Ipah – Mrchožrout – 2017

  • Číst 7822 krát

Byl jsem požádán o recenzi skladeb (Lebka, Opeřenci, Mrchožrout, Hitler a Kopýtko), která jsou zveřejněna v kanálu IPAH na:
https://www.youtube.com/channel/UCK_qRDg82QrWxownEWy58Ig/featured

U jediné skladby Kopýtko jest klip, který stvořil sám mistr Chymus!!!!! Tahle dekadentní záležitost jako by vypadla z dílny samotného Jana Švankmajera a jeho horror vizí ve filmu Šílení!!!! Kde slepice požírající mleté maso snášely vejce, z nichž se pak líhne opět ono pozřené maso, říkalo symbolicky mnohé - maso plodí zas jen maso……a tady vlastně jazyk, mleté maso, žabí stehýnka, hořící rakev…….!

Kdyby se k projektu IPAH dostal nějaký neurolog, určitě by si pošmáknul….:). Mně se zdá správné vysvětlení – a sice to, že jde o zkratku iniciál pánů, kteří z většiny nahrávku pořídili – Ivo Plaček a Aleš Hrnčál aka Aleister. Oba muzikanti už mají leccos za sebou, Aleister kapelu WARCHILD, Ivo Plaček je z poslední doby znám díky spolupráci s Necrocockem, kterému nabubnoval album „Lesní hudba“ nebo „The Urinal Therapie“ vyšlé pod hlavičkou KAVIAR KAVALIER. Spolupracoval i s Vencou Votrubou na CD AFTER RAIN (opět bicí), v roce 2011 vyšlo CD projektu SEPTAGON CHIMERA, na němž se s Ivošem podíleli někteří bývalí členové MASTER´S HAMMER, o dva roky dříve dosud jediný nosič kapely JARRARACA, kde Ivoš zpíval… jinak působil v EKG resp. IMMORTALITY. Ale taky stál u základů tuzemského doom metalu!!!!

IPAH je sice nejčerstvější Ivošova záležitost, ale podle jeho slov sahají kořeny do období po ukončení činnosti IMMORTALITY……

Nahrávkou se prolínají kremační varhany, které nahrál hostující Vít Janata, plynule navazuje specifický mix black a doom metalu.

Lebka - zde se ozývá hospodské halekání doprovázené akustickou kytarou a akordeonem … je to taková meziplanetární parodie :-) Je to takové ujeté, kdež inspirativním motivem byly Šlágry od MASTER´S HAMMER!!!

Ivošův „nezpěv“ je taky docela povedená divnost, spíše hulákání, místy recitace, například v „Hitlerovi“, který dostal pěkně na frak – jednak jde o takové zajímavé techno, kde se objevuje i Eva Braunová, Charlie Chaplin nebo mimozemšťan. Sem tam se samozřejmě objeví i zajímavá pasáž …

Mně přijdou nejzajímavější „Opeřenci“ s docela chytlavou melodií, dětskými hlásky a spoustou rozmanitých nástrojů, což dohromady vytváří docela pestrou mozaiku a ucelenou kvadraturu. V neposlední řadě krásné dívčí vokálky …

Každopádně mám tato nadčasová a především originální alba velice rád a těším se na celou desku!!!!!! Uvítám ji ve svojí sbírce vedle SEPTAGON CHIMERA, KAVIAR KAVALIER, NECROCOCKA, MASTER´S HAMMER…..

Sestavu tvoří a na albu se podíleli:
Ivo Plaček – hudba, texty, vokály, bicí, sampler, efekty
Aleister – kytary, basa, ukulele, klávesy, akordeon, sbory
Vít Janata – kremační varhany
Petr Blackosh Hošek – sbor, mix, mastering
Dagmar Pavlíčková – housle
Nela Salmonela Plačková – sbor
Adéla Hrnčálová – sbor
Tomáš Netušil – foto Chymus – obal

Za tuhle muziku děkuji a těším se na další kompozice a projekty těchto výjimečných muzikantů!!!!!!!!!

Pro Rockpalace Petersongrind