Traktor a jeho Šachoffnice

  • Číst 4879 krát

Hodnotit práci někoho jiného, to není jen tak lecjaká nějaká věc. Muzika není vestavěná jarmara, která je buď dobře a pasuje vám do cimry nebo je blbě a na vyhození. Poslouchám nový Traktor a mám napsat, co si o tom myslím.

Je to první nahrávka, kterou od kapely slyším a nikoho z nich osobně neznám. Neznám tedy ani pozadí či okolnosti, za kterých písničky vznikaly, proč jsou takové jaké jsou atd.. To je ale někdy dost podstatný faktor. Občas je třeba autory a interprety nejdřív pochopit. To totiž dokáže při poslechu písniček hotové divy.

Poslouchám to a pravidelně se mi opakují tři dojmy.

Pasáže, které mi připomínají tvorbu tu Dana Landy, tu Kabátu, jinde zase třeba Pretty Maids a teď si vyberte jestli je to dobře a funguje to jako nastavená laťka pod kterou, nutno říct, kapela nejde, nebo jestli je to špatně. Nicméně není to moje věc. Pokud to kapela chtěla přesně takto, ok.

Pak jsou tu momenty, které se mi líbí. Třeba songy Depresárium nebo Skála. V té první kytary vyšlapují jak na pochoďáku, že i Udo by se přidal, ale nejen v téhle, a ve druhé se naopak kytar ubralo a nechal se vyznít klavír. Za zpěvem, pro pocit. Hezký moment. V AD-HD of the world je zase sólo z úplně jiného soudku, ale poslechněte si ho sami. Když to tak projíždím sem tam, ona ta deska není vůbec špatná, drží to všechno jako celek, takže nebudete mít dojem, že hrají tři kapely na jedné placce. Traktor s nikým nezávodí o nejrychlejší písničku na světe a ani sem necpe adolescentní cajdáky.

Ten třetí dojem je opět čistě osobní.

Nevím, jestli je vůbec jiná možnost, ale připadá mi, že zpěv je až zbytečně „nařvanej“ a přitom nemám pocit, že je to vždy přirozené a ku prospěchu písničkám. Tam, kde se malinko z té snahy o za každou cenu hrubý zpěv ubralo, tam se to celé najednou odlehčí a tam se mi to subjektivně líbí víc.

Ještě jedna důležitá věc. Texty. Potěšilo mě, že kapela na desce nemá vyslovené bláboly a přemýšlí i nad tím, co zpívá. Jinak by mohla hrát sebelépe a bylo by to k ničemu.

No a takhle se to točí celouou desku. Něco se mi líbí víc, něco méně a tak je to asi v pořádku. Neznám předcházející tvorbu, ale pokud Traktor na Šachoffnici nepustil pluh do jiné brázdy a máte kapelu rádi, bude se vám líbit i tahle deska. Je z ní slyšet, že dala dost práce, nenudí, že kapela ví, co chce dělat a hrát a že to neodflákla. Pustím si to znovu.

Máte vlastní uši, tak to projeďte.

Nezbývá než popřát kapele, ať je vás co nejvíc.

Pro Rockpalace Petr Kohoutek