Manual na každý den

  • Číst 3266 krát

Manual - „Písně pro živý“ 2018
….. a vono to pude. 

Královehradecký Manual před pár dny vydal desku, u které mám dilema, jak správně popsat, jak je nakažlivá. V každém případě jí dejte víc poslechů. Mám totiž dojem, že pokud na vás zapůsobí stejně jako na mě, tak se vám bude zamlouvat tím víc, čím víc jí budete poslouchat.
Mám k dispozici mp3 verzi a poslouchám to na obyčejných monitorech u pc. Je možné, že tahle nahrávka bude trochu na to vybavení citlivá. Při prvním poslechu jsem nevěděl. Jestli se jedná o finální verzi desky a pořád jsem měl dojem, že ta kapela ještě nezní úplně na sto procent..Pořád jsem to chtěl o chloupek tvrdší. ALE ! Tento pocit s přibývajícími poslechy (a trochou korekce na bednách) mizí. Což je moc fajn, čili nakonec z toho dojmu zbylo jen to, že bych byl hodně zvědav na koncert téhle kapely. Pokud tam dají ten live drive, tak tomu nemůže snad nic chybět.
K samotné muzice:
našel jsem řekněme tři tématické okruhy.
Něco je věnováno životu kapely a těžkému údělu ne zrovna nejslavnějších kapel a úplně to vidím, když kapela zpívá o tom, jak po kšeftě, cestě domů, s prázdnou kapsou a červánky nad hlavou musí ráno romanticky, plná sil, vystěhovat aparát. I o tom to celé samozřejmě je! Kdo to nedělal, nemá na pódiu co dělat, že? Když to vezmu od konce, tak poslední z dvanácti skladeb (Muzikantská) je právě o kapelním životě a je to myslím i nejrychlejší dvojšlapková věc na desce.
Pak je tu pár zmínek o dalším klasickém tématu, což jsou baby pod pódiem. V pohodě. Radost mi ale udělalo to, že ani jeden text, a to ani na to „babské“ téma, není nijak hloupý. Ty texty píše inteligentní člověk.
No a ten třetí okruh je ta vážnější tvář kapely a songy jako Vojáci, Zrada nebo, a to hlavně, titulní Píseň pro živý. Ty sloky nemají chybu !! V každém případě je to nejuhrančivější píseň alba. Aspoň pro mě. Pokud to budete poslouchat někde na zahrádce u piva, tak si asi vyberete jinou, než vás vyhodí, ale můj favorit je právě tato.
Na celém albu ale není ani jedna, kterou bych po asi desátém poslechu přeskakoval nebo nesnesl.
Zpěvák má zajímavou barvu hlasu a kapela ví, kdy se přidat. Od toho je tam i několik hostů.
Jaký je to styl? Nevím! Bigbít!! V každém případě je to pro posluchače, který má rád inteligentní, melodickou muziku od sehrané kapely, fakt nakažlivá deska.
Jestli nevíte, co s tím, vezměte si do ruky Manual a …... a vono to pude!
https://bandzone.cz/manual

Pro Rockpalace Petr Kohoutek