2 roky od vydání alba „Když vlci táhnou“ od kapely Chupacabra

  • Číst 8061 krát

8. 4. 2021 je tomu přesně 2 roky od vydání alba "Když vlci táhnou" od kapely Chupacabra.
Chupacabra (založena roku 2012) se řadí k heavy metalu, jejíž hudba je založena na velmi promyšlené melodii a zajímavém textovém příběhu. V letech 2012 až 2020 působila kapela v městě Lanškroun, z kterého přesunula do Hořic, kde nyní působí v novém složení.

Album „Když vlci táhnou“ je zatím jediným studiovým albem Chupacabry a je to zřejmě jediné album, kterého jsem byl součástí za mého působení v kapele.
Jakožto bývalí člen kapely, v které jsem začínal jako sólový kytarista s doprovodným vokálem, později jako hlavní zpěvák Vám povím, jak se to mělo s natáčením alba - Když vlci táhnou.

První návštěva studia proběhla již roku 2017. Tenkrát jsme nahráli 3 skladby na zkoušku, jak to bude vše „vypadat“. Výsledek jsme vydali jako samostatné singly – Dobyvatel, War a Král silnic.

Se skladbou „Dobyvatel“, jsme byli úspěšní v několika rádiových soutěžích a mluvilo se o této skladbě v éterech velmi kladně.

Tyto 3 skladby s námi nahrával ještě kytarista Jarda „Yarin“ Hamřík, který působil v kapele do roku 2018. Kvůli zdravotnímu stavu kapelu opustil a nahradil ho David Buřval.

Ještě v roce 2018 jsme se vrátili do studia, abychom nahráli několik nových skladeb a spolu s předešlými třemi z roku 2017 je spojily do plnohodnotné desky. Z finančních důvodů jsme se rozhodli tentokrát nenahrávat bicí a vytvořit je automaticky – ovšem tento proces si pohlídal bubeník Radek „Honda“ Honiš, aby znělo všechno přesně tak, jak normálně hraje on.

Honza Junek, který se stal v roce 2017 hlavním zpěvákem po odchodu prvního zpěváka Milana Duspivy, měl za úkol nazpívat celé album, k čemuž však nakonec nedošlo. Kvůli osobním problémům kapelu opustil, dá se říct už chvíli před nahráváním alba.

předek new s očima

Nás v tom však nenechal a přišel na jeden den do studia zpívat. Stačil s námi nahrát 2 skladby. Ještě ten den po jeho odchodu ze studia jsme se rozhodli zbytek vybraných skladeb nazpívat sami. Vokálů jsem se tedy ujal já a basák Ivo Berky. Sám jsem tak nějak víc čekal, že Honza odzpívá drtivou většinu a na nás zbude třeba jen jedna skladba. Bohužel.
Důsledkem nedostatečného času na přípravu zpěvu se dá říct, že já sám jsem skladby zpíval spíše improvizovaně a držel jsem se melodie. Dalším háčkem bylo také to, že skladby byly tónově posazeny na hlas zpěváka Honzy.

Poradili jsme si s tím například tak, že jsme nahráli dva hlasy jednoho člena a každý byl zpíván v jiných hloubkách či výškách a dále jsme zkoušeli různé možnosti našich hlasů. Po vydání alba jsem byl jmenován jako hlavní zpěvák kapely, ač si některé skladby „střihl“ i Ivo. Musím přiznat, že bylo složité hrát na koncertech skladby, kde jsem po většinu doby hrál nějaké složitější melodie nebo hned po zpěvu začal hrát sólo plus zpívat výše posazené melodie složené na hlasy předchozích zpěváků.

I přes tyto komplikace musím album odstupem času hodnotit kladně. Ivo Berky jakožto kapelník a nyní jediný zakládající člen v kapele umí pracovat s texty, které mají jasný příběh, jenž vás vtáhne do děje. Co se týče muziky, tak ta je opravdu promyšlená a prošpikovaná kytarovými dvojhlasy. Opět hlavním autorem je Ivo, který je silný fanoušek kapely Iron Maiden, proto málokdo přehlídne inspiraci právě v Maidnech.

Musím říct, že celek alba, které tvoří 3 různé zpěváky, je velmi osvěžující. Díky těmto změnám vokálu není album stále ve stejné lince a posluchač může být zvědav, co bude v další skladbě.

Na závěr přidávám odkaz, na youtube, který vás přímo zavede na celé album „Když vlci táhnou“. To si můžete zdarma celé poslechnout.

Děkuji všem bývalým kolegům z kapely Chupacabra, že jsem mohl být součástí, fungující kapele Chupacabra přeji hodně úspěchů a snad se potkáme někde na stejném pódiu.

Vypráví bývalý člen – Mára RockDemon