Barevně Černobílá Morava

  • Číst 4438 krát

Kapelu Morava pochopitelně znám a svým způsobem se dá říci, že jsem ji zakládal, ale to je dlouhá historie. V každém případě se dá říci, že Fanyho hudební rukopis dokážu vycítit a i když to je už hezká řádka let, troufám si říci, že jsem schopen ho rozeznat. Možná moje recenze nebude úplně objektivní, ale na druhé straně – která recenze skutečně objektivní je? Vždy tam najdeme prvek subjektivního dojmu a tak to má být.

Na tuto desku se čekalo poměrně dlouho a proč to tak bylo, ví každý, kdo se trochu o tuto kapelu zajímá, takže není třeba to rozvádět.

Černobílá – to je název této placky a jsem rád, že to není pravda. Placka je skoro černobílá jen co se týče grafiky. To co je uvnitř nahráno, zdaleka černobílé není. Úplně bytostně cítím Fanyho touhu po mimořádné melodii a silných plochách ve vokálech – což je jeho punc. On nikdy nebyl ortodoxně tvrdý rocker, spíše to je příznivec krásna, pořádku, harmonie a vyváženosti. Sazí na to, že silná melodie dosáhne i k těm, co nosí tu nejtvrdší hroší kůži a má pravdu.

V první skladbě mi Morava chce vyvrátit to, co tady tvrdím už v prvním výrazném poměrně tvrdém riffu – což je titulní skladba „ Černobílá“ ale když si poslechnete text, uvidíte, že nekecám – Věci opravdu nejsou černobílé i když se tak mohou jevit. Celá skladba plyne v takovém tvrdším kabátku a pak přijde zklidnění a Fanyho falsetová variace – to je to o čem píšu – je to základní intuitivní matematika a aranžérský logický záměr - to zklidnění hladiny před příchodem vlny v podobě kytarového sóla – vše podpořeno dynamickými klávesami. Api zde předvádí křišťálově čistou hru na kytaru a je zjevné, že tento nástroj už si dávno podmanil. To nakonec uslyšíte i v dalších skladbách bez výjimky. Už v úvodu je třeba taky pochválit bubeníka Jeldu, taky se nám klučina pěkně vyhrál a je nadmíru příjemné se na něj soustředit.

Další kus je skladba s názvem „Jane“ – asi tuším zdroj inspirace / úsměv/. Tady ta balada jen potvrzuje moje názory. Skladba nepůsobí levně a nesnaží se vás dojmout – připadá mi to jen jako příběh, který si na nic nehraje. Velmi zajímavý mi připadá nástup bicích – docela v nečekaném místě. Velmi uklidňující skladba.

Track s číslem 5 „Zpověď“...ten riff je mi povědomý Fany, ale možná jsem už jen starej sklerotickej vůl – ale něco mi říká, že ho znám. V každém případě zde stojí za zmínku text, který je geniálně vypointovaný doporučuji vnímat.
Šestka jsou „Půdorysy“ opět text, který si pamatuji, vždycky se mi líbil a je dobře, že ho Morava oživila. No a jdeme do finále a máme tu poslední věc – „ Procitnutí“ tady je potřeba moc pochválit Jirkovou kytaru – opravdu mne hladila na duši a její dokonalé zvládnutí mne opravdu dostalo. Nejsem si jistý, jestli ten zpěv už nebyl tak nějak navíc – dle mne by to ta kytara utáhla klidně sama až do konce. Snad jediná výtka ke kytaře – občas není na škodu, když ta kytara je trochu „špinavá“ a já věřím, že Jirka ví, co mám na mysli. Jirka i jako producent zafungoval dobře a věřím, že předčil Fanyho představy – tento tandem prostě funguje. Tenhle jemně namazaný stroj složený z pěti koleček, do sebe beze zbytku zapadá.
Není tady prostor na rozebírání každé jednotlivé skladby, i když bych rád, ale jsem si jistý, že to není ani účel. Účel je, abychom donutili lidi si tuto placku poslechnout a dát inspiraci k tomu, aby zvedly zadky a přišli na koncert. Pokud hledáte tvrdý nářez, tak tady nejste na ideální adrese. Pokud hledáte klid, přemýšlivost, písničku, pokoru, tak přesně tady „zaklepejte na dveře“ a věřte, že vám bude otevřeno a obejme vás život.

Pro Rockpalace Ruda Schweser

PS. Nedělám to často, abych dopisoval něco pod recenzi kamarádů, ale tady musím opravdu konstatovat, že jde o dílo více než zdařilé a název Černobílá“ je opravdu zavádějící!! Celý víkend u mne byl ve znamení Moravy. A jak nám Fany slíbil, bude jedno CD i do soutěže.

A zde je soutěžní otázka - Jaká je časová prodleva mezi předposlední a poslední deskou Moravy s Fanym? Pokud možno správné odpovědi zasílejte na náš mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Uzávěrka: 21. 04. 2018 ve 24:00 hod