Jana Hejčová, produkční The Legends Rock

  • Číst 4129 krát

Blíží se The Legends Rockfest a celý realizační team pracuje na plné obrátky. Jedním z veledůležitých „koleček“ ve velkém soukolí je produkční tohoto festivalu Jana Hejčová. Pod jejím vedením to v zákulisí šlape jak dobře namazaný stroj, „vzpurní“ muzikanti poslouchají jako beránci, auta přijíždějí a odjíždějí tak, jak mají, kapely nastupují v přesném čase a Jana se svými deskami v rukou a telefonem u ucha neustále kontroluje časy i veškeré dění ve velkém běhu tohoto báječného festivalu. Co obnáší práce produkční, na to jsme se Jany zeptali pár dní před festivalem.

Ahoj Jano, než začneme o Legendách, nemůžu se nezeptat – ty a muzika, co pro tebe znamená?
Životní vášeň, která mě chytla ve čtrnácti letech při přechodu ze základní školy na střední. Někdo jezdí na kole, na lyžích, já jezdím na muziku:-)

Jaké jsou tvoje oblíbené kapely?
Je jich mnoho, ale kdybych měla vybrat jednu za tuzemskou scénu, tak Arakain, z těch zahraničních je to Metallica.

IMG 5132

Jak se člověk dostane k funkci produkční na tak prestižním festivalu, jakým Legendy bezesporu jsou?
Hříčkou osudu. Pořadatel festivalu Zdeněk Lhota se ve statusu na Facebooku dopustil pravopisné chyby, jednoduše napsal Aleš BrYchta místo správného Brichta. Nedalo mi to a musela jsem ho na to upozornit – jak jinak, když jsem s touto muzikou dospívala a provázela mě všemi těmi roky až dodneška. Komentář se rozvinul v další debaty, ze kterých Zdeněk nabyl nejspíš dojmu, že by mohl využít něčeho z mých zkušeností na této scéně. Slovo dalo slovo – a pro příští ročník mi navrhl, abych si program vzala na starost.

Kolikátý ročník Legend už chystáš?? Co vlastně v kostce obnáší práce produkční?
Letos už čtvrtý. Jako produkční musím být multifunkční – mám na starosti výběr kapel, časový harmonogram, tedy v kolik hodin jaká kapela vystoupí, po příjezdu účinkujících se musím postarat, aby jim na místě nic nechybělo, a dohlížet na hladký průběh všeho dění v zákulisí, tedy aby byl každý včas na svém místě, aby měli všichni zajištěnou šatnu...je toho hodně a po celý festival se člověk nezastaví.

IMG 5133

Jak probíhá výběr kapel? Dostáváš promo nahrávky, nebo doporučení na zajímavou kapelu, co má kapela udělat, aby na Legendách mohla vystoupit?
Chodí mi na e-mail nahrávky, ukázky včetně odkazů na webovky, případně Bandzone, často jezdím i na menší akce, kde vystupují méně známé kapely, z nichž mě mnohdy nějaká zaujme a může pak dostat prostor.

Máš přehled, kolik kapel už na Legendách vystupovalo?
Za mého působení se vystřídalo na pódiu 36 kapel, od jmen z první ligy českého rocku a metalu až po mladé kapely, které si širší publikum teprve získávají.

Dokážeš si v tom veškerém kolotoči práce produkční Legendy i užít? Najdeš si čas poslechnout si nějakou kapelu?
Abych byla zcela upřímná, moc se mi to nedaří. Zodpovědnost mi to nedovolí, nicméně při pohledu na užívající si návštěvníky pociťuji trošku závisti:-)

Je tajemstvím, kdo je to pro letošek tvůj favorit?
Ano, je:-)

Překvapila tě příjemně na Legendách některá kapela, která pro tebe do té doby byla neznámá?
Žádná kapela pro mě není neznámá, když ji zařadíme mezi účinkující, ale live mě jich pár příjemně překvapilo – např. Soustrast a Matahari.

Každý rok přivezete mimo známá jména i nějakou kapelu, která zatím tolik není v povědomí posluchačů. Letos jsou to mimo jiné moji výborní kamarádi Ahard. Jak se děvče z Liberce dostane ke kapele z Ostravska?
S Ivanem jsme v kontaktu už dva roky, od doby, co mi zaslal jejich CD. Letos právě přišel jejich čas:-)

Hořický festival roste rok od roku. Mnoho organizátorů si stěžuje na nezájem, což se o vás říci nedá, jak si to vysvětluješ?
Všichni, kdo Legendy jednou navštívili, hovoří o takřka rodinné atmosféře, která na něm vládne. Mohu to potvrdit. Stejně tak si účastníci nemohou vynachválit příjemné prostředí v areálu Pod Věží. Naší další velkou devizou je možnost ubytování v chatkovém kempu těsně sousedícím s areálem, a také pevné sociální zázemí, které už vůbec není na letních festivalech samozřejností.

IMG 5134

Nabídne zase i letošní fest kompletní servis od ubytování, jídla, soutěží tak, jako to bylo v předešlých ročnících?
Samozřejmě budou v areálu stánky s občerstvením, široký výběr alkoholických i nealkoholických nápojů. Soutěže už tradičně patří k doprovodnému programu a budou velmi různorodé.

Co nějaká novinka? Můžou se letošní návštěvníci, kteří již tradičně na Legendy jezdí, těšit na něco úplně nového?
Určitě, za mě chlap v roli moderátora:-) Této role se pro letošek ujme Olda Tamáš. Dále se vedení festivalu každý rok snaží vylepšovat zázemí pro fanoušky a přidat i něco nového po stránce výzdoby. Ani letošek nebude výjimkou: do areálu bude umístěna metr a půl velká koule, na které budou umístěny názvy všech doposud vystupujících kapel. Má to symbolizovat „náš svět“ . Dále bude v areálu instalováno trojí svislé pexeso, opět s fotografiemi z předchozích ročníků.

Kdy a v kolik to celé odstartuje?
Startujeme 20. července. Brány festivalu se otevírají v 15:00, o hodinu později vystupuje první kapela – F.A.KING

Jsou stále ještě k dostání zvýhodněné vstupenky, popř. kde si je lidé mohou koupit či objednat?
Zvýhodněné vstupenky jsou zatím ještě k dostání, doporučovala bych ale s nákupem neotálet. Předprodej končí 1. července. Vstupenky můžete zakoupit prostřednictvím e-shopu na webu www.thelegendsrockfest.cz, kde také najdete spoustu dalších informací o festivalu.

IMG 5138

Kdy pro tebe jako produkční začne práce na dalším ročníku?
Práce je to víceméně celoroční. První nápady, koho z umělců pozvat na příští, osmý ročník, jsem měla v hlavě již před nějakým časem, pár prvních vlaštovek máme tedy dokonce již potvrzených.

Jano, děkuji ti za tvůj čas, a jak už se stalo pravidlem při rozhovorech na našem webu rockpalace.cz, co vzkážeš našim čtenářům a jaký tvůj oblíbený klip jim na závěr tvého rozhovoru pustíš?
Aby si letošní ročník parádně užili! No a MUZIKU?? Vybírám Metallicu.