S J. A. Kronkem nejen o Albandu

  • Číst 3772 krát

Asi většina lidí Tě zná z Kernu. Tvůj odchod a založení Albandu znamenal i změnu stylu. Můžeš říct pár slov právě k té stylové změně?
Já ani nevěděl, v tom roce 2008, do čeho se řítím. Spolu s odpadlíky jsme vystoupili z armádního vrtulníku (KERN) a sedli do ultralightu (Alband ). Přetavili jsme společně třešničky ze stávajícího repertoáru a z hutného soundu do akustické komorní podoby. Ve světě téhle podobě říkali unplugged. To se nám zalíbilo. Druhá fáze byla, že jsem se vřadil do instrumentální sekce spolu s elektroakustickou furchovkou. Třetí fáze byla rozhodující pro budoucnost! Tohle Durango od Furcha mělo (a má dodnes) tak inspirativní charakter zvukového projevu, že i při tom mém domácím brnkání dalo vzniknout novým písničkám. Šlo to samo. Radost. Jiná cesta. Kalibrace.

CD Kalibrace smyslů je na světě od r. 2009. Teď je nové album. Proč právě takový odstup mezi alby?
Když už došlo po 27 letech k odluce od hard&heavy a k tomu obratu k akustickému pojetí, velmi těžko se vyjadřuje to, že současně krvácíš a současně bereš infuze do obou žil ve fose cubitalis. Ráno jsem vstával do tmy, sjížděl potah Elixír a psal texty, prožíval jsem tu dobu tvoření tak intenzivně i s Machatou, Horňákem a Fraňkem, že zrození alba bylo jak vydechnutí sektu při sabrage. Prudké, intenzivní,konečné. A před námi byl jen vesmír. Prázdno, ticho. Museli jsme se ukázat, dokázat, že žijeme, hrajeme, že máme co nabídnout. Měli jsme konečně nový jiný playlist, objevovali jsme nová místa pro hraní, nové zvuky, nové nástroje, potkali jsme Kláru s akordeonem, posléze Petrželu s klávesami….do toho mi řezali do krku, pustošili zrůdu radioterapií, tak jsem byl zachráněn a už PODRUHÉ v životě se díky muzice a přátelům vrhnul do života. Jééénže, uteklo 8 let a bylo potřeba to nějak oslavit! Třeba novým albem.

Prozraď, prosím, co můžeme na novém albu čekat. Tím narážím na zmínku o rapu, duetu apod.
Když se už pereš s Múzami, napadají tě tisíce zběsilostí. Sebeobrana nebo útok? Nové podněty, nápady, něco vyzkoušet jinak. Třeba ten rap. Je to určitě fenomén i v našem dolíku. Chtěl jsem to pochopit, uchopit, použít. Hm, nevyšlo to. To duet je jiná kašička. Napsal jsem Samaritány a hledal jsem figuru, se kterou by mi to seklo, Teda sedlo. Kde se vzal tu se vzal Alda Petržela s kytarou v obráceném gardu a s živelným projevem. Poslal jsem mu mp3, ve studiu dali jednu prubu a šup s tím na CD. Apod. už další není. Jenom Alband. Jak jsme zvyklí.

Jsi znám precizní přípravou. „Salámismus“ je ti tedy cizí??
Nenene! Já jsem do jisté míry spíš salámista. Na opačné straně „salámu“ mám Machatu, který je až přehnaně pregnantní a jeho tlak na jisté plnění úkolů je někdy rozhodující a já s tím počítám. Mě udolává prokrastinace. Ale probouzí ve mně zodpovědnost. To se od Tygra pořád učím.

DSC 6131w

V počítači se dá dnes ve studiu „vyrobit“ snad cokoliv. Co Ty a nové technologie nejen v muzice?
Já, nadšený cucač mléka z verneovek, přijímám nové technologie velmi rád. Pravda je, že už někdy narážím zdi chápání a potřeb. Ale kupuju si odborné časáky, něco si přečtu, až jsem chytrej jako to pověstné rádio a jsa poučen, buď do „toho“ jdu nebo se na to vykašlu. Mám chytrý telefon, čtečku na e-knihy, zrcadlovku Nikon, TV LCD a soundbar, čtyři el. akustické kytary, pod nohama malou elektrárnu, bezdrát a teď ještě vyzkouším in-ear odposlech. Furt něco. Mám taky kočku. Sherylku.
Dávám jí kapsičky Felix, granule Purina Proplane a pravidelně měním vodu. Když začnu doma hrát, prchá na dvůr. Ale pravidelně se vrací. Nosí mi ještěrky.

Zajímají Tě hudební či zvukové experimenty nebo máš vždy předem jasno jak má a tudíž bude nová písnička znít?
Přál bych si, abych tu představu, ty aranžérské obrysy vyznění písničky, dokázal přenést do naší zkušebny a klukům do prstů a do hlav. Někdy to ti filištíni dají hned, někdy se s tím trápíme, pomalu pláčeme jak to nejde, dny letí. Bereme si domů každý svůj part, stejnou mp3 a……klid, nějak to vždycky dopadne. Není prostor pro experimenty. V pažích to mají již ověření instrumentalisti.

Dokážeš složit písničku „na povel“ - na zakázku, nebo musíš čekat, až „TO“ přijde a uzraje?
Jsem z vesnice. Zemědělský typ. Ale nejsem pod jasným tlakem přírody: teď orej, zasej, skliď!
Neořu, hned seju. Jedno semínko. A už před rozedněním trsátkem a brumendem prohrabuji tu černozem nápadíčku. Rozvíjej se, poupátko…! Takhle to mám. Na zakázku, na objednávku, na smlouvu, pro někoho…..neumím.

Myslím, že jsi nikdy nenazpíval nějaký bezduchý blábol. Jak moc jsou pro Tebe texty a jejich obsah nebo myšlenky důležité?
Furt cítím tu sílu slova a vyjádření se jako v devítce. Když jsem se zamiloval. Ta potřeba tomu druhému opatrně sdělit, že se ve mně něco děje, že je to silné a krásně jedinečné. A nesahal jsem po Nezvalovi ani Hrubínovi, nějak jsem se z toho vysekal sám. Ta dáma má ty moje smělé pokusy dodnes. Četl jsem je, a ani jsem se jim po letech nesmál. Bylo tam všechno: síla a pravda. Tak to mám dodnes. Námět a feeling. Co víc?

Turné Souboj rebelů připomněl-a to úspěšně- časy Kernu s Tebou. Zaznamenal jsi nějaké tlaky na Tebe kvůli nějakému „ návratu“ k starým skladbám a bigbítu apod. ?
Návrat ke starým peckám mě ničí. Přitom rozumím fans. Společně jsme prožili v jiné době krásné chvíle. Při té které písni si to všichni přirozeně připomenou. Prostě skvělé. Teď to tak dělá současná sestava KERNu a všem je fajn. Po té euforii z Rebelů jsme v kapele diskutovali o tom, že by The Past, ta sestavička Albandu s Michalem Kuglerem (!) mohla žít vlastním životem (!!!) Problém byl v tom, že by KERN hrál Explozi v Karviné a The Past v Plzni. To byla kravina. Navíc v té době, na úpatí r. 2017, už bylo jasné, že zvítězí práce na REZIDUU. Z řetězu se urval Horňák, pro kterého je ohulený Matěj stále připomínkou rockové historie, a vkládá kus svého JÁ do souboru Mylions.

DSC 6245w

Děláš teď akustickou muziku. Součástí hudby je ale i energie - v různých podobách. Máš recept, jak to tam- je-li třeba- ve správný moment prostě „narvat“ právě třeba skrze akustickou kytaru, kde nepomůže např. zkreslení nebo větší „kravál“ ?
Součástí hudby je i ticho. A dynamika. Především dynamika. Kouzla s ní! Ve správný čas zašeptat, ve správný okamžik zabrat. I cajon i španělka jsou někdy kladivo...

Hymnu už jsi zpíval. Máš nějaký vlastní nenaplněný „zpěvákův sen“ ?
Ne, všechny sny (v této souvislosti) se mi dosud splnily……

Teď s dovolením trochu jinak: Četl jsem někde blbou otázku, ale stejně ji dám i Tobě. :) Co by sis vybral? Halford nebo Dio ?
Rob Halford !!

Rainbow nebo Blackmore´s Night ?
Rainbow !!

Utopenci nebo ústřice ?
Utopenci.

Moto GP nebo Formule 1 ?
Moto GP (46, 84, 17)

Chceš říct něco, na co jsem se nezeptal a dá se zveřejnit?
Díky, snad jen, aby se naši příznivci mrkli na naše stránky: www.alband.cz a nový videoklip, k titulní písní „Trofeje“ 

Díky za Tvůj čas a ať se dílo daří..

Děkuji za příjemné otázky, přeju hodně dobré muziky Tobě a…. úspěšný Rockpalace.

V Brně, 9.října 2018

Pro Rockpalace: Petr Kohoutek