Milan Schelinger o projektu Zemětřesení

  • Číst 3360 krát

Přečtěte si, jak se k otázkám na téma Zemětřesení rozepsal Milan Schelinger. Za dva týdny budeme zveřejňovat podrobné informace o hracích časech a hlavně autogramiádách na jednotlivých zastávkách. Těšíme se na vás!

Když se na jaře r.1981 zatočily víry Dunaje a Jirka zmizel v jeho vlnách z tohoto světa, utichl i jeho hlas v éteru.
Vzpomínám si, jak jsem seděl někdy na podzim toho roku v podkrovní místnosti redakce obalu v Supraphonu, kde jsme dolaďovali poslední detaily pro kompilaci Jiřího písní nazvané, jak jinak, než"Holubí dům".
Tehdy vstoupil do redakce další z pracovníku Supraphonu a sdělil nám informaci, že přišel befel ze shora, že tato LP deska nevyjde, neboť Jiří Schelinger, byl označen jako špatný příklad pro mládež.
Celá 80tá léta pak už jen zcela sporadicky občas zazníval z rozhlasu Holubí dům.
Fanoušci a příznivci Jirky však na něj nezapomněli, nepropadl se do propadliště dějin, ale díky spoustě písní, které se zapsaly do srdcí lidí, kteří chodili v 70 letech na jeho koncerty, mu to "spočítali" hned v roce 1990, když díky změně režimu a pádu komunismu, mohlo konečně výše zmiňované album vyjít. Prodalo se ho tehdy postupně na LP, MC a CD více než 140 000 kusů. Byl to velký Jirkův návrat, protože začal opět zaznívat ze všech možných rádií, které po revoluci vznikaly. Tento posmrtný úspěch byl v 1993 korunován platinovou deskou Supraphonu za 750 000 prodaných nosičů, kterou spolu s ostatními artefakty z Jiřího pozůstalosti můžete dnes spatřit v Muzeu populární hudby. Chybělo už jenom jevištní živé provedení, zkrátka aby si lidi mohli opět poslechnout to, o čem dnes můžeme bez nadsázky říci, že patří k tomu nejlepšímu, co tady 70 léta v tomto žánru zanechala. A sami lidé jakoby tomu tak chtěli, vygenerovali tuto super skupinu, jak se dnes říká, v sestavě Miloš Dodo Doležal kytara, Vlasta Henych basová kytara, Štěpán Smetáček bicí a Aleš Brichta zpěv.
Zvolit schelingrovský repertoár, navíc zahalený do nimbu majestátu smrti, byl sázkou na jistotu. Když za mnou tenkrát tyhle máničky přišly a pozvaly mě do projektu jako hosta, dostal jsem najednou strašnou trému, protože jsem cítil, že to bude také můj návrat na podium. Ten kolosální úspěch celého projektu "Zemětřesení", byl synergií více faktorů. Hudba, texty F.R. Čecha, ale zejména nový charakter, který byl písničkám vtisknut vyzrálými hráči, kteří se vyvíjeli po celá 80. léta, v nichž si budovali nové a širší interpretační limity a vlastní popularitu. Zasažení úspěchem celého tehdejšího projektu, mě o rok později dovedlo k založení vlastní kapely, Milan Schelinger band, se kterou jezdím dodnes.

Ptá-li se někdo, zda i v případě "Zemětřesení" po 25letech se jedná o revival nebo tribute, definoval bych to s nadsázkou asi takto: Je to revival tehdejšího tributu, ale supreme. Pojďte tedy s námi drazí "seismologové" vstoupit po čtvrt století do stejné řeky.