MANUAL se pustil do Války bohů

  • Číst 7364 krát

Královéhradecká hard´n´heavy kapela MANUAL vydala třetí album, když nepočítám výběrovku „Deset kvaltů“. Na „Válku bohů“ si pozvala tři velezajímavé hosty. Několik basových figur na albu vystřihl basák německých ACCEPT Martin Motnik. Kytarové sólo nahrál Petr Janda z OLYMPICU a o recitativ a zpěv se postaral Luboš Suchánek z KOMUNÁLU.
Přestože deska dostala skutečně ohromující název jde o pohodově a silně melodické písně v rozmezí hard´n´heavy. Nahrávka má výtečný zvuk. Kluci připravili skutečně vytříbenou a dobře zahranou muziku. Nebudu tajit, že s bubeníkem MANUALU Mirkem Hornychem jsme dlouholetí přátelé a zvuk jeho bicích se mi na novince sakra líbí. Vážně se povedl.
Do války s bohy se pustili za MANUAL Vašek Brzek – kytara, zpěv, Honza Bakeš – basa, zpěv, Jaroslav Jenčo – kytara, zpěv, Marian Naar – kytara, zpěv, Mirek Hornych – bicí.
Po úvodním recitativu Luboše Suchánka v bezejmenném intru následuje titulní „Válka bohů“. Ta má hitové parametry. Nepostrádá dravost, melodičnost i výrazný refrén. Tohle se bude naživo líbit. Pak jdou v rychlém sledu „Jizvy“ a „Pochodeň“. Každý máme nějakou tu svou jizvu. Neříkej, že ne. Po ránách jizvy zůstanou, ať děláš, co děláš. A kdo je nemá, ten se jistě dočká. Martin Motnik nahrál basu právě do „Jizev“. „Pochodeň“ má opět šikovně napsaný refrén a silně melodický základ.
Velice chytlavou peckou je „My to zvládnem“, tenhle refrén mi bude v uších znít asi hodně dlouho. Balada „Vzpomínková“ mi svou náladou připomíná epické balady kapely MARILLION. Tady si MANUAL zahrává až s progresivním rockem. Je to pro mě milé překvapení. Petr Janda do této písně nahrál nádherné sólo. Řekl bych takové „jandovské“.
Naprostou peckou s nádherně vypjatým vokálem Vaška Brzka je prolhaný „Politik“. Tohle je jízda na velkou pohodu. A v podobném duchu se line i zbytek aktuální desky. „Hard & Roll“ nebo „Cizí svět“ prostě šlapou jak hodinky. „Božský hlas“ Luboše Suchánka zazní v závěrečné „Sílu máme probuzenou“.
Sečteno a podtrženo MANUAl vydal velmi silné album plné nádherných melodií. Nebojí se zabrousit do starého dobrého hard rocku (Hard & Roll) nebo rozjet svižný až téměř stadionový heavík typu „Sílu máme probuzenou“. Těším se, až kluky uslyším naživo. Dlouho jsme se totiž neviděli.
Pro Rockpalace Honza Holý