Memoary hrají i baví

  • Číst 2120 krát

Rockpopová kapela Memoary z Karviné vydala v roce 2016 své třetí album nazvané „Pilulky“.

Pro mě je to neznámá parta, ale hned na první poslech poznávám, že mám co do činění s šikovnými muzikanty. Tohle je pop rock, který těžko někoho urazí. V pohodě poslouchatelná muzika postavená na výrazných kytarách.

Trošku pop rock jako ze staré dobré kytarové školy kapel jako jsou třeba The Cure. Tohle přirovnání berte jako příměr, nejde o žádné kopírování. Hudba Memoary je kytarová, místy temná, jindy hravá.

Hudbu doplňují chytré texty, ve kterých cítím šikovného autora, který umí pracovat se slovy. Memoary nahráli deset skladeb, deset pilulek, každou na jiný neduh. Vše podtrhuje graficky čistý obal ve stylu „black and white with yellow pills“. Ano, obal je černobílý, jen pilulky jsou žluté. Návrh, fotky a zpracování má na triku Nikolas Stergiadis. Kapelu Memoary tvoří basista Lukáš Rytíř, kytarista Michal Urban, bicák Michal Varga, zpěvák a pianista Jan Varga.

Podle fotek v bookletu nejsou kluci z Memoary žádní zajíčci, ale taky nejde o žádné memoáry z první republiky. Jsou to zralí muži, z nichž čiší radost z hraní. Na jejich muzice je to hodně znát. V některých textech se možná poznáte. Co třeba prášky na spaní v „Pilulkách“? Já tuhle zkušenost zatím nemám, ale občas taky uprostřed noci nemůžu spát a ráno bych chrápal.

Kdybych měl vypíchnout nejvýraznější skladby této kolekce, tak mě zaujaly „Za obzor“, „Nejsi zlá“ a „Minulost“. Vůbec mi nevadí, že tyhle tři skladby jsou až na konci kolekce. Ani zbývající kompozice totiž nejsou vůbec špatný.

Pro Rockpalace Honza Holý