Fénix použil reset

  • Číst 2988 krát

Heavymetalový Fénix z východočeského Jičína nevstává z popela, protože tam nikdy ani neupadl. Nejsou to žádní nováčkové, příští rok oslaví dvacet let na scéně. Právě teď vydávají nové album „Reset“. Pokud mě paměť neklame, tak jde o čtvrté cédéčko souboru. Pro úplnost dodávám, že cédům předcházelo jedno demo.

Deska vznikla v sestavě Pavel „Čmelák“ Bělík – basa, Lukáš Vagenknecht – bicí, Jirka „Syčák“ Mizera – kytara, Martin Petřina – kytara, Ondra Sehnal – zpěv. Čmeláka a Lukáše můžete znát z dnes již „mrtvého“ Epitafu.

Album začíná poměrně zostra. To, aby posluchač nezůstal na pochybách, o jaký styl tady půjde. Jasně, je to heavy metal jako řemen. Mým uším velmi libý styl. Bodejť by ne, je to „Bohém“. Tím myslím tu první píseň. Titulní skladba „Reset“ je o tom, že si můžete dát reset a nevzdat se svých snů. Jde o to, zkusit to. Prostě roztáhnout křídla a letět budoucnosti vstříc.

Co by to bylo za heavy desku, aby tam chyběl cajdák. Tady tuhle funkci plní „Každou noc jsi má“, kterou zpestřují smyčce a ženský zpěv. Rozhodně ale nejde o tuctový oplodňovák. Naopak, tahle balada je hodně povedená. Moc se mi líbí. Smyčce přijdou ke slovu i ve druhé baladě „Ať vzpomínky nezestárnou“. A ten refrén se tak tááááááhnééééé.

Další v pořadí je až trošku punková „Bílá košile“. Docela v pěknej kvapík se uprostřed změní „Za vodou“. Kdo by nechtěl být za vodou a všem se jen smát. Jako bonus je označená píseň „Sokol Lužany“. No, tyhle sportovní hymny nějak nemusím. Většinou je z nich pěknej blábol. Tady to sice neplatí, ale protože fandím jiným barvám, tak tohle bych si nikdy nezazpíval. Navíc tenhle song mi dost silně připomíná „Zastavte kolotoč“ od novobydžovské Alžběty.

I tak se těším, že Fénix uvidím příští týden takřka za barákem na Tropické charitativní pouti v České Skalici.

Pro Rockpalace Honza Holý