Moravský Solfernus koketuje s peklem

  • Číst 1869 krát

Brněnská blackmetalová kapela Solfernus vydala na podzim výborné album Neoantichrist, které jsem na Rockpalaci recenzoval. A to byl také důvod, proč jsem si domluvil rozhovor s Igorem, který na desku nahrál kytary, basu a přidal i vokál. Solfernus je takový all star band. V jeho řadách hrají muzikanti z kapel Root, Asgard a Inner Fear. Však se od Igora dozvíte víc.

Na úplném začátku se musím zastavit u krásného názvu kapely Solfernus. Mladší ročníky možná nevědí, že je to jméno čerta z české pohádky Hrátky s čertem. Jak jste na tohle jméno přišli, pekelníci?
To už je hodně dávno, ale tak jako všechno kolem tohoto projektu bylo v začátcích vše čistě spontánní, tak i sypání vhodných názvů z rukávu nebyl problém. Pojem SOLFERNUS byl samozřejmě inspirován neméně inspirativní postavou pana Doktora. Symbolizuje odkaz na zdravé rouhání, lehce nadřazené chování zainteresovaných a dostatek nadhledu smíchaného s černým humorem.

Sestava vaší kapely se za celou dobu příliš nezměnila. Od začátku funguje trojice Igor, Khaablus a Paramba. Změny si vyžádali pouze bicí? Nebo s kapelou hrál ještě někdo další?
Když kapela neexistuje, není tak těžké udržet sestavu pohromadě. Na nové desce jen pokračuje seriál bubeníků, kteří to s námi chtěli zkusit a mají tím pádem ve své diskografii album, kterým se mohou opravdu pochlubit.

Kdo nabubnoval první EP Diabolic Phenomenon. To vyšlo jen jako pálenka, takže k němu nemám ani pořádný obal, prostě jsem jméno bicáka nenašel. Na debutu je takovej nářez, že bych čekal, že bubny zahrál automat. Ale druhou desku Hysteria in Coma a první dlouhohrající natloukl Tomáš Corn. A Corňák je prostě zvíře, neskutečná rychlost od začátku až do konce. Proč v kapele skončil?
První EP nabušil norský sypač Sigbjörn Erik Thørsen (Haha, tak přeci jen bicí automat, pozn. redakce), dlouhohrající desku „Hysteria in Coma“ maestro Coroner. Ten s námi odehrál také všechny tehdejší koncerty, ovšem poté na delší dobu skončil s hraním kvůli zdravotním problémům v oblasti dolní končetiny – blasting moribundus.

Zatím poslední deska Neoantichrist vznikla ve stejné základní sestavě, jen do party přibyl Pavel Kubát známý jako Paul Dread z Root. Proč jste zvolili právě tohohle borce?
Byl logicky první bubeník, který dostal nabídku nahrát bicí na album „Neoantichrist“ a šel do toho. Další bubeníky nebylo potřeba lanařit.

SOLFERNUS 22

Každý člen kapely Solfernus má spoustu aktivit. Igor a Paul hrají s Root, Paramba válí například s BigBoss bandem nebo Asgard a Khaablus zpíval třeba na deskách Inner Fear. Takže v případě Solfernus jde o jakýsi brněnský „all star black metal band“. Sejdete se vůbec na zkoušku, nebo vše řešíte přes net?
Já jsem tuhle sestavu nikdy na žádné zkoušce neviděl. Potkali jsme se několikrát na baru, při focení promo fotek a dokonce i při natáčení klipu, kde jsme odehráli asi desetkrát na playback jeden song. Určitě neřešíme všechno přes net. Spíš přes drink.

Tomu říkám zdravý přístup Moravanů. Když začaly vznikat songy pro Neoantichrista, bylo od začátku jasné, že to jsou písně pro nový Solfernus?
Vůbec ne, v plánu byl nový projekt. Okolnosti daly materiálu po několika výměnách názorů staronové jméno. I proto deska zní jinak než debut.

Nedávno už to vypadalo, že se nad pekelníkem jménem Solfernus slehly vody, aktuální deska přišla pro fanoušky dost nečekaně. Nebrzdí Solfernus účast jeho členů v dalších hudebních projektech?
Samozřejmě. Aktivitám kolem SOLFERNUS se nějakých osm let nikdo nevěnoval. I když jsme kdysi hráli živě, stále to většina lidí bere jako projekt lidí z dalších kapel. Sám jsi to nazval all star bandem. ÚSMĚV. 

Zaznamenal jsem na netu fotku, takže vím, že se s Parambou věnuješ taky hokeji. Hrajete pravidelně nebo si jdete šťouchnout jednou za sezonu?
Nehrajeme pravidelně, ale náhodou jsme po novém roce vyjeli na led s několika dalšími podobně aktivními sportovci. SMÍCH.

A k této fotce přišla výzva mých přátel z kapely Tortharry, kteří navrhli přátelský mač. To by mohla být dobrá zábava. Přijmete výzvu THY?
Proč tříštit síly? Radši bych hrál za společný metalový mančaft, který rozdrtí kupříkladu hiphopery nebo žurnalisty.

SOLFERNUS 7

To zní jako další výzva. Budu o ní uvažovat. „Hysteria in Coma“ vyšla u Shindyho, novinka je dílem společné péče Satanath records a Azermedoth Records. Proč jste volili právě tuhle spolupráci?
Satanath Records vydali album pro Evropu a Asii, striktně blackmetalový label Azermedoth Records činí to stejné pro Severní a Jižní Ameriku. Z dostupných nabídek na spolupráci jsme zvolili dvě vydavatelství i proto, že bude CD k dostání také v zemích, do kterých bychom to vlastními silami nikdy nedostali.

Na Hysterii mě překvapily dva covery. Je tam Antichrist od Slayer a Vládce Dogra z dílny Root. Uvažovali jste při tvorbě Neoantichrista o další převzatině?
Ne, protože by to narušovalo dobře fungující celek vlastního materiálu.

Neoantichrist se vám opravdu povedl. Měl jsem tu čest desku recenzovat a jsem z ní prostě nadšen. Z desky je cítit vývoj kapely, od totálního black metalu jste se posunuli až k epickému metalu. Souhlasíš?
To je více než dobrá zpráva a velké ocenění, díky. S těmi škatulkami si nejsem jist, ale pokud to tak vnímáš, je to asi v pořádku.

Dočkáme se nějakých koncertů pod hlavičkou Solfernus, co třeba účast na letních festivalech?
Zatím ne.

Má černá duše Solfernus plány do budoucna, nebo se kapela zase uloží k dlouhodobému spánku?
Snad se časem objeví nový videoklip a poté možná i dlouhodobý spánek. Kdo ví…

A slovo závěrem, vzkaz našim čtenářům…
Všem díky za skvělé ohlasy na album „Neoantichrist“ a přečtení tohoto interview v Rockovém Paláci.

Děkuji za rozhovor

Pro Rockpalace Honza Holý