Déšť ve světě bláznů

  • Číst 1990 krát

Na kapelu RAIN z Libereckého kraje jsem už před časem nějaké dvě recenze psal. Tehdy jsem ve druhé z nich napsal, že kapela sází na syntetické zvuky. Novinka „Svět bláznů“ z této cesty trochu ustoupila, nahrávka je daleko víc kytarovější.

Nahrávka vznikla v renomovaném studiu Hostivař u Zdeňka Šikýře. Oproti minulé nahrávce se sestava Rainu dost změnila. Ke Kvapilovi a Čápovým přibyli noví lidi. Kapela teď působí v sestavě Honza Kvapil – zpěv, Filip Čáp – kytara, zpěv, Vladislav Čáp – klávesy, zpěv, Honza Miller – kytara, Jarda Kastner – basa, Lukáš Kugler – bicí.

Část písní kolem mých uší propluje a nezanechá v paměti nic. Ale jsou tu i docela silné kusy, které přežijí. Titulní „Svět bláznů“ s lehce tvrdším vokálem. Solidní text podporuje silně melodická hudba. Stejný hitový potenciál má „Ornitolog“, který jistě potěší naše spřízněné „birdwatchery“. Tuhle písničku si s kapelou Rain střihnul jako bonus taky Vilda Čok, takže jsou na 37minutové ploše disku dvě verze. Vilda to zpívá trošku jinak, text si upravil a zní to lépe. To u Rainu ta ptačí čeština „táky“ trošku kulhá.

Balada „Insomnie“ nezní vůbec špatně. Je pěkně vygradovaná. A kdo zažil „nespavost“, tak určitě pochopí i význam textu. Insomnie je vážně prokletí. Dobrý! Celkově se mi líbí víc druhá půlka desky. Třeba takový „Vzpomínky“ nejsou vůbec špatný. No a Vilém Čok nazpíval toho „Ornitologa“ svým typickým způsobem.

Celkově to není špatná deska, ale je příliš krátká. Z 37 minut odečtěte dvouapůluminutové syntetické intro, které do desky příliš nezapadá a tři a půl minuty za bonus, takže z toho zbývá nějakých 32 minut, a to je pro posouzení aktuální formy kapely dost málo.

Pro Rockpalace Honza Holý