Masakr metalovou pilou

  • Číst 2031 krát

Sedím nad compem a lámu si hlavu nad úvodníkem tohoto rozhovoru. Nepamatuji si,kdy bych dělal s někým rozhovor a neměl slov. Tahle parta je natolik svá,že ji člověk asi musí zažít. Je to metalová kapela z České Lípy a složená je, stejně jako „cajdácká“ grupa Kelly Family, jen z rodinných členů. Jejich děda si je tak řekl,že bude hrát v divadelním orchestru,koupil pozoun,za týden se na něj naučil a vyhrál konkurz. Pak si táta zavolal synky,rozdal nástroje a máme tady metalovou kapelu MASAKR.

Založit si svoji kapelu je snem mnohých kluků a holek. Ne každému se to však povede. Trochu netradiční je, založit kapelu rodinnou. O hodně víc netradiční však je, sestavit rodinnou skupinu a k tomu metalovou a navrch dvougenerační. Jak jste k tomu dospěli?
Ahoj, předně zdravíme všechny naše fanoušky i Vás v redakci. V naší rodině se traduje, že děda se v mládí sám naučil hrát na zapůjčený pozoun během jednoho týdne a šel na konkurz do divadelního orchestru a dal to. Tak si tedy myslíme, že máme všichni po něm hudební geny. Táta hrál v mládí ve studentské kapele a stále na to vzpomínal, až to pomalu vyplynulo, že chtěl založit znovu kapelu. Zkoušel na to sehnat lidi, ale po mnoha neúspěších, hlavně kvůli nespolehlivosti a nedostatku muzikantů v okolí, vykristalizovalo rodinné složení kapely. Poslední člen se nabídl ve chvíli, kdy se předchozí kytarista nedostavil na dva koncerty po sobě. V současnosti je domluva členů velice jednoduchá a proti jiným kapelám je to myslím velká výhoda.

Každý táta má tendenci potomky vychovávat a utvářet je k obrazu svému. Jak to chodí u vás v rodině a jak v kapele? Šéfuje tomu táta?
My už máme věk přes 20, máme svojí hlavu a považujeme se za nepřevychovatelné. Navzájem si nebereme servítky a generační mezera mezi námi nám nebrání bavit se spolu jako kámoši. V rodině šéfuje mamka a do kapely se nám nemotá. Táta funguje spíše jako manažer, zařizuje a domlouvá koncerty a řeší aparaturu. Do hudby kecáme všichni. Snažíme se držet vlastní styl, fanoušci si budou moci za krátko poslechnout nové skladby, které právě nahráváme ve studiu.

Jste kapela celkem nová! Hrajete vlastně jen rok. Jak vás lidé na vašich kšeftech berou a kolik jste odehráli vystoupení?
Tak „kšeft“ není to správné slovo, nehrajeme za peníze, hrajeme prostě proto, že nás to baví. V dnešní době se na hudbě vydělat nedá a všechny amatérské kapely to vědí. Kdo nás na koncertu vidí a slyší poprvé, zprvu u prvního songu nechápe „vo co go“, jestli jsme z marzu spadli my nebo oni. V roce 2017 jsme odehráli 13 koncertů, letos jich bude o něco víc. Máme už vlastní fanouškovskou základnu, a budeme rádi, když se bude rozrůstat – můžete nás lajkovat na fejsu.

19488695 896186003866891 3094928464661321698 o

Ve svých textech se snažíte poukazovat na různé problémy a průsery ve společnosti. Nemáte obavu z toho, že vás třeba někdo osočí z prospěchu postaveném na této problematice? 
Tak my to nebereme jako populismus, za účelem prospěchu. Většinou hrajeme zadarmo nebo tzv. výměňák – koncert za koncert. Problémy, na které poukazujeme, nejsou příliš medializované, jsou považované spíše jako konspirace a v mainstreamu jsou citovány velice zřídka. Máme tím na mysli chemtrails (sprejování chemikálií z letadel), vakcinace (očkovácí látky s hliníkem a rtutí), nástup NWO (nový světový řád), čipování lidí (sledování velkým braterem) a mnoho dalších témat. Název kapely „MASAKR“ vychází z konspiračních teorií, protože to, co se právě ve světě odehrává, je masakr. Z toho je jasné, že se nevezeme na žádné komerční vlně. Věci neděláme jako většina kapel, nezpíváme o lásce a dalších sladkých sračkách, jdeme do toho tvrdě.

Jak máte rozdělené úkoly v kapele?
Úkoly v podstatě nemáme. Co dělá táta už bylo řečeno, všichni skládáme, cvičíme, stěhujeme apáru sem a tam, řídíme dodávku, hrajeme a pijeme pivo.

Nemáte třeba v plánu vydat nějaký průřez vaší tvorbou na CD?
Cd zatím neplánujeme, naše nahrávky v CD kvalitě poskytujeme zdarma na bandzone i jinde na internetu, kde si je každý může stáhnout a dát na USB nebo CD dle libosti. Ve finančních možnostech amatérské kapely prostě není možné vydat profi CD.

Máte před sebou rok 2018. Co by jste v něm chtěli jako kapela uskutečnit. Dali jste si nějaké cíle?
Máme nějaké cíle, asi jako každá kapela. Chceme co nejvíc hrát pro co nejvíc lidí. Taky chceme natočit nějaký videoklip, o natáčení ve studiu jsme se již zmínili. Snad se nám povede do konce roku ještě zkomponovat několik songů. Minulý rok jsme na pódiu stáli poprvé, neměli jsme žádné zkušenosti a od té doby jsme se zlepšili o 1000%. To nás motivuje jít dál, jak ve formě projevu, tak ve zralosti naší tvorby.

V poslední otázce dávám všem prostor k oslovení čtenářů, vyslovení nějakého moudra nebo poselství pro všechny, co listují v Rockpalacu. Tento prostor dávám tedy i vám-kapele MASAKR
Zdravíme všechny čtenáře a přejeme jim, aby neuvízly v sociální izolaci u fejsů a aby žili opravdový a šťastný život ve skutečném světě. Rádi Vás uvidíme na našich koncertech – kapela „MASAKR“

Pro Rockpalace „zmasakrovaný“ Šošon