Melissa namíchala středověk pro kytary a housle

  • Číst 2089 krát

Kapela Melissa z Kutné Hory vydala akustické album A due, které čítá dvanáct instrumentálních skladeb. Skupina v plném složení čítající baskytaru a zpěv se věnuje folk metalu. Tohle ale je úplně něco jiného. Na desce jsou slyšet jen kytary Petra Kohoutka a housle Lídy Hájkové. Hodně netradiční záležitost.

Měl jsem obavy, že tohle nebude nic pro uši rockerovy, ale kupodivu jsem se mýlil. Je to pohodová muzika plná kytarových vybrnkávaček a houslových trilků. Petr a Lída mají talent smíchat do sebe kytary a housle netradičním způsobem.

Část kompozic už můžete znát z předchozí tvorby Melissy. Za normálních okolností zpívaný Nemeteon, Hlas srdce a Průvodce jsou na tomhle digipaku zaznamenané jako instrumentálky. Protože kromě předposlední desky Melissu neznám a přeci jen to není můj šálek kávy, nebudu srovnávat zpívané a nezpívané verze. I bez zpěvu se to poslouchat dá.

Další část desky A due je věnovaná hudebním motivům z divadelní hry Soudné sestry. Dovedu si muziku Melissy představit nejen v divadle, ale na středověkých kolbištích nebo s kulisami hradů a zámků v pozadí. V takovém prostředí by mi běhal mráz po zádech, tak hezky se to poslouchá z cédéčka, jak báječně by to znělo na nějakém historickém tržišti.

Tentokrát nebudu rozebírat jednotlivé skladby. Petr a Lída ovládají své nástroje dokonale. To se jim musí nechat. Tahle deska stojí za poslech. Tak si ji sežeňte. Středověk namíchaný z kytar a houslí se totiž jen tak neslyší. Pro mě to bylo příjemné překvapení.

Pro Rockpalace Honza Holý