Traktor dává šach – mat!

  • Číst 5627 krát

Úspěšně dojeli své turné 2018 napříč republikou a nyní se kapela Traktor nachází ve studiu, aby svému stále rozrůstajícímu se táboru fandů nabídla „pod stromeček“ nové album Šachoffnice. Již zveřejněné singly napovídají, kudy se cesta Traktoru ubírá. Setkáváme se s Pavlem Balkem a začínáme si povídat nejen o životě, ale i o novinkách v kapele!

Vy jste ukončili sezónu 2018, máte všechny koncerty za sebou, nebo vás ještě něco do konce roku čeká?
Kompletní koncertní sezonu 2018 jsme ukončili v září, potom hned následovalo studio a první koncert bude v únoru 2019, kdy zahájíme turné k nové desce.

Jak byste zhodnotili uplynou sezónu třeba oproti roku 2017? Máte spočítané, kolik jste odehráli koncertů?
Veskrze velmi kladně, myslím, že koncertů bylo kolem šedesáti. Porovnání je velmi těžké, ale každopádně to mělo kladný vývoj.

Cítíte tam na sobě posun třeba proti právě sezóně 2017?
Podzimní turné v roce 2017 bylo pro nás velmi výjimečné, protože jsme poprvé zvolili větší prostory a větší scénu a ono to vyšlo. Jak už jsem říkal, těžko se porovnává, ale my jsme nadmíru spokojeni.

Že neodpočíváte vím, takže – jste ve studiu – kde a od kdy a jak dlouho tam ještě plánujete být?
Opět jsme zvolili, dá se říct, naše domovské studio Bomb Jack, kde nám je poskytnut maximální komfort po všech stránkách, jak po stránce technické, tak i lidské. Majitel, Wendel, je náš dlouholetý kamarád a dá se říct, že celé natáčení byla jedna velká pohoda a legrace.
Do studia jsme zalezli 20. září a v tuhle chvíli se dělají poslední závěrečné mixy

Přišli jste do studia připravení, nebo jak bývá tradicí jste dodělávali některé věci pod tlakem?
Materiál jsme začali tvořit v zimní koncertní pauze a klasicky, ve studiu se toho spoustu změní. S tím jsme ale počítali a proto jsme tam trochu delší dobu. Zvolili jsme tentokrát trochu jiný způsob natáčení, a sice jeli jsme písničku po písničce skoro až do hotova, a ne jak je zvykem, nejdřív bicí, basa, atd… takže jsme měli neustálou volbu návratu. Sice to zabere víc času, ale dle mého názoru je to ideální postup.

A k jaké sortě lidí kapela Traktor patří – máte to všechno rádi přichystané, předem dané, nebo vám vyhovuje mírný či větší chaos?
Každý člen kapely je originál. Najdeš tam všechny zmíněné prvky -))

Chystáte desku, jak se jmenuje? Kolik skladeb máte nachystáno?
Deska se jmenuje Šachoffnice a je tam deset autorských songů.

Předpokládám, že muziku tak texty si děláte sami, kde berete inspiraci – to bude otázka především na textaře Martina nebo Karla?
Jak jsem se zmínil, je to autorsky plně v naší režii. Muziku tvoříme většinou společně. Co se týče tématu a textů, tak už název nahrává velmi širokou škálu životních a jiných příběhů, situací. V podstatě jde o to, že naše životy jsou rozehraná šachová partie, všude jsou králové a pěšci…

Měli jste na CD nachystáno víc skladeb a přišel na řadu nepopulární vyřazovací výběr, nebo se na kotouč ve finále vešlo všechno?
Samozřejmě, kusů bylo víc. Přemýšleli jsme i coveru, který jsme nakonec nezvolili.

Jak popíšete nové album? Co byste o něm s předstihem řekli?
Myslím, že popisování je celkem zbytečné, ať si každý udělá obrázek sám. Každopádně, my jsme velmi spokojeni jak po stránce autorské, tak i zvukové. Materiál jsme tvořili jen a jen tak, jak jsme cítili.

Byli jste stále na cestách, takže se ptám, kdy vlastně měly šanci vzniknout nové skladby?
Nápady vznikají průběžně a jak už jsem se zmínil, v zimě jsme měli delší mezikoncertní pauzu, kterou jsme věnovali právě skládání a předaranžím.

Můžeme čekat hosty na CD popř něco netradičního jako třeba na posledním albu bonus v podobě Motorhead?
Hostů moc nebylo, ale vyzvedl bych Martinovu dceru Katku, která je velmi talentovaná, nazpívala nám některé vokály.

Uděláte radost fanouškům a najdou nové CD už pod „stromečkem“?
CD oficiálně vyjde 14. prosince, tedy pod stromečkem se může objevit.

Předchází album nějaký singl??
Zveřejnili jsme dva singly, a sice Mr. Zeppelin a titulní Šachoffnice, které mírně napovídají, jak asi deska bude znít.

Máte pocit, že je ještě dneska pro kapelu přínosem vydat klasické CD? Jestli není jednodušší se pustit cestou You Tube, elektronických verzích?
My to máme nastavené tak, že klasický nosič je klasický nosič. Prostě je to něco hmatatelného a pro spoustu fanoušků je to mnohem cennější záležitost než jen pouze digitální, z internetu stažený záznam.
Přeci jen ten kotouč pod stromečkem vypadá líp -)) a navíc se rozhodně líp podepisuje.

Plánujete, že bude deska k mání i na moderních technologiích jako Spotify…???
Ano, vzhledem k tomu, že deska vychází u společnosti Warner Music, tak samozřejmě bude k dostání na všech moderních technologiích.

Jak se koukáte jako muzikanti na dnešní stahování, internet…
Vývoj a technologie nezastavíš. Já konkrétně jsem příznivcem klasiky, CD, vinylu, atd.

Jste kapela poměrně velkých hitů – Vstaňte pane.., Letokruhy, Sybil, Bludičky…dá se říci, že na každém albu je hit, který si člověk odnáší v podvědomí. Můžeme čekat i něco podobného na nové desce?
Jasně, je jich tam deset -))

Automaticky mě napadá otázka – jak vlastně vznikne takový hit? Sednete a řeknete si tak, teď napíšeme hit??
Tak samozřejmě, pokud bychom skládali na zakázku, tak vyšroubujem kousky, které se budou chtít zalíbit už z předprincipu. U nás je to tak, že Capec přinese buřty, rozděláme oheň, otevřeme si pivo a pak to jde samo.

Slyšíte třeba už ve studiu, že vzniká velká písnička, má potenciál stát se hitem (jako třeba Letokruhy, Láskožrouti) nebo vás to samotné překvapí až z reakce lidí, když skladba opravdu silně zabere? A zpětně, už se vám stalo, že jste hit čekali a ve finále to na lidi nezabralo?
Neděláme muziku primárně za účelem hitovosti, prostě – když to přijde, tak to přijde. Samozřejmě, ve studiu už cítíme, co bylo mohlo na lidi zabrat 

Ještě zůstaneme u vašich CD – hitů máte opravdu dost, teď vychází další klasická studiovka, neplánujete nějaké to studiové Best of? Vím, že vlastně živě vám vyšlo 2CD, takové Best Of z koncertní šňůry, ale myslím studio verzi?
Příští podzim se něco chystá, ale nechci předbíhat.

S novým CD bude jistě i nové turné – kdy a kde začínáte a kolik bude mít zastávek? Pojedou s vámi nějací hosté?
Jarní část turné bude mít jedenáct zastávek, kde pojedeme velká a větší města. Zahájíme v Plzni 15. února, přes Ostravu atd. a zakončíme 23. března v Praze. Jako hosta jsme si vybrali nadupanou partu Forrest Jump. Klukům to skvěle šlape a myslím, že si budeme rozumět i lidsky.

Je vlastně ještě místo, kam by Traktor v rámci svých turné nezavítal?
Já myslím, že se ještě najdou 

Vaším posledním turné – Prach a vzduch jste si nasadili laťku hodně vysoko. Jak jste se s tím popasovali? Jak vás znám, krok zpátky neuděláte, takže…co můžete z příprav prozradit?
Jak už je naznačeno, jedeme větší prostory, a to z toho důvodu, že scéna, kterou povezeme se do menších prostor nevejde. Prostě si děláme radost, kterou chceme předat i fanouškům.

Kde najdeme informace o kapele, popř kde si mohou lidé zakoupit vaší tvorbu?

Veškeré informace jak o novém CD, tak i o turné, jsou zveřejněny na našem ofic webu nebo facebooku.

Byl u vás nějaký relax po turné 2018, nebo jste se vrhli rovnou do studia? A vůbec, jak vypadá podle vás příjemně prožitý den?

Užili jsme si pěkné dovolené, každý dle svého. Já osobně navštívil můj milovaný Balt a následně Francii, kde jsem si skvěle zarybařil. Příjemně strávený den má u mě různé podoby, jako třeba skládání muziky nebo již zmíněné ryby.

A jedna podpásovka, nemáte už muziky plné zuby? Chuť s tím šlehnout? Jste známé osobnosti, už na vás někdy dopadlo negativní kladivo popularity?

My to tak neberem. To, co děláme nás baví, a to je nejdůležitější.

Moji milí kamarádi Traktoristé, jsem rád, že jste si na mne našli čas (ten jste si našli vždycky a já vám děkuju a těším se, že se zase někde potkáme a pokecáme v backstage) a tak poslední otázka… jaký klip pustíte našim čtenářům? Co je pro vás světový hit číslo jedna, při kterém se vám vaří krev?
Sice každý v kapele máme to svoje, ale mě osobně zaujala pecka od Disturbed - The Light. Ale víš co? Šoupni tam cokoliv od Judas Priest