Alžběta představuje poctivý heavy metal z východu Čech

  • Číst 3882 krát

Kapela Alžběta z Nového Bydžova vydala třetí cédéčko. Jmenuje se „Zastavte kolotoč“. Jistou zajímavostí je, že stejnojmenná skladba se na desce neobjevuje. Původně totiž Alžběta oznámila, že se album bude jmenovat „Zastavte motory“. Stejnojmenná píseň skutečně vznikla a v jejím textu se objevují i obrat „Zastavte kolotoč“.

Alžběta od svého znovuzaložení v roce 2011 působí ve stejné sestavě: Radek Řezníček – zpěv, Jan Dlouhý – kytara, Miroslav Vejvoda – kytara, Pavel Čmelák Bělik – basa, Radim Zvoníček – bicí. Muzikanty můžete znát z dřívějšího působení v oblíbených kapelách Epitaf / Epitaph nebo Atlantis. Původní Alžběta totiž vznikla již v roce 1997, takže s nadsázkou lze říct, že „Běta“ je prabábou Epitafu.

Deska se nahrávala ve studiu Benas na Seči. Nahrávka má čistý, přitom hutný zvuk. Texty kapely zpívají o běžném životě. Nejde o žádnou historii ani fantazii. Výjimkou je píseň „Vikingové“.
Deska začíná skladbou „Poprvé“, která zazněla na křtu v Újezdě u Přelouče jako první. Myslím, že to bude otvírák koncertů jak víno. Račte chápat, přátelé! Na druhou písničku „Čas“ se točil v Újezdě klip. Na místě zazněla dvakrát, takže ji mám asi nejvíc naposlouchanou. Silně melodická věc s chytrým textem. Opravdu to není žádná hloupá rýmovačka, což platí o většině tvorby Alžběty. Refrén „Času“ rychle „zlidověl“. Je to fakt chytlavý!

Trojkou je „titulní“ song „Zastavte motory“. Text popisuje touhu opustit ten věčný kolotoč, trošku si odfouknout a pak zas jet dál. „Vikingové“ jsou pěkná jízda, úplně vidím nájezd severských bojovníků s „rohatými“ přilbami. Tahle skladba se z aktuální desky asi nejvíc blíží ke speed metalu. Samozřejmě nemůže chybět balada. Pomalá píseň s textem o lásce a s táhlým refrénem. Tyhle parametry splňuje „Mám tě v srdci“. Trošku naivní text, ale nakonec proč ne! Vždyť lásky bol k životu taky patří. A kdo tvrdí opak, tak pěkně kecá.

Následují „Zuby“. Tohle je šílená rýmovačka. „Zuby, zuby pohroma huby“. Zuby k životu taky patří, ale já tohle téma prostě nemám rád. Užil jsem si s vlastním chrupem už docela dost. Takže stačilo. Z dalších písní mě zaujal „Život“ a „In flagranti“.
Deska graduje songem „Síla v nás“. Je to pozitivní síla. Basa a bicí popohání kytary. Akustická kytara se dostane ke slovu ve „Vzpomínej“, ale není to žádný cajdák. Závěrečný marš se jmenuje „Osud“. Každému na nebi hvězda svítí. I Alžbětě z Nového Bydžova.

Kluci opět stvořili poctivou porci heavy metalu se silnými melodiemi. Zpěvák Radek Řezníček má hlas jak řemen. Osobně ho považuju za jednoho z nejlepších heavymetalových zpěváků u nás. Navíc je to šoumen.
Jo a těším se na další setkání s Alžbětou, tahle kapela mě totiž vážně baví.

Pro Rockpalace Jan Holý