Lokomotiva Planet – nezastavovat, nevystupujeme !!

  • Číst 2243 krát

První plány na odlišně a syrověji znějící vlastní kapelu vznikly už v roce 1994. Projekt byl od počátku koncipován jako trio /kytara, basa, bicí/ s maximálním nárokem na využití hráčského a pěveckého potenciálu hudebníků se zřetelným důrazem na dravém a hutném projevu s výraznými melodickými zpěvovými linkami se striktně českými texty. Od počátku byla skupina ovlivněna tvorbou amerických PRIDE & GLORY /sólový projekt ZAKKA WYLDEA,  kytaristy OZZY OSBOURNA/, jejichž čitelný a aranžérsky bohatý zvuk je zřetelně odlišoval od většiny barevně mnohavrstvých či nedůrazných konkurentů. Bohužel celé roky se střídají muzikanti a kapela zřejmě nemůže najít stabilitu a zažívají střídavé úspěchy - V roce 1997 vychází první, eponymní  CD album "Lokomotiva PLANET", v roce 2007 vychází druhé oficiální CD album MÁ KREV. Kapela natáčí svůj vůbec první oficiální videoklip  "Back Into The USSR", který předchází vydání stejnojmenného alba v samém závěru roku 2016.

Na jaře 2017 se sestava aktualizovala v tomto složení:
Vláďa Dvořák  - kytara, zpěv
Pavel Haniger -  baskytara, zpěv
Libor Hošek – bicí

Doufejme, že jim to vydrží, protože jejich muzika vážně stojí za to.

Při prvním poslechu tohoto CD jsem si řekl a sakra, jak o tomhle mám něco napsat. Tolik superlativů v češtině snad není. Tak mě to chytlo, že jsem si to nejdříve poslechl celý podruhý. Něco tak nabušenýho jsem už hodně dlouho neslyšel. Těžké úderné riffy kytary mě překvapily a ovládly. Do toho velmi hutná basa, až jsem si musel trochu stáhnout basy, který většinou mám vyhulený hodně vysoko, abych slyšel a rozuměl textu.

Chvíli jsem se přistihl, že marně hledám k čemu to přirovnat, ale rychle jsem to hledání opustil, protože je to naprosto originální a nelze to nikam zařadit a porovnat.

Už titulní úvodní skladba vás nabere na rohy hutnými riffy a dunící basou. Neřku-li ty další.

„Novota mi nevadí“ – opět se mi líbí zvuk kytary, podle mě dost vyniká a určuje směr. Skvělej slogan v refrénu - Jseš hustej  týpek v hustý síti, já starej vůl nestačím ti.

„Check Czech Che Guevara" – tak to je největší pecka na týhle fošně…“kdo neskáče, není Čech, kdo neskáče je na zádech“

„Mít jen tak sílu“ – tohle hodně vybočuje z celého alba nejenom tím, že je to balada, ale i polohou zpěvu a obsahem textu – láska je dar, že víc by si jen blázen přál.

Opět nemá cenu popisovat jednotlivé skladby, chce si to sednout, nasadit sluchátka a nechat se vtáhnout.

Nakonec mi to nedalo, chyběla mi vizuální stránka a tak jsem si vyhledal videa. Protože nahrávka je nahrávka, ale živé vystoupení je o něčem jiném.

Přeji  Lokomotivě aby se jim sestava stabilizovala a nezastavovala zase v nějaké stanici a nenechala nás čekat na další jejich tvorbu dlouhý roky. Má podle mě předpoklady na pořádnou jízdu naší hudební scénou.

Pro Rockpalace Martin Hruška