O Ingotu a Ingottu s Martinem Szczurem

  • Číst 3225 krát

Kamarádi Ingott dokončují nové CD. Sedáme si s Martinem Szczurem, jedním z nejstarších „ingoťáků“ a povídáme si o historii kapely, o nahrávání nového CD a starých časech.

Martine, ty jsi vlastně zakládající člen Ingotu (později Ingottu), pamatuješ ještě kdy a za jakých podmínek Ingot vznikl a kdo tam s tebou byl?
Vznik Ingotu se datuje na rok 1987, přesněji už nepamatuju, seznámili jsme se v Darkově a dali se dohromady Jura Šperl (kytara,zpěv), Martin Szczur (kytara ), Josef Kolařík (bass), Josef Balázs (bicí), tak vlastně vznikl Ingot

S jakou hudbou jste začínali? Byly tam převzaté skladby, nebo jste šli cestou vlastních skladeb?
Šli jsme s vlastní tvorbou, muziku a texty dělal Jura, ale byly taky v repertoáru i převzaté skladby od Judas Priest, Krokus, Twisted Sisters aj., protože se hrály i zábavy a lidé vyžadovali i trochu té „západácké“ muziky.

Vy jste si vybrali jako styl heavy metal – styl, který bolševik dusil, proč právě heavy metal?
To ani nevím, prostě …měli jsme to v krvi, asi jsme byli rebelové od mala -)).

Že bude hrát heavy – byla to cesta pro všechny členy kapely, nebo to některý tlačil do jiného stylu? A kdy ses potkal s heavy metalem poprvé?
Byla to cesta pro všechny členy, nikdo nevybočoval žánrově z řady, byli jsme jedna rodina se vším všudy. Mne osobně tenhle styl tak nějak ovládl cca 5 – 6 třída na základní škole, což je 1979 – 80. Bylo to hlavně po poslechu Scorpions, dostaly se mi do rukou nahrávky Lovedrive a Animal Magnetism a byl jsem ztracen.

Jaké vzory jste v té době měli?? Sledovali jste, co se hraje ve světě?
Judas, Motorhead, Scorpions, Krokus, Iron Maiden,Twisted Sister…sledovali jsme celou tu nastupující scénu NWBHM, přestože se někomu se trochu víc líbilo to, druhému ono, táhli jsme naprosto za jeden provaz a tím byl heavy metal a o muzice jsme diskutovali, sledovali jsme Metal Hammery co se nosí.

12322861 1161587473869484 674049804205260465 o

Byli jste samouci, nebo jste mezi sebou měli členy, co chodili do „lidušky?
Nechci říct, že samouci ,většinou se okukovalo, a zkušenosti se sbíraly od těch starších a zkušenějších v lidušce se přece heavy metal nevyučoval, ten jsme museli okoukat jinde.

Vy pamatujete přehrávky – jak probíhaly u Ingotu?
To teda jo, a dobře. Nebyl problém hudba + teorie, to bylo v pohodě, dali nám to za 2, nám to stačilo, hlavně mít cár papíru, aby se mohlo hrát, ale nakonec nás zahákovali kvůli textům. Z 12 textů nám povolili 2 a zbytek se musel předělat a dát na schválení. Až potom nám dali ten zmíněný cár papíru. Ne, že by tam bylo něco proti režimu nebo nějaké vulgarismy, ale bolševici to pochopili většinou po svéma ve všecm viděl reakcionáře. A měl li jsi dlouhé vlasy a hrál rockovou hudbu tak obzvlášť.

Dneska je časté střídání muzikantů v kapele, jak to vypadalo u vás?
U nás ne, asi po dvou letech odešel basák, místo něj posílil naše řady Pavel Piskorz a my jsme byli jinak hodně stabilní kolektiv, na rozdíl od okolních kapel. Až cca do roku 1990 nebo 91 mám pocit, tam byl první rozpad a to z důvodu vojny. Ingot začal znovu fungovat v roce 1993, ale bez Jury, zůstal jsem jenom já, a nabral nové lidi. Jura později, když se vrátil z vojny si postavil Lament.

Pokud se nepletu, vy jste vydali i nějaké CD, kdy a kde jste je nahráli?
Ano natočili jsme 2 CD – Jako hnůj 1999 a Loutky 2000 a točilo se to u Standy Valáška v Lipově v 1999 a 2000. Udělaly se úplně nové texty a muzika a vyrazili jsme do studia. Obě alba jsme natočili ve stejné sestavě Martin Szczur kytara, Roman Trnka - kytara, Josef Ogrocki - bass, V.Sargánek bicí, Vítězlav Koneval - zpěv.

Vy jste jednu dobu Ingot, přestože vydal dvě CD rozpustili proč?
To ano, po natočení druhého CD 2000 přišly jisté neshody, a já cítil, že to není ono, tak jsem Ingot raději rozpustil, než se v tom plácat dál a taky se čím dál tím častěji dostavoval pocit, že to jde jinam, než jsem chtěl.

Když jsi nebyl v Ingotu – co jsi jako muzikant dělal?? Hrál si v jiné kapele, nebo ses na hraní úplně vykašlal?
Nikam mě to netáhlo, seděl jsem doma a brnkal si na kytaru čistě jen pro sebe.

Přišla éra Ingott s dvěma Té – co bylo impulzem??
V roce 2007 přišel za mnou Jura, že oprášíme Ingot a sem tam si jen tak pro radost zahrajeme. Jenže nás to začalo zase bavit až tak, že v roce 2015 jsme se s Jurou rozhodli, že se udělá novej repec a natočíme CD. Každopadně jsme chtěli odlišit starou dobu a starý Ingot, tak vznikl Ingott s dvěma Té.

Kteří muzikanti do toho šli? Musel jsi někoho přemlouvati?
Jura, já, Pavel Piskorz a za bicí V.Sargánek, nikoho nebylo třeba dlouho přemlouvat. Chtěli jsme zase hrát heavy metal jako za starých časů!

Ingott vydal výbornou desku Charon – šlo o nové skladby, nebo jste sáhli k nějaké historické skladbě ze staré éry?
Šlo převážně o nové skladby. Ale sáhli jsme i ke starým nikdy nevydaným skladbám jako Muž se železnou maskou, Heavy Metal, Sodoma a Gomora u kterých jsme si byli jistí, že obstojí i v dnešní době.

Deska je výborná, recenzi přinesl náš redakční kolega Honza Holý a vychválil jí do nebes. Jak vznikala, kdo psal texty a muziku?
Nahrávalo se opět v Lipově u Standy Valáška, hudbu a texty dělal kompletně Jura. Byl rozjetý z Citronu, takže mu to šlo pěkně od ruky.

Jak dlouho jste CD nahrávali?
Začínalo se začátkem září 2015 a deska vyšla v lednu 2016, mohla vyjít o pár týdnů dřívě, ale nechtěli jsme, aby zapadla ve vánočním shonu.

Viděl jsem video z některého letošního festu, kde jste hráli a překvapivě zazněla skladba Reje pekelné, znamená to, že jste některé starší skladby Jurovy dnes už neexistující kapely Lament zařadili na playlist?
Reje pekel vznikly v Ingotu, Jura s Lamentem ji trochu předělali a natočili, takže je přirozené, že jsme po ní zase sáhli zpátky.

21992711 1794194323942126 8717631769081750241 o

Sleduješ hudební scénu u nás? Je něco, co tě překvapilo, nějaké kapela? Nebo jsi zůstal věrný svým vzorům z mládí?
Ano sleduju, hlavně Limetal, oceňuju, jak kluci jedou a jak se vyrovnali se všemi problémy, které jim pan… říkejme mu třeba Osud házel pod nohy. Ale s muzikou je to jako s pravdou. Dobrá muzika dříve nebo později vypluje na povrch. Jinak hudebně jsem tam, kde jsem byl, u mne se nic nezměnilo.

Co jsi poslouchal naposled, pamatuješ si to?
YES, CONSTANCIA, INGOTT a WITCH HAMMER.

Martine, co vzkážeš od kapely Ingott našim čtenářům a děkujeme za rozhovor.
Ať se maj moc fajn a poslouchaj muziku a děkujeme všem za přízeň, moc si toho vážíme.