Komunál - Best of Tour aneb Zapalte nás!

  • Číst 3876 krát

Poříčská sokolovna je spjata se jménem Pepíka Bruhy, který mimo bigbítu tady, v tradiční sokolovně je znám jako hlavní organizátor a pořadatel festivalu Basinfirefest a nově i jako promotér projektu Zemětřesení tour 2018, které právě v neděli odstartoval a má před sebou ještě 7 zastávek. Více najdete na webu Zemětřesení.
Páteční vystoupení kapely Komunál (dříve Komunální odpad) z Chlumce nad Cidlinou jsem si nemohl jako jejich dlouholetý fanda nechat ujít. Vždyť Komunál byla jednou z prvních kapel, které jsem tehdy vzal do televize ZAk do pátečního Dobrého rána s rockem a klip Volný pád si tam odbyl premiéru. Kapela ostatně přijala pozvání ještě několikrát a později neodmítla naše pozvání ani do rádia Šumava - pořad Rockpalác.
Přijíždím s časovým náskokem, tak mám čas prohodit pár slov s Lubošem v šatně, pak už nechávám kapelu, aby se nachystala na svůj set, až přijde její čas.
Úvodní De Bill Heads slušně zaplnili prostor pod pódiem a bylo vidět, že lidi jejich muzika baví. Práce frontmana s lidmi byla vzorová a výsledek na sebe nedal dlouho čekat, lahvinky zelené a panáky se z řad fanoušků podávaly na podium. Vrcholem koncertu byla určitě klipovka Kameny a prach, kterou kapela věnovala Vláďovi Šafránkovi.
Pak už se čekalo na Komunál. Jejich stánek se suvenýry kapely byl neustále v obležení, tak se to v sále a přísálí hemžilo nápisy Komunál na všechny možné způsoby a varianty.
Intro a velká plachta s obřím logem kapely se rozevírá a úvodní Beethowen mě překvapil. Kapela sáhla touto skladbou hodně hluboko do historie, až do roku2002. Vzhledem k tomu, že jsme šli s Komunálem sedm let společnou cestou (a zažil jsem desky Jako Bůh, Jedenáct, Cesty jako novinky) mě jejich celé turné zařazením starších songů pojaté jako Best of nadchlo. Rád jsem po dlouhé době zase slyšel skladby jako Peklo, Pasťák, Kříže v poli…Došlo i na čerstvou novinku – Zapalte nás. Kapela stojí na výborném základu jak Plachetka, Hlaváček tak Litera svým nástrojům víc než rozumí a o charismatickém Suchánkovi je zbytečné něco psát. Kapitolou sebe sama jsou Suchánkovi texty – často libozvučně a zajímavě znějící příběhy z reálného života. Vždycky jsem jen Lubošovi vyčítal pesimismus v nich, ale jak mi říkal, on to tak cítí a konečně, život se s námi nemazlí Každopádně mají sílu něco sdělit a říci i dnes (Kříže, Pasťák, Je to zlý…). Ale pánové!! Kde jsou hity jako Plameny, Talisman, Bůh má jednu tvář….?? Takže se snad můžeme těšit na Best Of Tour II -))?? Já bych si ho klidně dal! Všem doporučuji se na Komunál podívat na některou zastávku v rámci jejich turné, skutečně to stojí za to!!
No a sokolovna? Od vstupu, šatny, občerstvení… všechno šlo jako po drátku a děkuji nejen kapelám, ale i Pepíkovi Bruhovi za krásný páteční večer.