Melissa – Folk

  • Číst 7461 krát

Je až s podivem, kde bere kapela Melissa energii a inspiraci. Za poslední dobu je to 3x akustické CD. Moje oblíbená Taverna není zas tak stará a už je tu Folk. A musím opět uznat, že je to dobré album, hodně dobré, ač zasahuje do jiného než mého oblíbeného „hudebního šuplíku“.
Folk rocková Melissa má hned několik deviz, které je odlišuje od podobných kapel a po poslechu, nebo koncertu kapely vám prostě něco pokaždé zůstane v hlavě.
Tak hlavně jsou to Kohoutkovy texty, jeho výborná slovní zásoba, stavba slov, obsahové sdělení (obsah) je přesně to, co mám u kapel rád. Když mi řeknou poutavý příběh a to Petr umí. Stejně tak jeho cit pro aranže a muziku, ani při xtém poslechu vás tahle muzika nenudí.
Dalším bonusem jsou „skřipky“. Housle jako nástroj nemám od mládí rád, když jsem byl nucený tahat smyčec s „koňskými žíněmi“ sem a tam. Což stejně nikam nevedlo. Tady mají výborné party, často přebírají hlavní melodii a jsou opravdu výborně sladěné s akustickou kytarou, která je často jen doplňuje.
A hlas! Výrazný sametový hlas Lucky Strnadové vám prostě v hlavě zůstane hodně dlouho. Takto výraznou a zajímavou zpěvačku sem neslyšel už hodně dlouho.
A co Folk nabízí – 11 skladeb, z toho dvě instrumentální (Audience a Rozcestí), mimo klasického obsazení Strnadová /Hájková/ Langr/ Kohoutek je tu Martin Vajgl (Olympic) na bicí a Petr „Bob“ Štastný (ex Gepard,… dnes Turbo), oba ve skladbě Kostky a Pavla Novotná na harfu ve skladbě Šašek, a co je ještě nového, máme tu i sbory. V těch si zazpíval i studiový zvukař Melissy a kytarista skupiny Sabrage, Matt Diesel.
Každá skladba má tendenci stát se folkovou hymnou, ať už jde o Bailarinu, Jako voda, v lehce rockovém duchu jdou Kostky (tady jsi měl Petře pravdu), přes Cesty domů až po Směrem půlnočním.
Výborná deska, jde z ní klid, relax, energie a já z ní cítím můj oblíbený středověk s jarmarky, souboje rytířů o dámu svého srdce, hradní slavnosti…energie a je až s podivem, že všechny skladby by mohly být na straně A, kdyby byly v módě ještě singly. Prostě žádná vata.
Melissa může být ozdobou každé hradní slavnosti, staročeských jarmarků a to nejen stylovým oblečením, Melisse jejich muziku věřím. Za mne doporučuju všem!