Blaze Bayley a Thomas Zwijsen pro Rockpalace

  • Číst 3772 krát

Naskytla se příležitost položit pár otázek kytarovému virtuosovi Thomasovi Zwijsenovi a zpěvákovi Blaze Bayleymu doslova pár dní před příjezdem do České republiky, kde zahrají v Plzni a chrudimském R-klubu. Některé otázky byly shodné pro oba, ale... no posuďte sami..

Thomasi, jak se tak člověk stane virtuosem?
Nákupem mého kytarového kurzu na www.KingOfTheString.com.

Asi nejvíc hraješ známé skladby rockových legend.. Co klasická hudba? Bach, Mozart, Smetana?
Studoval jsem klasickou hudbu a moc se mi líbí. Nicméně hlavně mám rád klasickou hudbu pro kytaru, převážně španělskou. Skladatele jako Albeniz, Granados, Tarrega atd.

Když si poslechnu Tvoje vlastní skladby, mám pocit, že jsou ještě o level těžší než to, co od tebe je nejvíc známé.. Pletu se?
Složit vlastní písničky je mnohem těžší, než přearanžování těch známých. Musím sám vymyslet melodie a harmonie. Natočil jsem celé album originálních kompozicí pro kytaru, housle, čelo, bicí atd.. Jmenuje se Divide & Unite a je dostupné na www.ThomasZwijsen.com.

Co jsi Ty osobně musel udělat proto, aby se z Tebe stal takový hráč, jakým jsi dnes?
V první řadě jsem bral hodiny hudby, hodně jsem cvičil a neztrácel čas pitím a hraním počítačových her, jako moji kamarádi. Také jsem neztrácel čas na škole. To byla také důležitá součást toho všeho.

Vystupuješ buď pod svým jménem nebo akusticky s Blazem Bayleym . Neláká tě pozice kytaristy v nějaké kapele?
Rád hraji v kapele (například když jsem dělal turné King of Metal). Teď ale preferuji sólo kariéru kytaristy pro kytarové publikum. Hraji na kytarových festivalech a koncertech pro Ortega guitars, natáčím videa, kytarové kliniky, vydávám sólová alba, koncertuji sólo i s Blazem. Mám docela nabitý program.

Kdybys mohl vrátit čas, je něco, kvůli čemu by ses někdy v minulosti rozhodl jinak a třeba se vzdal muziky a žil jako „ normální člověk“ ? 
A co je normální? Nudná práce od 9 do 5 bez cestování, koncertů, fanoušků a večírků? Díky, to ne!

Cestuješ po celém světě.. Kde se hraje muzika, kterou bychom určitě měli slyšet?
To je zajímavá otázka. Když koncertuji, tak nemám moc času poslouchat muziku té země nebo regionu. Nicméně někdy mám čas poslouchat velice dobré předkapely na našich koncertech. Pamatuji se na skvělé v Srbsku, Turecku, Polsku a samozřejmě Melissu v České republice.
( Hezké.. Děkuji. Pozn. PK)

Jíš a piješ po celém světě.. Co bychom určitě měli my tady ochutnat?
Když jsem na turné tak většinou trvám na dobré a zdravé stravě. Teď jsem v Itálii a jídlo je vynikající. Také jídlo ve Španělsku, Brazílii a hlavně Číně bylo výborné. Nedoporučoval bych jídlo v Anglii a v Rakousku.

Zahraješ snad cokoli. Co si ale rád poslechneš Ty sám ?
Na tomto turné během cesty třeba Iron Maiden, Hammerfall, Deep Purple, Flying Colors, Bruce Dickinson, Vincente Amigo, Judas Priest, Offspring... a moje snoubenka si Melissu pouští v autě celkem často..

Co bys do tohoto rozhovoru řekl o Blazeovi? (Neboj, nedozví se to.. )
No, on sedí teď za mnou v autobuse, tak je to riskantní.. :) . Musím ho ale pochválit, za to, jak dodržuje dietu. Jinak je samozřejmě radost cestovat a hrát s takovým zpěvákem.

Chceš sdělit něco, co zde chybí a dá se zveřejnit??
Rád bych poděkoval všem lidem, kteří jsou s námi na tomto turné, včetně našeho koncertního manažera Johna. Také bych se rád zmínil, ze jsem právě vydal nové dvojalbum NYLON METAL. Je na něm 28 skladeb, převážně metalové, přearanžované pro klasickou kytaru. Těším se, až budu znovu koncertovat v České republice. http://www.thomaszwijsen.com//
Díky moc.

thomas01 

BLAZE:
Jsi jeden z nejtvrději pracujících umělců. Proč? Je to vášeň, životní styl nebo něco jiného?
Jo. Nemůžu se zastavit! Mám hrozně rád živá vystoupení, když mi to dobře zpívá a dobře se cítím. Co mám ale ze všeho nejraději je, když z nějakého počátečního nápadu dotáhnu písničku přes demo až do úplného konce. Je to jako nějaká skládačka "Jak to do sebe nejlépe zapadá", to mám opravdu hrozně rád.

Ustálila se sestava tvé kapely a myslím, že je to na posledních třech heavy albech moc znát. Myslíš si to taky?
Určitě. Je skvělé s nimi pracovat a hrát.

Znám muzikanty, pro které je nepředstavitelné, že by odjeli na takové turné, jako jezdíš běžně Ty. Znáš taky takové? Je v jiných zemích normální, že muzikant NECHCE jezdit hrát dál, než hodinu od domova?
Všem skutečným profesionálům které znám, cestování nevadí. Přetrpíš cestování kvůli těm pozitivním věcem, které z koncertování máš.

Máš nové akustické album December wind. Co bys k němu řekl? Neměl jsem ještě možnost ho slyšet.
Mohu skutečně říct, že je to v mé kariéře něco, na co jsem velice, velice pyšný. Cítím, že jsem s timto akustickým, klasickým albem dosáhl něčeho, čeho jsem ještě před pár lety nebyl schopen. Jsem opravdu spokojený s výsledkem mé práce a doufám, že si fanoušci poslech tohoho alba užijí stejně, jako jsem si já užil jeho nahrávání.

Kdybys mohl vrátit čas, je něco, kvůli čemu by ses někdy v minulosti rozhodl jinak a třeba se vzdal muziky a žil jako „ normální člověk“? 
Ano, bylo hodně důvodů skončit a stát se nějakým karaoke zpěvákem. Byl jsem zlomený, bez peněz, úplně na mizině. Třikrát v životě jsem začínal úplně od nuly. Po konci v Iron Maiden šlo vše od desíti k pěti....ale teď, v této části mého života si skutečně vše užívám mnohem víc, než kdykoliv předtím. Mí přátelé a fanoušci mě přesvědčili, abych to nevdával. Nejsem si jist, jestli bych vůbec schopen dělat něco jiného, než muziku. Taky jsem měl v minulosti "normální" práci, kvůli penězům, ale šťastný jsem z toho zrovna nebyl..

Cestuješ po celém světě.. Kde se hraje muzika, kterou bychom určitě měli slyšet?
V Holandsku. U Thomase doma !!

Jíš a piješ po celém světě.. Co bychom určitě měli my tady ochutnat?
Britskou kuchyni!! Speciálně "Shepperds Pie". (Pastýřský koláč )

Co bys do tohoto rozhovoru řekl o Thomasovi ? (Neboj, nedozví se to ..)
Dozví.!!! Právě totiž zapisuje mé odpovědi. Je to velmi pracovitý člověk, který využil svého talentu a věřil si natolik, že byl schopný udělat věci, které cítil, že udělat musí a nenechal se ovlivnit negativními lidmi, kteří stále tvrdí, že něco nejde. Thomas je jeden z těch lidí, kterých si neskutečně vážím, protože pro něj není nic nemožné.

Chceš sdělit něco, co zde chybí a dá se zveřejnit??
Ano. Chtěl bych strašně moc poděkovat všem mým fanouškům. Děkuji, že jste součástí mého snu a že mi věříte a podporujete mě. Moc rádi vás všechny uvidíme na koncertě a určitě se
podívejte na naše webové stránky: http://www.blazebayley.net

 Blaze Bayley 2

Děkuji moc oběma za váš čas a uvidíme se 21.11. v Plzni a 22.11. v Chrudimi.
Pro Rockpalace Petr Kohoutek a Alena C.
https://www.facebook.com/melissa.officialsite/
https://www.ticketstream.cz/tsp/ts1website/akce/blaze-bayley-thomas-zwijsen-host-melissa-122611
HYPERLINK https://www.smsticket.cz/vstupenky/13624-blaze-?fbclid=IwAR1YPJsKGajtiwv2Hqvav2lT7Jt3lVuTF_3SxqMYywmqjdkyQJOgOs05iV4

Melissa Blaze 2018