Karakum slaví čtvrt století

  • Číst 2486 krát

Heavymetalová kapela z Jihlavy KARAKUM už je na české 25 let, to je o důvod víc, proč Mirka Ondráčka, Milana Munducha, Vaška Žáka a Honzu Jakubce vyzpovídat.

Zdravím, 25 let hraní je pěkný číslo. Jak jste se dali dohromady?
Ahoj, už je to dost dávno, ale asi by se dalo říci, že Karakum v roce 1993 vznikl sloučením dvou kapel. Kytarista, klávesák a basák z jedné a bubeník a kytarista z druhé.

Byly změny členů nebo už to v téhle sestavě táhnete od začátku?

Změn bylo několik, v roce 1997 odešel klávesák, kytarista i basák. Zůstali jen dva, bubeník Milan Munduch a kytarista Mirek Ondráček. A oba jsou součástí Karakum celých těch 25let. Pak k sobě našli basáka Kubu Kittlera, kterého později nahradil Jirka Vlach a po jeho odchodu ten post obsadil Honza „Johny“ Jakubec. V roce 2007 s námi začal coby host vystupovat zpěvák Zbyňek Dvořák a postupem času se stal členem kapely. V roce 2009 po vydání CD Páni draků kapelu opustil. V té době Karakumu velmi pomohl „Štěves“, zpěvák kapely Vosa rock, který s námi odzpíval několik moc fajn koncertů, než se Zbyňa na počátku roku 2011 vrátil, spolupráci pak s kapelou ukončil po výročním koncertě k 20tinám kapely v listopadu 2013. V roce 2014 jsme hledali zpěváka a v roce 2015 tuto pozici obsadil současný pěvec Vašek Žák

Karakum je poušť ve střední Asii. Jak vás napadlo pojmenovat kapelu zrovna po řídce osídlené poušti, kde prší 1x za 10let?

V počátcích kapely nám jeden kamarád přinesl text o moci a tajemstvích pouště pojmenovaný právě Karakum a my se pak rozhodli tak i pojmenovat kapelu. Časem vznikla představa či vize, že dnešní poušť Karakum (černý písek) ukrývá dávné bájné království dračích jezdců stejného jména….

7. dubna hrajete v Jihlavě s kapelami Limetal a Hairy Groupies. Proč vás napadlo pozvat zrovna je?

Ve stručnosti asi tolik, že Hairy Groupies nás pozvali coby hosta na svůj křest EP a my je, řekněme na oplátku, pozvali do DIODu.
No a Limetal? Jsme moc rádi, že přijali naše pozvání, jejich koncert určitě bude fajn dárek pro naše fans i pro nás. A přiznávám, že se těšíme na setkání s Jardou, Jurou, Vencou, Fanym a Veronikou.

0005

Máte už domluvené i další dárky, které chcete dát sobě i fanouškům k narozeninám?

Budou nová trička, nové www stránky, máme rozpracovány nové songy a možná…. Inu vše neprozradíme …

Víte přesný počet odehraných koncertů?

Nebyly jich stovky, ale i tak přesný počet nevíme

Na jaké povedené akce vzpomínáte do dnes?

Je asi těžké vybírat, vždy se na koncert těšíme a chceme si jej užít. Ještě v minulém století byly moc fajn akce pořádané Jirkou a Maruškou Báčovými v Pikárci a Moravci. Velký dík patří kapele Metanoon, kteří nám v našich začátcích dávali možnost hrát na jejich akcích. Velmi rádi jsme měli koncerty v Jamném, kde byli našimi hosty Salamandra, TITANIC, ExARGEMA, Garant, Rimortis nebo Metalinda. Rádi vzpomínáme na super přijetí brněnskými fanoušky, tuším v roce 2012, v clubu Faval, kde jsme hráli na pozvání Salamandry a vždy nám bylo ctí a potěšením zahajovat Májové slavnosti pořádané KBR u nás doma, v Lukách nad Jihlavou … Ale těch hřejivých a fajn zážitků bylo mnohem více a na mnoha místech….

Máte cíl, kterého byste chtěli dosáhnout, nebo už se vám podařilo si cíl splnit?

Nevím, jestli jsme si někdy dávali nějaké velké cíle, my jen hrajeme muziku, co nás baví, jsme rádi když jedeme hrát a samozřejmě jsme rádi, když se náš heavy metal líbí i fans…. Na druhou stranu je asi fér přiznat, že zahrát si na Ronnie James Dio Stage by bylo splnění velkého přání….

Děkuji za rozhovor, přeji vám spoustu skvělých let na pódiu. Chtěli byste ještě něco na závěr dodat?

Poděkovat všem co nám celá ta léta drží palce.
Pro Rockpalace Miri Koky Kokošková