Tak tady máš MASH a jeho Šestku

  • Číst 2227 krát

Západočeská kapela MASH brázdí rocková pódia již od roku 1994 a vydala již šestou desku nazvanou prozaicky „6ka“. Její písničkový rock s odlehčenými texty bude lidi bavit.

Sestava MASH se ustálila na této partě. Petr Slavík zpívá a hraje na kytaru, Libor Daniš hraje na kytaru, David Veselák hraje na klávesy a zpívá, Venca "Želva" Hynčík drtí basu a Pavla Huspeku najdeme za bicími nástroji.

Já znám spíš starší tvorbu MASH, ještě s Tomášem Hrbáčkem za mikrofonem. Jenže ten v roce 2006 nastoupil do HARLEJE a s ním jede až do dnešních dní. Hlas Petra Slavíka je posazený trošku jinak, ale k muzice MASHE mi sedí. Ta je vyloženě pohodová, není to žádná tvrďárna, spíš takový rock pop, kterému sluší inteligentní texty.

6ka vychází po dlouhých devíti letech, které uplynuly od předchozí desky „Za čarou“. Ta vyšla v roce 2008. V mezidobí kapela vydala ještě DVD 15 let z roku 2009. V roce 2011 stála kapela na dalším rozcestí. Ze zdravotních důvodů ji musel opustit zakládající člen a tahoun Milan Ráž. MASH to ale nezabalil a valí tu svou rockovou káru dál.

Šestka obsahuje jedenáct nových songů o pětatřiceti minutách. Je to málo nebo moc? Tak akorát, řekl bych. Nijak zvlášť mě neoslovil „otvírák“ Klondike. Ale pak už to jede. „Mám rád ty chvíle“, „Doufej“. Šikovný text má song „Dealer“. Nechybí ani balada s piánkem „Na mapách“. Asi nejsvižnější písní této kolekce je „Ruskej bar“, který mi lehce připomíná HARLEJ. Asi je to takovou tou rozjuchaností a celkově odlehčeným textem i muzikou. Pěkný!

Takovou motorkářskou hymnou je píseň „Rider“, ve které zazní i hammondky a k tomu poetická lyrika, to mám moc rád. Moc fajn muzika. A ta „hárlejovská“ lehkost bytí je cítit i ze skvělé skladby „Napůl svatej“. Jo, takhle nějak si představuju inteligentní rock pop. Výrazný klávesový motiv provází „Karavanu“.

Celkově bych řekl, že druhá půlka desky je silnější, budu si to muset pustit znova.

Pro Rockpalace Jan Holý