Zlověstné druhy „Sinister Species“ v podání Tortharry

  • Číst 2175 krát

Východočeské deathmetalové kapele Tortharry právě vychází nová deska „Sinister Species“. Je to již devátá položka v jejich albové diskografii. Více o kapele se dočtete v našem rozhovru, který zveřejňujeme na jiném místě.

Pojďme se podívat nové desce do drážek. Předně musím uvést, že cédéčko nahrála sestava Martin „Lemmy“ Vacek – basa, vokál, Dan Pavlík – kytara, vokál a Jirka „Panther“ Rosa – bicí. Kapela letos slaví 27. výročí a konkrétně tahle trojice spolu válčí již 13 let. Já kluky znám zhruba 25 let. Letí to, kurňa.

Album „Sinister species“ vzniklo ve studiu The Barn nedaleko Litoměřic. Jeho zvuk je hutný, kapela hraje brutálně přesto jsou jednotlivé nástroje jasně rozpoznatelné. Tortharry nikdy nešli s dobou. Nečekejte žádné klávesy ani hvězdné hosty. Vše složila, nazkoušela a nahrála výše uvedená trojice.

Nehrajicím kapitánem je manažer Luboš „Goro“ Gorgan a širší tým tvoří též básník a textař Štefan Ležovič. Součástí bookletu jsou původní texty v angličtině a nechybí ani české překlady. Rozhodně se do Štefanových slov začtěte. Stojí to za to. Zabývají se sociálními tématy, ale opravdu jim nechybí básnické vyznění.

Cédéčko je zabaleno do pěkného digipaku, jehož grafika je dílem Jaromíra „Deathera“ Bezruče. Kupodivu ale nejde o kreslený obal, který je pro death metal typický. Na titulní stránce se poprvé objevuje nové logo. Posuďte sami, zda se vám líbí. Já z této změny nadšen nejsem, ale možná svůj názor časem upravím.

Sinister species, česky „Zlověstné druhy“, začínají nervním intrem. Po něm startuje typická věc Tortharry „Odd man out“, čtyřminutová jízda plná těžkých riffů. Naprosto typická značka THY! Jízda pokračuje falešnou nadřazeností „False superiority“. To je rychlejší záležitost, ale nechybí ani změny tempa a zvraty.
Výborné jsou křižovatky „Crossroads“, ve kterých se projevují oba vokalisté. Je to mazec. Klipovka „Without break“ je na desce čtvrtá v pořadí. Tady Jirkovy bicí letí až někam k přetížení 4G. Podobnou rychlostí disponuje taky následující „By devil´s side“, ve které se vyřádil pro změnu basák Martin.

„Self-sale“ je opět parádní záležitostí. Věříte, že někteří jedinci můžou v touze po mamonu prodat sebe samého. Je to smutné, ale je to pravda. Velmi temnou atmosféru má „Perpetual Delay“, ta si zahrává s truchlivým doom metalem. Podle mě nejlepší skladba kolekce a návrat ke kořenům THY, protože po pomalém začátku se skladba zvrhne v pořádnou rubanici. Tohle si moc rád poslechnu živě. To je fakt paráda.

V podobném duchu se nese depresivní „Deceitful sermons“. To je taky parádní záležitost. Závěrečný a titulní vál „Sinister Species“ se zase blíží až ke grindcoru. Tohle bude na koncertech hodně skočná „pjesenka“.

Tortharry po dvaceti sedmi letech potvrzují, že stále umí. Svou devátou deskou nasadili pro letošní žebříčky laťku proklatě vysoko. Volám vivat a těším se na živé provedení.

Pro Rockpalace Honza Holý