Tanec kolem ohňů s Radkem Kurcem

  • Číst 2558 krát

Hudební dráhu Radka Kurce sleduju už dlouho. Dokonce jsem jeho tvorbu znal dřív, než jsme se stali přátelé. Jako sběratele a nadšence do českého bigbítu mi nemohlo uniknout tehdejší CD jeho kapely Antracit a ani pozdější Skyland. Když jsem pak na jednom pražském koncertu uviděl na živo jeho kapelu Empire, došlo k setkání a počátku našeho přátelství. Heavy metalový Empire mě učaroval a dodnes mi často kapela zní v autě. S Radkem si vždy čas od času zatelefonujeme co nové a když mi kdysi oznámil, že chystá novou desku, zbystřil jsem, Kurcovu hudbu mám moc rád. Zní z ní ten pro mne kouzelný „americky dirty rock“, umocněný jeho netradiční barvou hlasu. Recenzi na CD Kolem ohňů jsme zveřejnili nedávno a já si teď s Radkem popovídám o jeho výborném novém albu.

Radku, metalovo – hardrockový Empire je u ledu a ty jsi sestavil novou sešlost lakonicky nazvanou Friends. Koho okolo sebe nyní máš?
Nejdříve ahoj všem, kdo to bude číst a já zkusím postupně odpovídat. Antracit, vody dávno minulé a pro mne dnes smutné, protože odešel zrovna dnes jeden z pozdějších členů Radek ,,Lojza „ Nápravník, bohém zpěvák a prima člověk. Dnes jsme se s ním rozloučili a dali si panáka, on sedí určitě na baru a je mu tam snad už dobře.
,,Skyland“ deska kterou dodnes skoro celou hrajeme a je to ta klidnější část repertoáru. Mám rád Afroditu a Zlomené srdce, vždy to zabírá a lidé co přijdou, tak je vidím zpívat. To je víc než senzační a hřeje to!
Empire … 10 let života na cestách a podiích, 3 CD. První CD Zrození draka bylo trochu zjevení v našich vodách, italský rukopis Dária Sapienzi a texty, které jsem dělal, to byl praprůvodní znak Empire. Rytmika Marcela Vacínka, také sedí v nebeském rockovém baru a s ním a tam sedí taktéž legenda mezi bubeníky Aleš Zimolka…. Bylo to těžké období, kdy ztrácíte jednoho člena za druhým a nemůžete s tím nic dělat. Empire potom ztrácel šťávu a my cítili, že tam prostě není už ta radost. Dneska kluci, kteří zůstali mezi námi, dělají muziku po svém a snad se jim daří, vídám jen Mikiho, který se stavil ve studiu. Moc jim přeji, aby se jim dařilo, třeba si někdy zahrajeme, i když docela určitě ne v původní sestavě. Ale dost smutných slov.
,,Friends“ jak jsem nazval partu kterou mám teď kolem sebe, mi vlila do žil nový nektar života a zase cítím, že je to prima a proto jsme natočili desku ,,Kolem ohňů“.

Na CD hraje tvůj syn, takže tam je to jasné, ale jak jsi našel ostatní „spolubojovníky“?
Tahle parta je poskládaná z lidí, kteří jsou všichni mladší a většinu z nich jsem znal právě ze studia, kdy jsem točil jejich desky s kapelami, co hráli. Bicí nástroje řeže Vítek Jančura, kterého jsem našel v trashmetalových Dexor a už si zvykl, že je tady všechno trochu jinak, ale ne měkčí, když jsme teď viděli záznam z koncertu u Mělníka, trochu jsme byli překvapeni. Basu hraje Olaf….prostě Olaf, bývalý člen pěkně svižných speedmetalových Evarets, studovaný houslista a pekelný sluchař, který je neustále vysmátý a pohodový…kdo ví, tak ví proč. Opět mám betelnou rytmiku. A konečně netradičně naposled kytary, aby se neřeklo, že jsou neustále vpředu. Kytary elektrické, resofonické a slade kytary má na starosti Honza Liewald, stavitel úžasných plechových resofonických kytar a je tady z Hostivici jako já, byl poslední, který se připojil mezi tuto partu přátel. Prošel kapely jako Soustrast, Easy rider a spousty dalších. Navíc zpívá back vokály, to já hodně oceňuji!!! Miluji kytarové ,,slajdy“, jak je používají americké kapely. A konečně poslední člen můj synátor Dennis. Co psát o vlastním synovi? Snad jen že má parádní nápady a od doby, kdy napsal většinu muziky na CD Gang se otrkal a ztratil tu počáteční nesmělost. Hraje kurva dobře a melodicky, jen nechce zpívat a to neoceňuji!  jeho kytarové sóla a nápady mě baví a inspiraci si bere na přelomu 80/90 let, ale vždy mi ukazuje koukej, tak se hraje dneska, to je dobrý a posílá mi muziku….asi abych nezahnil moc v minulosti

Z původních Empire už okolo tebe není ani noha. Obsazení je i jiné, než na tvé poslední desce Gang! Proč? Chtěl jsi udělat velký krok stranou?
Z Empire tam není nikdo, nechci se hrabat v minulosti i když Empire se nedá zapomenout. 10let je kus života a bylo to moc hezký! Krok stranou? Možná, asi jsem cítil, že je potřeba sejít z cesty, která byla dlouho stejná, a já chtěl a musel jsem zajít do jiného okresu, abych se nadýchl a měl motivaci. Nedá se hnít stále doma a chce to vidět i jít něco nového objevovat.

Jako laik budu porovnávat a ty buď souhlasit, nebo vyvracet. Empire tvorba – to byl parádní hevík s nosnými melodiemi, Gang si ponechal část tvrdosti, ale hudba šla částečně mimo no a Friends je krok do jiných vod. Výborná, klidnější muzika, která docela jistě osloví širokou oblast poslouchačů. Proč takový odklon, jde to s věkem?

Souhlasím, že Empire byl unikát, nikdo neuměl tak kombinovat harmonie jako Dário, který je Ital ale čas je neúprosný a mění se vše. Gang byl tvrdý rychlý a jednu skladbu z této desky máme v repertoáru. Je to přímo Gang ,,Friends ´´měli být a jsou jiní, je to modernější pokračování desky Skyland. Ohlasy na to jsou opravdu senzační, až mi to připomíná ohlasy na Zrození draka. Tak a je to venku, teď jsem si to sám pochválil. Ano, deska je trochu klidnější, ale není měkká, je na ní spousty nástrojů a věcí, které se tady zase tolik nepoužívají. Chtěl jsem, aby to mělo nádech moderní Ameriky. Ptáš se na věk - nemyslím že je to věkem, jen mám v sobě blok, aby to nebyl metal, tak píšu skladby na akustiku, dělal jsem to vždy, třeba Na křídlech andělů nebo Stařec a moře na desce Zrození draka je tak napsaný.

Mne vždycky zajímá, co působí ten spouštěcí mechanizmus, na základě kterého člověk jde a udělá něco, co neudělal. Jednoho dne jsi vstal a řekl si tak teď udělám CD? Nebo to byl delší proces nápadů a myšlenek?

Ten proces je někdy dost složitý a nikdy dopředu nevím, co bude. Když mám nápad třeba i v autě, tak ho nazpívám do telefonu, občas mě možná někdo vidí v zácpě a musí si ťukat na čelo. Tak si říkám nečum, třeba si to jednou budeš zpívat ani to nevíš. Spouštěcí mechanizmus není daný, někdy je to pocit že musíš všechno změnit, někdy impuls, že jsi prostě šťastný a někdy třeba jen hezká ženská co se usměje, je to obtížné identifikovat. Ale ne vždy to dopadne, musí se to nechat uležet a potom si to pustím a řeknu si…no to je kravina. Tak to je ve většině případů

Skladby na CD vznikaly spontánně, nebo jsi vyprášil pavouky po šuplíčkách?
Psalo se to postupně, prostě to napíšu, a když se mi to za týden líbí, zůstane to….většinou ne. Jen, Za oceán byl zaprášený. Tak se Kryštof Columbus vyslal znovu přes Atlantik

Když to tak počítám, mezi Gang a Ohni je poměrně velká časová prodleva. Dal sis od muziky oraz?
Nedal jsem si oraz, spíš jsem relaxoval u jiných desek, pokud myslíš studio, kdy jsem se podílel na spoustě muziky jiných kapel. Jinak jsem se také vzdělával, abych mohl dělat i jiné věc, než je jen natáčení a hraní.

Měl jsi naprosto jasnou představu, jak bude obaly CD vypadat? Já vím, že jsi na obal jsi čekal poměrně dlouho.

Představu jsem měl, ale nejsem grafik a fotograf, nakonec jsem to nechal na kamarádech profesionálech z FS studia, kteří mi podali pomocnou ruku a udělali fotky na obal desky a jsem nadšený! Čekalo se na počasí a na to, abychom dostali na obal Hot rody od kamarádů z Kitcar, kde se staví tyto pekelné stroje. Tohle vše se kombinovalo s deštivým počasím, vytíženost fotografů a závody těchto aut, povolením od města Hostivice, aby se dalo fotit tam, kde jsem chtěl, nakonec se to povedlo a obal je na světě! Všem moc díky!!!

Pamatuješ si ještě, kdy a jaká skladba vznikla jako úplně první na tohle nové CD.

Nejstarší je ,,Za oceán“

Obal je střídmý na informace, takže jak jste se podělili o autorství na CD?
Obal má vše co by měl mít, někomu třeba budou chybět texty, ale ty se dají dohledat na webu www.radekkurc.cz a autorství skladeb budu psát níže.

Vím, že píšeš jak texty, tak muziku. Jak u tebe postupuje tenhle tvůrčí proces? Co se ti tvoří nejlépe text na muziku nebo muzika na text?
No nejlépe by se psal samotný text, jenže to nejde, alespoň ne u mne, musíš dodržovat sousty pravidel, které básně a jiné literární věci nemusí. Přízvučné doby, sykavky a pocity, které ti dá samotná hudba. Poznáš hned, kdy byl napsaný text dřív než hudba a nemyslím si, že je to dobře…jsou ale i výjimky.

Jak hledáš inspiraci k textům? Rozhlídneš se kolem sebe, nebo zavadíš o téma a řekneš si, z toho udělám hit?
Hit neumím psát, kdyby se to dalo předvídat, máme všichni hity, je to daný dobou, náladou, nejen muzikantů, ale i lidí, když se národu daří, tak jsou skladby veselé, dnes mám pocit, že čím víc morbidnější text, tím líp. Je to nějaký podivný, stačí se kouknout na naší rockovou scénu a je mi občas dost na zvracení, co si tady lidi dokážou dělat za naschvály. Asi je to podle politiků, čím větší dobytek, tím víc se o nich píše. Nechci tyhle nálady sdílet, nehrajeme mainstream a nechceme být součástí hloupých válek. Chceme hrát, bavit se a užívat si chvil života, kdy máme čas být svobodní alespoň v hudbě. Doufám, že nepřijde doba, kdy budeme chodit do vedlejšího království zpívat…

Kde dostáváš ponejvíce hudební nápady? A jak to s tebou vypadá jako s autorem? Zachycuješ si každou myšlenku, riff či rým na papír a pak se k tomu vracíš a postavíš z toho skladbu, nebo dokážeš nápady uchovat v mysli a v hodině H z tebe začnou padat?
Hudební nápady, ty mívám, když jsem v pohodě, zachycuji si jen pěvecké linky, jak jsem psal výše a to mi stačí. Mám tu výhodu, že když jsem doma, nahraju si to ve studiu, když mám pocit, že to musím udělat, protože to z hlavy dokáže rychle vypadnout…Potom to nechám odležet a pak se uvidí, jak to dopadne po určitém čase. Stačí většinou pár dní.

Když ti v hlavě letí nápad, už v hlavě ho zpracováváš do finální podoby, přemýšlíš o pěveckých linkách, říkáš si tady nastoupí basa….?
To ano, ale je pravdou že každý z kluků zná výborně svůj nástroj a mé nápady umí vylepšit. Pěvecké linky si dělám sám, až na výjimky, back vokály si také zpívám sám ve všech polohách, ale mám doma silnou pěveckou základnu na ženské vokály

Kolem ohňů je výborné melodické CD, obsahuje 8 skladeb, já začnu tou poslední. Proč právě cover frontmana Motley Crue – Vince Neila? Skladba je z jeho zatím posledního alba Tattoos&Tequila. Přiznám se, že mě víc zaujala skladba AC/DC -))) ze stejnojmenného CD

Odpovím, není to přímo od Vince Neila z MC i on ji převzal od kapely ze 70tých let. (Creedence clearwater revival) Ta skladba mi učarovala svojí jednoduchostí a nádhernou linkou, to se dneska moc neslyší, my jí jen dali trochu nový kabát a je svižnější. Mám ještě jednu v hlavě, kterou klukům navrhnu a také není jeho a má jí na CD. Bude to překvapení a je to jedna z nejslavnějších písní na světě. Od krále, můžete si jí najít. Jinak AC /DC je také super pecka, ale těch na světě je, to se nedá všechno hrát. A jak víš, já byl vždy velikým posluchačem Motley Crue.

Pojď nám pomocí několika vět přiblížit dalších 7 skladeb, jak je vidíš ty, jako autor a co nimi chtěl básník říci.

Tak třeba právě titulní ,,Kolem ohňů“ nebyla vůbec být na CD, měl jsem napsaný sloky jen melodie a akustiku a vůbec jsem netušil co s tím, cokoliv jsem udělal, bylo úplně blbě, sralo mě to a seděl jsem s Vítkem ve studiu a tam jsme vymysleli ty bubny, na kterých to stojí, mezihru jsem měl vymyšlenou a Olaf ji jen doplnil…a ejhle byl tam i metal
„Za oceán ´´byl v live verzi i na desce Gang, ale tam se mi to nelíbilo, ale věděl jsem, že ta skladba je dobrá i po letech, tak jsem ji upravil aranžmá a je tady.
,,Ne, nechci, neustoupím“ napsal Dennis, poslal ten rychlý riff a já dodělal linky a slova. Skladba, která je trochu o tom, že bychom neměli neustále ustupovat zlu…trocha té hrdosti našich předků by v nás měla být!
,,Jak blázen“ napsal Olaf celou komplet, slova jsem jen doupravil, aby se mi líp zpívalo po mém. Tu skladbu označili v recenzi za nejblíže k Empire….ne není moje
,,Noční anděl“, známe to všichni, když potkáte tu pravou, hodně akustická i rockeři chtějí milovat a být milováni a asi jsem romantik. Všechny klišé slova a spojení už byly napsané v pomalých skladbách, tak se mi snad povedlo najít nové
Na rozdíl ,, Kamenné blues“, kdy nás ženy proklínají, když se vracíme zpět urvaní a někdy i pod parou z koncertů (Já už ne, většinou řídím a nemají nikde dost dobré víno a ráno nás budí popeláři, nebo se musí do práce….ptáci řvou a přijde večer a my zase odjíždíme
A rock n roll ,,Bang Bang (moje rychlá skladba)…prostě o blbých kecech na baru a břiše plném olova….:-) nehledal bych v tom filozofii, protože ….břicho plný olova je jasně dané moudro

Nebojím se napsat, že je muzika opravdu výborná a to i dokonce z pozice rádia. Titulní Kolem ohňů je bezkonkurenční, kdybys byl dramaturg, jakou skladbu by jsi sám nasadil do rádiové rotace ty?

Mám rád všechny, jako své děti, ale je fakt, že Kolem ohňů neskutečně funguje na koncertech, je to závěrečná skladba celého playlistu.Tu mám živě asi nejraději. Je pravda, že každé rádio si vybralo jinou skladbu….proč? Jsou možná na stejně hratelné všechny. Je to dobře? Z našeho pohledu určitě.

Odbočím, máš ohlasy na CD? Byl jsi desku někde prezentovat?

Ohlasy super, trochu jsem se ze začátku bál, budou všichni srovnávat, zatím to vypadá zcela jednoznačně!!!!

CD vzniklo ve tvém studiu Aquarium, jaké je to pracovat doma? Nenutí tě to lenošit, když tě netlačí pronajatý čas a studio?

Poslední dobou vznikla třeba deska na vinylu kapely FreeQ, takový jazzrock, moc fajn hudba, výborní muzikanti a nádherné natáčení. Škoda, že je jen instrumentalní, ale třeba příště! Mít vlastní studio mě lenošit nenutí, ale naopak, pokud to jde, jsem u mixu a drtím, výsledek byl tentokrát sakra znát.

Vím, že je tvoje studio oblíbené, kdo všechno u tebe nahrával?

Spousty kapel tu našlo zázemí a vrací se, což je pro mě vlastně pochvala. Teď jsem udělal nějaké rozšíření a víc prostoru o jednu místnost a je to tady vzdušnější.

Ty jsi celé CD zpracoval sám jako producent, mastering….???
Ano, celé jsem to produkoval a míchal i mastering jsem dělal. Při míchačkách pomohli kluci, kdy jsem dal i na jejich uši, myslím, že to dopadlo dobře. Hodně pomohl Olaf na závěrečným soundu, aby byl tak hutný. Já jsem se toho bál, ale dnes vím, že to byla dobrá cesta. Navíc výborně umí pískat

CD jsme tak nějak probrali, jak jsou na tom s koncerty Friends? Kde najdeme nějaké informace o koncertech, popř. o vás?
Jistě, koncerty najdete na webu www.radekkurc.cz také tam najdete spousty informací o kapele studiu.

S Friends koncertuješ už nějaký ten pátek, takže nešlo o projekt pouze k desce. Jaké skladby tvoří váš playlist? Jde o nějaké pomyslné Best Of RK?? A Už jste zařadili nějakou novinku do repertoáru?
Ano, koncerty jsou a přibývají postupně je dodávám na již zmíněný web, základem celého playlistu je deska Kolem ohňů a Skyland, obohacená o jednotlivé tracky z CD Gang a najdeme i od Empire,, Stařec a moře“. No a aby to nebylo jednotvárné jsou tam i covery právě od Guns n Rosses nebo Vince Neila .

Doporučíš nám nějaký nejbližší koncert s kapelou?
Nejbližší koncert, na který se moc těšíme, jsou Hostivické pivní slavnosti 9. září, které letos otevíráme ve 14:00 hod. Jinak další najdete na webu a podzim bude konečně poprvé Praha.

A na závěr se musím zeptat úplně mimo mísu! Co vaše Kačenka? Koukal jsme, že hostuje mimo jiné i na tvém na CD (za chvíli se to může jmenovat Kurcband -))). Ale ona sbírá velké úspěchy v hudebním světě i jinde, tak povídej, co se vám všechno povedlo za poslední dobu?? Vím, že byla i v Národním divadle….. a docela určitě jí pozdravuj!
Kačka…co říct, jsem na ní pyšný, je stále v Národním, už 5let tam zpívá operu, teď byla na zájezdě v Bavorském Mnichově, byl jsem se na ní podívat, když hrála hlavní roli v Šípkové Růžence na zámku na Slapech. Přivezla pátou sošku z mezinárodní soutěže operních pěvců, čekají jí zkoušky na státní konzervatoř a tak se nenudí. Teď má volno a prázdniny a já se těším na společnou dovolenou. Kačka nazpívala nádherně vokály na desku a je to nářez, když točíte synovi kytary a dceři zpěvy…..

Sleduješ trošku naší hudební scénu? Máš na to čas? Zaujal tě někdo v poslední době?
Sleduji scénu jen trochu, většinou mě to jen nasere, když vidím co se tady děje, jak si tady hází lidi klacky pod nohy a jeden se bojí cokoli říct, aby mu nezavolal pořadatel, že si tento nebo tamten boss nepřeje, aby tak tahle nebo tahle kapela hrála. To jsme tady došli tak daleko, že si tady budeme vyhrožovat právníkama a bát se zpívat? Nejsme politici a máme dělat a přinášet radost, ne se handrkovat jak staré báby na trhu….ten kdo to dělá je u mě sráč, který není hoden ani pozdravu.

Máš kapelu, máš studio, máš úspěšné děti…. jak relaxuješ? Ptám se každého, třeba objevím Ameriku i pro sebe-)))
Relaxuji hudbou, sportuji, cestuji, dělám si radosti, snažím se dělat dobře i lidem kteří to potřebují.

Radku náš čas se naplnil, otázka poslední, co by jsi chtěl vzkázat našim čtenářům?? A děkuju za rozhovor!
Děkuji za tolika místa, které jsi mi dal tady na rockovém webu, je bezva mít kolem sebe dobré lidi a vzkázal bych lidem, víc žijte, zpívejte a míň se nervujte!!! Mějte se fajn a třeba si kupte CD Kolem ohňů na některém našem koncertě a můžete kolem ohňů tančit s námi!!!!

20536135 1466070540140357 1341993019 o