Rockovým Metanolem z Hradce Králové se neotrávíte

  • Číst 2749 krát

Metanol je silně jedovatý líh, který v naší republice před časem udělal pěknou neplechu. Jak říká slogan ke stejnojmennému filmu: „Po panáku metanolu oslepnete, dva panáky znamenají smrt“. Metanol je taky kapela z Hradce Králové.

To by mohlo být něco ostřejšího, říkám si. Jsou to mí krajané, takže mě překvapuje, že se ještě neznáme. Možná jsem kluky zaznamenal na nějakém festiválku, ale blíž si to nevybavuju. Profil na Bandzonu ale tvrdí, že jde o pop metal. Ha, teď mudruj. Pop a metal dle mého názoru k sobě prostě nejdou.

Debutové album Metanolu „Stíny v nás“ vyšlo koncem letošního února, takže se můžeme podívat na zoubek. Metal to teda není, ale ani to není plytký pop. Já bych styl této kapely označil jako pop rock nebo spíš hodně melodický rock.
Kluci za to umí vzít, muzika se pěkně rozjede třeba ve svižné skladbě „Stín“. Následující „Smysl života“ lehce koketuje s tím, že to nemá smysl. Ale má, tahle skladba je hodně barevná, variabilní, hravá i zábavná. Tohle bude hit, což potvrzuje i na závěr zařazený „radio edit“ stejné písně. Ten je trošku krotší a hlavně kratší.

Power metalu se hodně blíží song „Presstituti“, ve které se Metanol naváží do novinářů. Ano, moc médií je velká, protože sám pracuju ve světě médií, tak moc dobře vím, jak je blízko k nějaké konspiraci. Jak málo stačí, aby vznikla fáma. Přitom může jít o nedorozumění. Moc slov je ohromná.

Poměrně tvrdě vyznívá taky „AIDS“, ve které se objevují vícehlasy. Pěkný! Metanol se nebojí objevovat nová slova, vedle „Presstituti“ je to i „Vlakoroj“. Zaujala mě i piano verze písně „Lenka“. Její „full HD“ verze je na albu taky.

Metanol jsou pořád ještě mladí kluci, myslím, že o nich uslyšíme. Mají smysl pro melodii a umí napsat chytlavou muziku. S dalším poslechem se mi to líbí víc a víc.

Pro Rockpalace Honza Holý