Melissa předskočila Nylon Maiden

  • Číst 2612 krát

Zatímco někomu v neděli díky počasí lecos poletovalo vzduchem, nejlíp se měli v kolínském Městském společenském domě. V suchu a v teple se odehrál akustický koncert, na který dle odezvy budou přítomní fanoušci určitě nějaký čas vzpomínat.
Zastavil se tam virtuos na klasickou kytaru Thomas Zwijsen s parťačkou a houslistkou Anne Bakker a support obstarala se svým akustickým setem a s novou zpěvačkou Luckou Mrňákovou kutnohorská Melissa.
Ta odehrála svůj set devíti skladeb a tentokrát zařadila jen dvě instumentálky, neb nevyužít hlasu zpěvačky Lucky by byla škoda. I když ta předem ohlásila boj s virózou, ale žádný ústupek nechtěla. Melissa nevynechala upgradovanou verzi balady Nevěsta, na kterou vznikla už dvě videa, z čehož to druhé bez vědomí kapely, ale s pochvalnými ohlasy a vynechat nemohla ani instrumentálku Beltain, ve které ji tentokrát doprovodil host a člen Síně slávy v irských tancích Soni Straka se svou ukázkou. Ve věku 72 let sklidil za svůj tanec zasloužený aplaus.

kolin01
Po poslední písničce se uklidilo to nejnutnější a na podium usedl Thomas Zwijsen se svou kytarou.
Přítomní věděli, na co přišli, ale sledovat takovou kytarovou hru z několika metrů nebo i decimetrů je něco jiného než video na webu.
Svůj set otevřel skladbou Wicker man od Iron Maiden. V právě probíhajícím turné tvoří páteř koncertů právě hlavně skladby od Iron Maiden, přearanžované Thomasem pro klasickou kytaru a housle. Ty obstarává Anne Bakker a spolu křižují kontinent pod hlavičkou Nylon Maiden.
Od třetí skladby už byli na podiu spolu a čím déle hráli, tím víc je to bavilo.
Thomas vydal před několika týdny nové dvojalbum Nylon metal, na kterém jsou i jiné klasiky, jako Deep Purple, Europe, Metallica, Rainbow atd.
Anne zase představila svou verzi Crazy train od Ozzyho, ve které ale uslyšíte jen její hlas a housle.
Zhruba uprostřed večera udělali krátkou pauzu, aby se věnovali fanouškům, podpisům atd. Thomas sice vyzval lidi, ať si dojdou pro pivo, to ale nikdo netušil, že bar o patro níž už je dávno zavřený.. No, stane se.. Všichni zase zabrali svá nebo cizí místa a druhá půlka odstartovala. Thomas by k uvádění písniček ani nepotřeboval mikrofon, protože všichni bedlivě naslouchali a když ohlásil, že Anne zazpívá a on zahraje Tears of the dragon, ozvalo se ze sálu jen něčí TY VOLE !! Anne tuhle skladbu zpívá stylem lesní víly a potlesk jí patřil stejně, jako Thomasovi.

kolin02
Po Rockymu dobře známé písni Eye of the tiger se Thomas začal ohlížet a přemýšlet, jakými lichotkami ještě oslovit a přivolat hosta, jehož příjezd se podařilo domluvit ani ne dvacet čtyři hodin předtím. Z Polska sem po dvou dnech za volantem na skok přijel sám Blaze Bayley, bývalý zpěvák u Maidenů a vystřihl s Thomasem a Anne tři nebo čtyři kousky ze své éry u Iron Maiden a svým přístupem zvedal nadšení přítomných pořád výš. Slíbil, že se vrátí během podzimního akustického turné, mj. 21.11. do Plzně a snad nejen tam.
Rozloučil se a sestoupil nikoli do šatny, ale rovnou k fanouškům, kde se podepsal a vyfotil s každým, kdo měl zájem. Stejně, jako Thomas, Anne i celá Melissa.
Někteří z nich se do sálu opakovaně vrátili, protože se nemohli nabažit toho, co právě zažili a každá fotka jim připomene super večer.
Tak zase příště.

kolin03

Pro Rockpalace Petr Kohoutek
Autor fotek: Zdeněk Hejduk