Peklo na ostrově

  • Číst 3109 krát

Další ročník Pekelného ostrova v Holýšově úspěšně za námi. Všechno to začalo už ve čtvrtek 5. 7. 2018 Warming – up večírkem pro nedočkavé rockery. Místo německých Rockbeton and the Mörtels odstartovala festival kapela Gallileo z Blovic. Po nich hned na pódium vystoupili Kabát revival Plzeň, kteří zde prostě nesmějí chybět. Chvilku to vypadalo, že bude i pršet, ale lidí přibývalo a svůj čas si užila Tlustá Berta. Ukončení večírku bylo Totální nasazení.

IMG 20180706 213636

V pátek začali pouštět do areálu ve 14hod. Vytvořila se nekonečně dlouhá fronta lidí, kteří si chtěli vyměnit lístky za pásky. Naštěstí byla možnost už i ve čtvrtek, takže to mohlo být o něco horší. Vcházíme do areálu pekelnou bránou. Na tohle místo se spousta nás těšilo celý rok a teď jsme tady. V 15:00 začínal dnešek kapelou z Horšovkého Týna - Septic People. I přestože ještě dost lidí přijíždělo, stavělo stany nebo byli teprve na cestě, prázdno před nimi nebylo. Mezitím se na stage Budweiser Budvar připravoval Komunál, kteří na Pekelňáku nejsou poprvé a snad ani naposled. Rocková kapela z Chlumce nad Cidlinou se skvěle promyšlenými texty si zde zaslouží svoje místo. Trošku se přitvrdilo, na scéně se objevují Krucipüsk v podání Tomáše Hajíčka, Matěje Čejchana, Josefa Křečka a Tomáše Hajíčka ml. Jako další přijeli do Holýšova Trautenberk z Klatov. Minulý rok při jejich vystoupení byla i žádost o ruku. Poprocková kapela založená v roce 1981 Turbo to rozjeli na plnej plyn. Kapele se taky nevyhnuly personální změny. Dav lidí se potom přesunul k druhému pódiu, kde každou chvíli měla vystoupit Vypsaná FiXa. Ani letos při nich nechybělo oblíbené pogo. Spousta upocených těl, které do sebe strkají. Nejdůležitějším pravidlem poga je povinnost pomoci na nohy tomu, kdo upadl na zem. Údery a kopance jsou při pogu nežádoucí, stejně jako osahávání odvážných dívek, které se rády přidají. Spousta lidí se válela na pláži, kterou pořadatelé letos poprvé připravili. I přesto, že se teploty pohybovaly docela vysoko, na Pekelňáku sněžilo! „Bílej sníh mi tě vzal, zůstal po nás jenom žal. Bílej sníh padá dál, naši cestu nám zavál.“  Asi už vám došlo, že sníh nám přivezla kapela Doga. Ani po nich jsme se tak trochu zimy nezbavili. Famózní vystoupení kapely Arakain & Lucie Bílá, kde zazněla píseň Zimní královna. Už se blížil konec dne… ale 10 minut před půlnocí to rozjeli Walda Gang s Miro Šmajdou. 15. června vydali novou desku Je tu léto. Jako poslední vystupující byli Dymytry. Psy-core kapela z Prahy dělá všechno poctivě, nic neflákají a právě díky tomu mají víc a víc fanoušků, rozrůstá se jim metalová rodina. Nedávno oslavili 15 let a už teď připravují další megakoncert v Praze na konci tohoto roku.

IMG 20180706 204134 1

Novinkou na letošním fesťáku nebyla jenom už zmíněná pláž, ale letos byly i vratné kelímky. Takže nepořádek v areálu nebyl tak strašný. Stánků s pitím i občerstvením dost, takže každý si mohl dát, na co měl zrovna chuť a nemusel ani moc dlouho čekat.

IMG 20180707 211513

V sobotu 7. 7. 2018 na domácí půdě začali sobotu v půl jedné Interloud. Hned po nich na druhém podiu vystoupila kapela Kern z Brna s baskytaristkou Ivou. Kdo by čekal country na rockovým festivalu? Ale i tak jsme se ho dočkali v podání Ivana Mládka s Banjo Band. Je to snad díky tomu, že když Metallica byla v Praze, že zahráli od něj Jožina z bažin…? DeBill Heads opustil kytarista Martin Volák v listopadu 2017. Naštěstí na konci ledna 2018 oznámili, že už mají za něj náhradu – Milana Bajera. Největší překvapení aneb poslední oznámená kapela tohoto ročníku. Dvakrát získali platinovou desku. Horkýže slíže!!! Punk-rocková slovenská kapela v tom pekelném vedru odvedla skvělý vystoupení a rozehřála ještě víc. Letos poprvé na ostrově nevystoupil s Alkeholem Tonda Rauer, ale Honza „Bárt“ Bartoš. Změna na basovém postu se uskutečnila někdy na podzim minulého roku. Moravsko-pražská hardrocková skupina Traktor mají v Holýšově spoustu věrných fanoušků. Pozná se to i podle triček fanoušků, ale hlavně že si užívají vystoupení a zpívá celý dav s Martinem Kapkou. Největší hvězda Pekelnýho ostrova byli letos Uriah Heep. Britská kapela z Londýna založená v roce 1969 už toho má hodně za sebou a jistě i před sebou. Další hodinka vystoupení patřila Rybičkám 48. Ale všechno bylo připraveno dřív a vedle už Uriah Heep dohráli, takže nenechali fanoušky dlouho čekat a začali o pár minut dřív. Nešetřili plameny a nechyběly ani petardy. V nové sestavě vystoupili na Pekelňáku Chinaski. Zůstali pouze 2 původní členové - zpěvák Michal Malátný a kytarista František Táborský. Novým bubeníkem se stal Lukáš Pavlík, baskytarista je Tomi Okres a klávesista Jan Steinsdörfer. Ale asi největším překvapením, aspoň pro mě, měl být Harlej se symfonickým orchestrem. Zvědavost, jak to asi tak zní naživo, ve mně přetrvávala docela dlouho. Takže jsem jako spousta dalších rockerů už čekala v kotli o několik desítek minut dřív. Každou chvíli to začne. Národní symfonický orchestr s 21 členy řídil dirigent Ota Balage. Poprvé vystoupil Harlej s orchestrem v Lucerně, kde slavili 22 let. Zajímavé se symfoniky to určitě bylo, ale klasika jenom Harlej je prostě nejlepší. Co by to bylo za vystoupení Harlejů bez Svařáku? Při téhle skladbě se stalo něco nečekaně úžasného! Najednou se tam objevili i kluci z Rybiček 48. Celý festival ukončila kapela Aušus, která se po 4 letech rozhodla pro comeback s původním členem Jardou Kunčaki Tomanem. Na Pekelňáku tahle kapela vystupovala i před rozpadem v roce 2012.

IMG 20180707 224627

Doznívají poslední tóny kytar, dopíjejí se nedopité flašky a zapínají repráky ve stanovém městečku, protože noc ještě nekončí. I když jedna z oblíbených hlášek festivalových campů je „Začíná noc“.

Pro Rockpalace Miri Koky Kokošková

IMG 20180708 000907