Limetall s dvěma L a novou deskou Znamení

  • Číst 2306 krát

Tuhle kapelu mám rád, má svůj typický styl, výrazné písně a výborné texty Jury Šperla. Proč ale změnila svůj název přidáním druhého L a proč je obal aktuální desky, jak bych to řekl kulantně, tak nějak divnej? Ona je sice v jednoduchosti síla, ale tady se mi to nějak nelíbí. A karikatury uvnitř bookletu nejsou snad podobné ani jednomu z muzikantů. Možná bych s přivřením obou očí poznal Fanyho a Vaška, ale jak dopadla Verunka, tomu asi nerozumím. Jo a kdo máte EP „Swingers párty“, tak půlku desky „Znamení“ znáte.

Přitom muzika Limetallu jde ve šlépějích Limetalu s jedním L. Možná to nejsou hity na první poslech, ale s každým dalším poslechem se mi ty písničky líbí víc a víc.

Pod autorstvím hudby jsou podepsaní tentokrát všichni muzikanti. Se svým příspěvkem přišla i bubenice Verča Mrázová. Ta složila úvodní „Krutou včelu“. Jinak se o autorská práva rozdělili všichni členové Limetky. Jurovy geniálně texty poznáte snad na první poslech. Takhle psát on prostě umí. Vtipně i dostatečně pateticky. Skvělý je song „Svět je kosočtverec“ se svéráznou teorií.

Baladou, která dle mého navazuje na úspěšnou „S větrem v zádech“ je teď na novince píseň „Živý nás nedostanou“. Tady to náramně sluší Fanymu. Ten se prostě pro podobně výrazné vokály narodil. Pomalým basovým motivem se rozjíždí i následující „Femme fatale“. Ze zažitého modelu made in Limetall trošku vybočuje „Bludný kruh“, který mi přijde takový nemasný neslaný. Naopak následující „Swingers party“ to je prostě jízda na první dobrou.

Dalším songem je typicky „limetalovsky“ vygradovaná „Zpocená těla“. Dokonalou dupačkou jsou „Láry fáry“. Kapela ve skoro titulní písni „Tvé znamení“ tvrdí: „Všechno je jinak, znamení zvěrokruhu je ve skutečnosti třináct“. No, nevím, ale song je to parádní. Deska graduje závěrečnou „Ruskou ruletou“. To vám je, pánové, jízda jak sviňa.

Celkově je to výborná deska. To musí uznat i hluchej. A slepej ji kvůli divnému obalu stejně nezahlídne.

Pro Rockpalace Honza Holý