Purnama spojuje deathmetal s charitou

  • Číst 2423 krát

Dámy a pánové, seznamte se se skupinou Purnama. Je to čirý death metal z Turnova, leč absolutně netuctový. Kapela totiž hraje brutální muziku, ale zároveň podporuje charitu. Ano, je to tak! Kapela výtěžek z benefičního křtu desky a z prodeje prvních sto kusů cédéčka věnuje Nadačnímu fondu Šance pro onkoláčky, který dlouhodobě podporuje. To potvrzuje mé dlouholeté tvrzení, že death metal je zábava inteligentních lidí. Myslet si o tom můžete, co chcete. Ale na deathových koncertech a festivalech vládne vždy taková rodinná atmosféra, kdy se nikdo nad nikoho nevyvyšuje a lidi se prostě baví.

Purnama je nové jméno na české metalové scéně. Ale hned debutová nahrávka má velmi slušné parametry. Hutná a těžkotonážní muzika s brutálním zpěvem, který obstarává lídr Jakub Viták. Ten disponuje hlubokým hlasem, který dokáže velice variabilně měnit. Zároveň obsluhuje kytaru. Dalšími členy kapely jsou Václav Vaníček – kytara, Jarda Bejr – basa a Petr Liebich – bicí. U bicí artilerie se zastavím, tenhle kluk do toho opravdu umí praštit, jeho ruce ani nohy si během koncertního setu vůbec neodpočnou.
Deska s názvem Lioness je zabalená do jednoduchého digipaku. Text nejsou součástí obalu, takže nemůžu sloužit o čem pojednávají. Něco lze odhadnout z anglických názvů. Otvírák se jmenuje Acheron, dvojka War for Home, trojka je Old Mystery of Black Veins. A v podobném duchu to jde i dál.

Po hudební stránce je to velice šikovný death metal staršího střihu. Nejde vyloženě o old school, ale spíš o technickou odnož se spoustou kudrlinek. Purnama mi trošku připomněla Tortharry nebo starý Krabathor. Místy se opakuje jeden motiv, aby vzápětí přešel v jiný a ještě silnější. Kapela má tah na bránu, což ocenili moji přátelé na loňském festivalu Infernal Fest v Dolanech na Náchodsku a vy to můžete posoudit živě na hradě Trosky. Zde se uskuteční benefiční festival věnovaný boji s rakovinou Metal for hope. V sobotu 26. srpna 2017 zde vystoupí kapely Set my brain, Purnama, Pikodeth, New hate form a Alterna. Víc najdete na profilu Purnamy na facebooku. Nás tato snaha zaujala, protože Rockpalace také přispívá na charitu. Cédéčko Purnama si můžete koupit za 150 Kč.

Pro Rockpalace Jan Holý