Jeden z tisíce Rudy Schwesera

  • Číst 2828 krát

Kapela Messalina z Karviné, kde je kapelník náš dopisovatel Ruda Schweser, právě dokončila natočení svého posledního videoklipu ke skladbě „ Jeden z tisíce“ což by měla být předzvěst nové placky. Co k tomu říká sám kapelník Ruda Schweser?

No tato skladba je právě ten případ, kdy jsem vykradl sám sebe. Skladba a hlavně text pochází z mého folk rockového období a dlouho jsem váhal, zda tuto skladbu obléct do rockového kabátku a asi to taky dost možná slíznu od svých bývalých folkových spoluhráčů za tento počin. Ale ten text mi připadal tak povedený, že mi prostě bylo líto toto neudělat. Navíc to vypadá, že kapela tuto skladbu přijala pozitivně a tak jsme snad udělali dobře. Text je v podstatě taková metafora na to, že mít odlišný názor na dění kolem nás, nemusí být bráno zrovna pozitivně a taky vás mohou zavřít do blázince – to jdu samozřejmě do extrému. Podstata textu je v tom, že už nevěříme na dobro ve formě andělů, naše ochránce a souputníky v životě. Napadlo mě, že proč by nemohly být ti andělé děti – vždyť právě děti nás dělají lepšími, jsou čisté, nevypočítavé, formují nás, aniž bychom si to uvědomovali, mluví pravdu a to někdy i tu bolestivou, našim dětem podřizujeme své životy – děti nejsou diplomatické, jsou přímé a upřímné. Pomáhají nám překonávat překážky a dodávají nám sílu. Anděl jako postava v textech je dost zprofanovaná a tak nebylo lehké toto téma pojmout jinak – snad se to povedlo. Taky šlo o to, aby klip nebyl podbízivý a přeslazený.

20171206 122205
Natočili jsme to jako obrazovou metaforu, která nedává jasnou odpověď a nevede diváka za ruku a nechává na něm, jak si vše vysvětlí a co to v něm vyprovokuje. Forma je trochu ostřejší a schizofrenní, ale to jen proto ať důsledně oddělíme ty dva světy fikce a cely, která v klipu hraje výraznou roli. Taky kostel je místo, které je v klipech často využíváno a s tím je potřeba taky zacházet opatrně, protože kombinace kostela a dětí vás uvalí do podezření, že chcete lidi vypočítavě dojímat a to se taky děje – už jsme napadeni byli. Poprvé jsem se ujal scénáře, režie a střihu a tak jsem úplně napnutý, jaké budou reakce. Ono je rozdíl, když ti něco hraje v hlavě, ale pak to máš přenést do toho obrazu – strašně moc mi pomáhal Tomáš Digaz Pletnický, se kterým mimochodem chystám rozhovor na podobná témata. Další věc je, že jsme chudá kapela a rozpočet na klip byl tak směšný, že ho tu ani nebudu uvádět. Nebýt toho, že nám děti našich příznivců šly dělat kompars zdarma – byly neuvěřitelné a stejně tak evangelický kostel v Havířově zastoupený panem farářem Vladislavem Volným nám poskytl prostory taky téměř zdarma, tak by klip nemohl vzniknout. Všem těmto lidem je potřeba poděkovat a nejen těmto. Bys nevěřil, jak je těžké sehnat svěrací kazajku – takže moc děkujeme Vencovi Žitovi Nolčovi.

FB IMG 1512634695720 1

Hele, žádný zázrak to asi není, ale my máme radost a snad to někoho přivede k zamyšlení a až nás budou lidi pranýřovat, tak musíme předeslat, že to byla dřina, byla pořád zima a na klip bylo jen pár kaček. Tak ať se vám alespoň trochu líbí. Jo, a kdyby se nějaký sponzor zbláznil a chtěl by do nás investovat, tak budeme moc rádi.

Premiéra klipu se odehraje 8.12. od 18:00