Virtuální svět Enola Gay

  • Číst 7846 krát

Mladoboleslavská kapela ENOLA GAY vydala již třetí album, když do této sumy nepočítám dvě ípíčka. Aktuální deska nese název „Virtuální svět“. Nahrávka, která vznikla ve studiu Hostivař (na obalu chybně uvedeném jako Hostivač) se pohybuje na pomezí rocku a metalu. Ale k metalu má rozhodně blíž. Některé skladby z novinky se objevily již na dvou EP, která kapela vydala v letech 2017 a 2018. Teď se pomyslný kruh uzavřel a kolekce je kompletně venku od 25. ledna 2020.

Deska začíná svěžími „Ranami osudu“. Na ty navazuje trošku funkem a reggae šmrncnutý song „Mám toho dost“. Čeho? No právě toho virtuálního světa, který nám všem jednou ukáže prdel.

Opravdovou peckou je „Rebel“, jen se nemůžu zbavit, že jsem tyhle riffy už někde slyšel. Jenže, co chcete furt vymýšlet nového. Prostě se skladba něčemu podobá. No, bóže. Jako podstatnější vidím, že se mi to prostě líbí. A moc pěkně zní i následující pěkně vygradovaná skoro balada „Čas nevrátím“.

A hitový potenciál má i „Smlouva s ďáblem“, které nechybí drajv a dobře zapamatovatelný refrén. Povedenými skladbami se třináctipísňová kolekce jen hemží. Líbí se mi i „Na druhým břehu“ nebo „Starej pes“, kterej si užívá svého stáří.

Tahle nahrávka se poslouchala fakt dobře. Letos určitě patří k tomu lepšímu, co jsem slyšel a recenzoval. Pro mě patří Enola Gay mezi objevy letošního roku. Fakt jsem to nečekal. 42 minut trvající nahrávka utekla jako nic. Palec nahoru!

Pro Rockpalace Honza Holý