Rockeři tleskali kapelám Telegraf, Benefit a Alžběta

  • Číst 3970 krát

Potkaly se u Kolína kapely Telegraf, Benefit a Alžběta a vystoupily v tamním Městském společenském domě. Parádní večírek pro nás starší a pokročilé si nenechala ujít velmi pěkná návštěva.

Celý program zahájil výtečný Telegraf. Tenhle letitý bigbít mám moc rád. Jsou to všechno prověřené hity, i když jak prozradil frontman Petr Bašus, tak toho zas tak moc za těch čtyřicet let kluci nesložili. Jenže kdyby každá kapela měla tolik vlastních hitů, jako má Telegraf, tak by si mohla pískat. Namátkou jmenuju skladby jako „Potulní hráči“, „Malý pivo, velkej rum“ nebo „Křídla andělů“. A právě „Křídla“ Telegraf hrává většinou jen, když s ním hostuje Ondra Marek z Roxoru. Tentokrát ho zaskočili klávesák Viktor Szita s Petrem Bašusem a šlo jim to náramně! Kapela má ve svém repertoáru i několik coverů s vlastními texty. V Kolíně zaznělo letité „Šlapací kolo“ od ZZ top nebo třeba „Kouzelníkův klobouk“ a „Všichni tu jsou“ od Judas Priest. Závěrečná píseň patřila tradičně „Karnevalu“. Ano, byl to karneval a mě Telegraf opět ohromně bavil.

P9296189

Následoval omlazený Benefit. Tuhle partu jsem v posledních letech párkrát viděl, takže mám možnost srovnání. Je neskutečné, jak to kluky z Benefitu stále baví. Gumáčkovi může závidět elán kdejaký mladík. No a stále ještě novic, zpěvák Adam Bernau Feit, to je taky šoumen. Co tyhle dva chlapíci toho naskáčou a přitom vydrží dýchat a co víc, i zpívat. Benefit byl a je proslulý tím, že má dva až tři zpěváky, kteří to zvládnou odzpívat sólo. Z novějších věcí mi utkvěly v paměti „Dostaň mě do nálady“ nebo „Odpočet“. Ale stejně nejlepší jsou pro mě ty starý věci, jako je stále svěží „Zpívá s námi celý svět“ nebo kissácký „Tenhle rokenrol je náš“. Taky mám rád cover od Garyho Moora, zde zahraný jako „Pod šibenicí“. Větší část repertoáru je vyloženě skočná, ale došlo taky na cajdáky. A kdo mě zná, tak ví, že tohle slovo nepoužívám hanlivě. Prostě k bigbítové tancovačce nějaký ten ploužák patří. A takový „Jen pár chvil“, kterou zpívá bubeník Milan Vipler, to je fakt paráda. Navíc text stojí za zamyšlení. Taky na Benefit příště zase rád zajdu.

P9296222

Finále kolínského sobotního večera, respektive časného nedělního rána, patřil novobydžovské Alžbětě. Ta měla ve městě, kde se potkali medvědi, svou koncertní premiéru. Hlediště ale příliš neprořídlo, Elizabeta má na Kolínsku svých fandů dost. Její hrací čas ale nezačal zrovna nejšťastněji. Hned zkraje vystoupení, při druhé nebo třetí písni, zakopnul zpěvák Radek Řezníček o poskakujícího basáka přezdívaného Čmelák. Čmelda je totiž takový skřítek neposeda, zvědavý je jako opička. Haha, dost žertování. Řezňa se skácel naznak a zbytek písně odseděl ale taky odzpíval. Zvládl to s přehledem. Na nohy mu pak museli pomoct spoluhráči a pak došlo k další havárii. Basákovi spadl nástroj a rozladil se. To je kurva pešek! Ale dopadlo to dobře. Alžběta přehrála průřez ze svých tří desek. A i v jejím případě lze mluvit o prověřených hitech. Skvělá byla třeba „Vůle“ nebo „Čachtická paní“. Došlo i na oblíbený cover „Dva roky prázdnin“ ze stejnojmenného seriálu. Alžběta chystá čtvrté cédé, které chce pokřtít příští rok v srpnu. Těším se.

P9296308

Pro Rockpalace Honza Holý