla hrát baskytaristy a víte, že v drtivé většině používají dva prsty na rozeznívání strun - ukazováček a prostředníček. Opět se jedná o psychologický trik. Hraní jedním prstem bychom mohli přirovnat k hraní pouze úhozu zeshora trsátkem (DOWNSTROKE). V obou případech jste fyzicky limitováni - zejména při hraní rychlejších pasáží. Výhodou je ale větší kontrola, objem a vyrovnanost tónu. Proto i takoví velikáni basové kytary jako James Jamerson, John Paul Jones či Tim Commerford hrajou pouze jedním prstem v pravé ruce. Jamerson mu důvěrně říkal THE HOOK (hák). A tihle pánové dokázali hrát velmi komplikované basové linky. Pokud se rozhodnete pro standardnější dvou-prstovou techniku, dejte si extra záležet na důsledném střídání ukazováčku a prostředníčku a to za každých okolností.

00af73 b603095412ba4047b25cc68d143ea46c mv2

Nepoužívejte prsteníček levé ruky
Jelikož má baskytara o dost delší krk, tak striktní aplikování systému ´co prst, to políčko´ vás může brzy přivést k chiropraktikovi. Místo toho mnoho baskytaristů používá tzv. Simandlovu metodu (kontrabasový virtuóz 19.století), kdy vynecháváte třetí prst (prsteníček) a používáte první, druhý a čtvrtý prst. Pokud budete hrát na base oktávy, tak okamžitě pochopíte výhodu tohoto systému hraní. Hrát oktávy prvním a třetím prstem je velmi náročné a brzy to unaví vaší ruku. Kombinace prvního a čtvrtého prstu je daleko přirozenější, umožňuje hrát déle bez únavy a také můžete rychleji a plynuleji měnit pozice na hmatníku. Mnoho basových linek se také dá zredukovat na tzv. groovový prstoklad, kdy používáte pouze první a čtvrtý prst - ideální kombinace pro hraní zejména mollových pentatonik, které jsou dominantním tónovým materiálem při tvorbě basových linek v drtivé většině hudebních žánrů. Zkuste vzít lepící pásku a přilepit k sobě váš druhý, třetí a čtvrtý prst. Určitě vás to vyvede z vaší komfortní zóny a také vaše hraní začne znít velmi ´basově´.

Poslouchejte velký buben
Buďte k sobě upřimní a přiznejte si, že pro mnoho z vás jsou bubny takovou hlasitou velkou věcí někde vzadu, která drží rytmus. Pro baskytaristy je přesný bubeník něco jako dar z nebes. Basáci milují skvělé bubeníky a často spolu vytváří tzv. rytmické sekce, kde se snoubí zvláštní magie rytmu, groovu a souznění duší. Ok, dost básnictví...zpět na Zemi. Nás bude zajímat především co dělá bubeník s velkým bubnem (kopákem). Čím více sledujete ve svém hraní akcenty velkého bubnu, tím více ´šlapete´ nebo tím větší máte ´groove´. Nemusíte otrocky hrát všechny údery kopáku, ale vždy bude fungovat, když se ho budete rámcově držet. Dobré je také poslouchat malý buben a jedním z triků, jak znít v perfektní synchronizaci s bubeníkem je hrát každou notu s kopákem a tlumit strunu na úder malého bubnu.

Používejte ekvalizaci
Jako kytaristé již určitě víte, že kvalita vašeho tónu je všechno. To samé lze aplikovat na baskytaru. Možná se smějete kytaristům-metalistům, kteří automaticky na své Mesině nastavují usměváčka (slavné vyříznutí středového pásma na grafickém ekvalizéru) a možná jste příznivcem tónu bez ´otravných středů´. Pokud stejného usměváčka aplikujete i u basy, tak budete mít velký problém s čitelností v mixu nástrojů. Většina basových tónů leží ve frekvenčním pásmu v rozmezí 50-200 Hz. To je také přibližně stejné pásmo, ve kterém se nachází kopák. A máme zde problém. Basa se nám pere o stejný frekvenční prostor s údery kopáku. Jak se pak má prosadit v mixu? U basy ale slyšíme zřetelněji harmonické tóny, které se nacházejí v pásmu 100-400 Hz. Toto pásmo je na většině basových aparátech označováno jako nižší středy (LOW MIDS). Zde potřebujete toto pásmo nakopnout, aby se váš tón prosadil a byl čitelný. Zároveň je ale dostatečně robustní ve spodním pásmu.

00af73 4347d2ab5bf348c6adc7e82b64d8711e mv2

Naučte se nejdříve slyšet to, co následně vaše ruce zahrají
Možná to už děláte, když hrajete na kytaru. V tom případě gratulujeme! Jste na nejlepší cestě se stát i skvělým baskytaristou. Noty v basových linkách mají určitou funkci. Určují směr skladby, takže jejich počet a objem je extrémně důležitý. Naučte se vnímat kontext a hrát pouze noty, které skladbu posouvají melodicky kupředu. Tím vaše linky získají na zajímavosti a důležitosti. Nebuďte jeden z těch přeučených kytaristů-basistů, kteří hrají mnoho not s minimálním přínosem pro kontext skladby.

Originál video s tipy v anglickém znění zde:

Zdroj: www.marekbero.co.uk