Wolfarian přináší folkmetalovou hravost

  • Číst 2465 krát

Brněnští Wolfarian jsou pro mě neznámou záležitostí, ale hned první poslech mě dostal do kolen. Tohle je parádní folkmetal, nádherné přitom drsné melodie. Úžasně hravá muzika s flétnou a houslemi, přitom to je stále ještě metal nebo možná i gotika. Tohle se mi vážně líbí.
Letošní rok začíná po hudební stránce vážně slibně. Novinka Wolfarian nese název „Beyond the ninth wave“. Pojďme se tedy vydat „Za devátou vlnu“. Album má stylově devět skladeb. V diskografii kapely jde o třetí počin. První bylo dvoupísňové demo „Homecoming“ z roku 2013, které o dva roky později následoval debut „Faraway in the north“.
Něco podobného hraje mým uším velmi libá švýcarská parta ELUIVEITIE. Ty jsem viděl živě na Brutal Assaultu a byla to veliká paráda. Tam mě kapela dostala do kolen. Naživo to bylo ještě lepší než z desek. Wolfarian jsem živě neviděl, ale určitě si najdu příležitost, tuhle partu zhlédnout. Novinku nahrála kapela ve složení Hana Hrubešová – zpěv, Karel Peltán – growl, zpěv, Tomáš Jalůvka - bicí, Radek Krejčí - klávesy, Hana Osifová - flétny, Pavel Křenek – housle, Martin Havlíček - baskytara, Tonda „Gabriel" Buček – kytary.
Čtyřicetiminutovou kolekci otevírá intro „Beyond the ninth wave“, které představuje strunnou sekci kapely a nese na vlnách symfonična. Jako druhá příchází píseň s názvem z irštiny „Dhá Lasair“. Ta je pěkně svižná, mužský brutální vokál navazuje na andělsky čistý ženský zpěv. Kráska a zvíře. Vyloženě skočným songem je až punkově rozjuchaný „Old traveller“.
Pak nás čeká cesta do údolí „The Valley“. Klídek střídá tempo. Dobrý. Následuje zběsilá jízda „Not today“. Dnes ne, proč ne? Parádní záležitost. Zajímavě pojatá je i krátká instrumentálka „Faile“. „The moon and the river“, Měsíc a řeka je trošku z jiného prostoru. Baladická kompozice s ženským zpěvem, mužský vokál si zde dal pauzu.
Jedeme dál, předposlední položka má název „Beneath the hill“. A to je fakt folkmetalová pecka, stejně jako závěrečný osmiminutový vál „Farewell“, kterým se kapela loučí. Já se s kapelou určitě loučit nebudu, tahle deska mě dokonale nadchla. Musím si sehnat i její starší věci.
Pro Rockpalace Honza Holý