Aušus zpátky na bigbeatové scéně

  • Číst 2545 krát

Západočeská rocková kapela Aušus se po 4 leté pauze vrátila zpět na pódium. Ze staré sestavy zůstal pouze zpěvák a kytarista Jarda Kunčaki Toman. Nováčci kapely jsou: kytarista Vojta Bery Berka, bubeník Ríša Pluhař a baskytarista Fanda Čepický. Kluci z kapely si udělali čas, aby odpověděli na pár otázek.

Ahoj, hned na začátek bych se chtěla zeptat, proč jste se rozhodli pro comeback?
Kunčaki: Ahoj. Všechno bylo z iniciativy Vojty který mě oslovil a dal celou kapelu dohromady.
Fanda: S Vojtou jsme na Metalfestu potkali Kunčakiho, Vojta ho znal zřejmě jen z fotek a prostě za ním šel a oznámil mu že obnovíme Aušus a dostal z Kunčakiho jeho telefonní číslo, já jsem ten výjev jen s údivem pozoroval z povzdálí. Dodnes si pamatuju Vojtovo větu : „Hele to je Kunčaki, jdeme za nim.“ Nutno dodat že se toho účastnila i značná míra alkoholu v krvi.

Co vůbec znamená název kapely? Jestli to má nějaký význam.
Kunčaki: Vždy jsem v recenzích na kapely hrající styl jako my a podobné styly četl a slýchal jaká je to sra…a a nic objevného. No a my tím pádem máme raději toto ošetřeno už v názvu kapely……..prostě jsme AUŠUS

Jak jste se vůbec dali dohromady v téhle sestavě?
Kunčaki: Pomalu ale jistě se v průběhu cca roku tato sestava dala dohromady.

Jardo, jaké bylo stát po dlouhé době na prknech a hrát staré známé songy s někým jiným?
Kunčaki: Již jsem dříve změny v sestavě zažil i docela razantní, takže vše OK a hlavní je to, že po hodně dlouhé době jsem si opět mohl říct ……….“ Ano, takhle ta muzika zase šlape“…….a na toto téma jsem měl už kladné ohlasy i od známých, kteří starou sestavu znali .

Probíhala první společná zkouška v pohodě nebo byly nějaký komplikace?
Kunčaki: První zkouška, teda vlastně poslechnutí si případných nových členů, skončila závěrem, že bubeník se sice snaží, ale má před sebou ještě dlouhou cestu, takže pro nás nepoužitelný. A hledalo se dál.

Všichni tři kluci jste poměrně mladí. Měli jste už nějaké zkušenosti s hraním před publikem?
Kunčaki: Otázka jako odpověď ode mne zní …………Jaaaaaak tři ????? :-D My jsme čtyři :-P

Byl někdo z vás tří na bigbeatu původní sestavy, když ještě spolu hráli?
Fanda: Když ještě Aušus hrál, byli jsme na zábavy s Vojtou moc malí a když jsme začali chodit na zábavy, tak už bylo pozdě.

28035006 10155031102381441 1326273235 o

Plánujete už teď do budoucna vydat společné CD nebo na plánování je ještě moc brzy?
Kunčaki: Já za sebe mám v sobě, že ano určitě, ale jak už to je a všechno má svůj čas tak i naše CD pokud bude, tak přijde v době kdy přijde jeho čas .

Kapela Aušus dělala v roce 2001 předkapelu kapelám Harlej, Alkehol, Doga a Turbo. Máte cíl opět s nimi někdy hrát?
Kunčaki: Určitě se tomu nebráníme, nicméně se hodláme soustředit hlavně na sebe a pokud nás pořadatel nebo některá z kapel osloví, tak je rádi po letech zase uvidíme a rádi si s nimi zahrajeme

Co by byl pro vás vrchol, kterého byste chtěli společně dosáhnout?
Kunčaki: Narvané sály, narvané stadiony……… a teď do reálu. Plné sály na našich vlastních vystoupeních a stálou sestavu, ve které se nebudou stáne měnit muzikanti.

Pořádáte některé akce sami nebo pouze přijímáte nabídky?
Manager: Už máme za sebou po comebacku jednu akci, kterou jsme si pořádali sami a rozhodně to nebyla poslední. Musíme ale cítit, že v dané lokalitě je o Aušus zájem.

Jste západočeská kapela, ale i přesto o vás vědí až v Brně. Chtěli byste někdy hrát klidně až na druhém konci republiky?
Kunčaki: Dříve jsme nejednou zabrousili i do jiných krajů a nejdále, jestli si dobře vzpomínám, jsme byli v Osrblie ve Slovenském rudohoří. S druhým koncem republiky nemáme problém. Pokud nás někdo pozve a vytvoří podmínky, zahrajeme třeba na Aljašce.

Děkuji vám za čas a chtěli byste ještě něco na závěr vzkázat fanouškům?
Kunčaki: Hurááááááááááááá všichni na AUŠUS!!!!!!!!!!!!

Pro Rockpalace Miri Koky Kokošková

28080757 10155031104691441 1209708642 o