Kapela s geniálním názvem Aušus a její Don Pistacios

  • Číst 2276 krát

Opět vyháníme pavouky ze šuplíků, a tak přichází další staří páni na holení. Kapela Aušus z Domažlic vydala v roce 2005 album „Don Pistacios“. Byl to veselý punk rock jako řemen. A to platí dodnes.

Aušus tehdy hrál v sestavě Jarda „Kunčaki“ Toman – kytara, zpěv, Alex „Sašánek“ Fedorov – basa, zpěv, Pavel „Bezruči“ Vébr – kytara, Alan Reisich – bicí.

Aušus v té době hrál opravdu svižný punk rock s prvky s hodně veselými texty. „Žízeň mám jak motorová myš, mám ji jak z praku, vždyť to víš“ (Motorová myš). Skvělá je i peprná „Tchýně“ a mexický plantážník „Don Pistacios“. Tequilla tekla proudem, zemědělci si narazili sombrero do čela a vyrazili čelit invazi kaktusů.

Kapela ale uměla zahrát i na pomalejší notečku, přesto to byla houpavá muzika. „Práce“ by mohla hrát klidně i v rádiu. Je taková hravá hudebně i textově hodně povedená skladba. Mohutné sbory mi připomínají trošku Kabát. Je to jen lehce podobný model. Popravdě, nevím, jak moc se kapela prosadila v médiích, ale její písničky by si to zasloužily.

Velmi svižný „Sportovec“ je zpovědí anti sportovců a pijáků z Aušusu. „Plavání, běhání, hrůzu nám nahání“. I když někde se sportuje pro žízeň, v případě Dona Pistácia to neplatí. Fajnovou záležitostí se sekanými riffy je „Alkokuře“. To je taková srandička, která mi pro změnu připomíná humor Harleje. Opět nejde o kopírku, jen o podobný druh inteligentní srandy.

Doslova v řeznický jatka se změní příběh „Prasečí“. „V garáži poráží, prase sud naráží, řezník je zpitej jak Dán“. Baví mě i „Anděl Macháně“. Kdybyste jen tušili, co srandy jsme si užili ve školních škamnách se spolužákem téhož příjmení, když jsme mu říkali „to Macháně, jako to slůně“. On se rozčiloval a my se hihňali. Hihi, to jsou prima vzpomínky.

Pokud vím, tak po roce 2005 už další desku nevydal. Vloni zkoušel comeback, takže ještě není vše ztraceno. Uvidíme a uslyšíme ještě Aušus živě nebo z nových nahrávek? Nechme se překvapit.

Pro Rockpalace Honza Holý