Temná hudba The Switch není pro každého!

  • Číst 2048 krát

The Switch, to je název jako bič, krátký a úderný. A nějak tak by mohla vypadat i muzika této kapely, která svůj styl označuje jako rock crossover. Neznám tuhle partu a asi to nebude můj půllitr piva. Ale dost bylo předsudků. Pojďme na to.
Eponymní deska vyšla již v loňském roce jako digipak s poměrně jednoduchou ala přitom výraznou grafikou. Není to jednoduchá muzika, ale má to něco do sebe. Hodně energická, nervní, přitom dostatečně temná záležitost. Až si říkám, na čem tahle parta jezdí. Ale to berte jako fórek z mé strany, ne jako obžalobu muzikantů.

Každopádně tahle parta hraje netuctovou muziku. Je to takové míchání stylů, hodně not spousta nálad, prostě crossover. V podobném duchu se nesou i texty. Ty jsou hodně zvláštní, relativně těžko uchopitelné, hodně přemýšlivé. Nejsou to žádné pitomé říkanky, tohle má hlavu a patu, jen posluchač musí najít, kde je co. Hodně mě zaujala skladba „Dávám“. Její text má neuvěřitelnou sílu.

Hodně temnou baladou jsou „Hejna včel“. Něco takového jsem dlouho neslyšel. Crossoverou peckou par excellence je nářez „O co se milovat“. V podobném duchu zní i obžaloba „Slibům, co nemaj jména“. Crossover nemusí být jen temný, ale i skočný a radostný zároveň. Tyhle parametry splňuje „Vulkán“. Mazec a nářez stojící na hravém podvozku.

Tvorba The Switch mi trošku připomněla novodobější desky jihlavské party D. A. D., kterou mám hodně rád. Co jsem to psal na začátku, že to nebude moje pivko? Omyl, hodně zajímavá muzika, temná i barevná zároveň, super texty, nebo spíš obžaloby lidstva. Asi to není hudba pro každého, ale pro mě teda jó. Zkuste The Switch, je to dobrý tip! Tohle si musím pustit znova.

Pro Rockpalace Jan Holý