Ahard s novým bubeníkem

  • Číst 2502 krát

kapelu Ahard sleduju hodně dlouho. Vzpomínám, že poprvé jsem je viděl v Třinci na Noci plné hvězd. Už tehdy mě tahle parta okolo Ivana "Jeki" Jekielka nadchla a s Ivanem se z nás po čase stali přátelé a trávíme náš čas v dlouhých rozhovorech. Ahard je jako víno, deska od desky lepší a lepší a tak jsme byl zvědavý, jak se našlápnutá kapela vyrovná s odchodem bubeníka. 

Ivane, od nového roku jsme spolu nemluvili, takže...jak jsi prožil kolotoč svátků a dárků?
V klidu a pohodě, doma se ženou. Nějak moc vánoce neřeším, je to spíše pohodička. Hodně jsem komponoval a chodil cvičit. Pár návštěv u rodiny a samozřejmě i setkání s přáteli na pivečku.

Znám tě jako vyznavače fitneska a zastánce správné výživy, prozraď mi, než se pustíme do muziky, přibral jsi o vánocích?
No, nepřibral -) I když doma míváme cukroví a další „vánoční“ pochutiny, mne to tak nějak nebere, kromě uzeného masa ve fazolové polévce, to musí být!

Balancoval jsi uplynulý rok? Dostal jsi se na nějaký zajímavý koncert?
Bohužel, loni jsem neměl moc času chodit na koncerty, tak jsem shlédl jen ty, kde jsme rovněž hráli s kapelou.

Dobře, vrhneme se na Ahard – vy jste začali nový rok velkou změnou, proč nastala?
Po deseti letech jsme se rozešli s bubeníkem Víťou Sargánkem a na jeho post nastoupila „mladá krev“ Marek Šánta. Rozchod byl po vzájemné domluvě, bez hádek a emocí. Zůstali jsme samozřejmě kamarádi.

Jaké je to pro kapelníka hledat náhradu za některého člena?
Vždy je to ta druhá strana mince kapely. Když vše klape, je to ok.Pokud se něco „rozbije", musíš to opravit, nebo vyměnit. My museli měnit, ale vše dobře dopadlo a kapela jede dál.

Na postu bubeníka sedí nová tvář. Sáhli jste na doporučení, nebo známém, nebo byl konkurz?
Byl to klasický konkurz, na který se přihlásilo asi 6 bubeníků.Tři to vzdali hned po poslechu skladeb, které se měli naučit. Logicky jsme poslali ty nejtěžší. Jeden byl Američan a asi by to časově nedával. Žije střídavě u nás a v Americe.Tak nakonec dorazili na konkurz 2 „týpci“, jeden v tom hodně plaval a ten druhý, náš současný bubeník, to „dal v pohodě“ a bylo vymalováno!

Prošel si nějakými skupinami?
Asi ano, ale já fakt nevím jakými, jen,že to byl nějaký mix rocku i punku….(koukám, že jsi dneska sdílný-)))

Přebral si bubenické party po Sargánkovi, udělal si nějaké úpravy ve skladbách Ahard?
Hraje trochu jiným stylem, prošel si nejen bubenickou školou ale i jazzovou a ve své podstatě se naučil vše z CD. Jen vše doplnil o svůj hráčský styl a samozřejmě o své bubenické „fígle“. Důležité je, že se nám spolu hraje dobře a po pár zkouškách kapela funguje tak, jak by měla.

Jedna netaktická otázka, jak jsi spokojený? Naučil se to rychle a dobře?
Na to už jsem asi odpověděl výše, hi,hi.

Kapela Ahard je zavedená kapela, scházíte se ještě ve zkušebně na zkoušky?
Samozřejmě, zkoušíme pravidelně, to je pro nás stále velice důležité. Díky tomu, že je nový bubeník, že se snažíme všichni zpívat a to se musí nazkoušet i díky tvorbě nových skladeb.

Je začátek roku, jaké máš s kapelou plány? Jak to bude s koncerty v roce 2018? Jedete něco zajímavého?
Pokračujeme v jarní části tour s kapelou Limetal, čeká nás prestižní a popularitou stále stoupající The Rock Legend fest v Hořicích, Masters of Rock, koncerty na Slovensku,je toho hodně. Pokud vše klapne, tak na Rocktherapy zahrajeme několik skladeb se smyčcovým kvartetem Ostravské filharmonie. A během roku budeme dávat do kupy materiál na další CD, které by mělo spatřit světlo světa v roce 2019.

My vás konečně uvidíme i v Čechách a to hned na prestižních Legendách v Hořicích. Jak se tam těšíte?
Těšíme se moc do Hořic, slyšíme o nich jen to nej nej a to nejen od fanoušků, ale i od hrajících kapel. Všichni chválí nejen prostředí, ale i přístup organizátorů. Ale i na ostatní koncerty se těšíme a můžeme vám slíbit, že do všech koncertů půjdeme na 150% !!

Co placička? Máte čas na psaní nového materiálu? Kdy to můžeme čekat a jakým směrem se dáte?
Kdy, to už jsem napsal výše a směr?? Myslím, že bude více melodické i vícehlasé, opět rozmanité, tedy věci pomalé i speedové a určitě se budeme snažit o současnější sound a věřím, že i rytmická část, díky novému bubeníkovi bude maličko jiná.

Zapojí se nový muž i do tvorby kapely a konečně kdo z vás tvoří? Nastává dělba práce?
Skladby komponuji já a Honza Bernátek – zpěvák, jak hudbu tak i texty, zda se připojí i Marek(bubeník), nevím, uvidíme.

Ivane děkuju ti za krátký rozhovor a na jaký nejbližší koncert pozveš naše čtenáře?
Díky moc Honzo a pozvu všechny fanoušky a a čtenáře Rockpalace na 26.1.2018 na koncert do Sklubu v Olomouci, kde pokračuje tour s kapelou Limetal. Info o všech dalších koncertech je na www.ahard.cz

Marek

nová tvář v kapele Ahard - Marek Šánta